7 Μαρτίου 2009

Ελληνοτουρκική γέφυρα φιλίας



Προοπτικές συνεργασίες στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, φαίνεται να ανοίγουν με τα απέναντι παράλια, όπως διαπιστώθηκε από τα μέλη της σαμιώτικης αποστολής, στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σμύρνης.

Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από 2 έως 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν και μια σειρά από συναντήσεις, που στόχο έχουν την ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στη Σμύρνη που, όπως δήλωσε ο νομάρχης Σάμου κ. Κάρλας, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

«Μας δόθηκε η ευκαιρία να διαφημίσουμε, στη μεγάλη αυτή πόλη της Σμύρνης, τις ομορφιές των νησιών μας μέσα από υλικό που διανείμαμε. Με τη φωνή της Αρβανιτάκη σαν όχημα, μπορέσαμε να τονίσουμε ότι θέλουμε συνεργασία και προοπτική στις σχέσεις, μέσα από αμοιβαίο σεβασμό. Με τη βοήθεια της τέχνης και του πολιτισμού μπορούμε να ανοίξουμε τους δρόμους για ένα καλύτερο αύριο», δήλωσε ο κ. Κάρλας, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι υπήρξαν και συναντήσεις με φορείς του τουρισμού, αλλά και με την πρόεδρο του Ιδρύματος Πολιτισμού της Σμύρνης, στην οποία μετείχε και η ελληνίδα πρόξενος στη Σμύρνη, κα Σκολαρίκου.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η δυνατότητα να υπάρχουν σε πάγια βάση πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στο Φεστιβάλ Εφέσου και στα πολιτιστικά πράγματα της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. Επίσης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Καϊμακάμη του Κουσάντασι, εξετάστηκε η δυνατότητα να καθιερωθεί μια ετήσια συνάντηση γυναικών συγγραφέων και από τις δύο πλευρές, με αναφορά στη Διδώ Σωτηρίου, που γεννήθηκε σε αυτή την περιοχή και έχει ρίζες από την πλευρά του άντρα της και από τη Σάμο. «Έχουμε τα όνειρα. Δεν φτιάχνονται τα γεγονότα από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε να χαρούμε στο μέλλον τέτοιες σημαντικές συνεργασίες», δήλωσε ο κ. Κάρλας.

Παρόντες στην εκδήλωση, όπως αναφέραμε, η γενική πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη κα Χαρά Σκολαρίκου και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες του ελληνικού προξενείου. Από πλευράς Σάμου, στη Σμύρνη παραβρέθηκαν ο νομάρχης Σάμου κ. Μανώλης Κάρλας, ο αντινομάρχης κ. Νίκος Ζάχαρης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Στάνζτος, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Πυθαγορείου κ.κ. Γιώργος Γεωργιάδης και Δημήτρης Μηλίγκος, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Νίκος Ελένης, η προϊσταμένη Τουρισμού –Πολιτισμού της Ν.Α. Σάμου κα Μαρία Βεργή, η πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. ελληνοτουρκικής φιλίας «Λυσιστράτη» κα Έλλη Σεμοήλογλου, ο δημοτικός σύμβουλος Βαθέος κ. Γιώργος Διακογιάννης, ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου κ. Δημήτρης Θάνος, ο νέος μάνατζερ του Ο.ΤΟ.ΝΑ.Σ κ. Μιχάλης Τοάνογλου, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ξενοδόχων Σάμου κα Βιργινία Γεροντή, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Δανέζης, Μιχ. Σβαρνιάς και Γιάννης Νέγρης κα.

Κατά την άφιξή της στην Τουρκία η αποστολή της Σάμου έτυχε θερμής υποδοχής στο Κουσάντασι από τους εκπροσώπους της Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών του Κουσάντασι, ενώ κατά την πρώτη μέρα στη Σμύρνη η πρόξενος κα Χ. Σκολαρίκου παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των επισκεπτών της Σάμου. Κατά την παραμονή του νομάρχη και των άλλων παραγόντων της Σάμου στη Τουρκία έγιναν χρήσιμες συναντήσεις με πολιτικούς και τουριστικούς φορείς της Σμύρνης και του Κουσάντασι για την προώθηση συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τουρισμό και τον πολιτισμό, προς αμοιβαίο όφελος και των δυο πλευρών του Αιγαίου.
πηγή Σαμιακό βήμα