ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ,ΥΠΕΧΩΔΕ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ KAΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΘΕΜΑ: ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Στην Αθήνα όπου διαβιούν 700.000 μουσουλμάνοι διαφόρων υπηκοοτήτων δεν υπάρχει ούτε τζαμί, ούτε μουσουλμανικό νεκροταφείο, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει μεριμνήσει για αυτό, πρακτική που αντίκειται στο άρθρο 13 του συντάγματος και στο άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου που ορίζουν ρητά ότι «η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι ανεμπόδιστη».
Δικαίως λοιπόν οι μουσουλμάνοι της Αθήνας βιώνουν το αίσθημα της απόρριψης, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να προσεύχονται, να παντρεύονται και να κηδεύονται αξιοπρεπώς.
Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πάνω από 50 άτυπων χώρων προσευχής στο λεκανοπέδιο που στεγάζονται συχνά σε υπόγεια πολυκατοικιών και γκαράζ.
Πρόσφατα η Νομαρχία Αθηνών επέβαλε πρόστιμα 60.000 ευρώ και 30.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη υπόγειου πολυκατοικίας στη Νέα Ιωνία που χρησιμοποιείτο σαν άτυπο τζαμί, επειδή δεν υπήρχε ειδική άδεια «ευκτήριου οίκου», προκειμένου να μπορούν να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι της περιοχής.
Απέναντι στην απόφαση της Νομαρχίας(περί «πολεοδομικών παραβιάσεων από αυτοψία εκ του μακρόθεν») αναπτύχθηκαν σημαντικές τοπικές κινητοποιήσεις τόσο από τους μετανάστες όσο και από κατοίκους και φορείς της περιοχής οι οποίοι και διαδήλωσαν το Σάββατο 7 Φλεβάρη, σε μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στη περιοχή, πάνω από 1000 άτομα, ζητώντας αξιοπρεπή χώρο για να τελούν τις θρησκευτικές τους λειτουργίες, συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα.
Ωστόσο η απόφαση τη Νομαρχίας καθώς και οι αντιδράσεις από τη πλευρά των μεταναστών, κατοίκων και φορέων ανιχνεύει ένα πρόβλημα που είναι παλαιότατο .
Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από το 1976 όταν για πρώτη φορά υποβλήθηκε αίτημα για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα από Άραβες πρέσβεις και παρόλα αυτά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις προβάλλουν διάφορα προσκόμματα προκειμένου να μη προχωρήσουν στην υλοποίησή του.
Εν τω μεταξύ στις άλλες χώρες π.χ. Σουηδία λειτουργούν 5 τζαμιά,150 χώροι προσευχής και 10 μουσουλμανικά νεκροταφεία, στη Γαλλία υπάρχουν 2000 χώροι προσευχής και 12 τζαμιά, ενώ τα κοιμητήρια(εκτός ενός αμιγώς μουσουλμανικό που ιδρύθηκε το 1930) υποχρεώνονται να διαθέτουν χώρους για τη ταφή των μουσουλμάνων, στη Νορβηγία (Όσλο) το τέμενος δημιουργήθηκε το 1980, στην Πολωνία(Γκτάνσκ) το 1989, στη Ρωσία(Μόσχα) το 1912 , στη Σκωτία(Γλασκώβη) το 1983 , στη Πορτογαλία( Λισσαβώνα) το 1988 , στη Μάλτα το 1978,στην Ιρλανδία(Δουβλίνο) το 1978,ενώ στην Αγγλία υπάρχει το μεγαλύτερο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Ευρώπης και πολλά τζαμιά.
Το 1983 το ελληνικό κράτος δεσμεύτηκε να κατασκευάσει τζαμί στο Μαρούσι, απόφαση που δεν ευοδώθηκε μετά από αντιδράσεις τοπικών παραγόντων.
Το 2000 ο νόμος 2833 προέβλεπε την Ίδρυση Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου και τεμένους στην Παιανία με έξοδα που θα επωμίζονταν η Σαουδική Αραβία. Το έργο ματαιώθηκε και στη θέση του διαπιστώθηκε ότι είχε ήδη ανεγερθεί ορθόδοξος ναός!
Τον Οκτώβριο του 2006 το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε νομοσχέδιο για την ανέγερση τζαμιού στον Ελαιώνα, σχέδιο εφικτό και σε ισορροπία με το προστατευμένο πράσινο της περιοχής. Η απόφαση έμεινε ανεφάρμοστη διότι στην έκταση που είχε παραχωρηθεί για το τέμενος βρίσκεται εγκατεστημένη ναυτική βάση που η μεταφορά της προϋποθέτει την εύρεση 5.000.000 ευρώ. Παρόλο που η μουσουλμανική κοινότητα προθυμοποιήθηκε να προσφέρει το ποσό αυτό, η προσφορά δεν έγινε δεκτή, καθώς είναι υποχρέωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να παρέχει στο Πολεμικό Ναυτικό αυτό το κονδύλι.
Η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος με πρόσφατη επιστολή της (27.1.09) προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητά την εκπλήρωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων και καταγγέλλει τις παλινωδίες του υπουργείου που έχει χάσει δύο φορές τα απαραίτητα έγγραφα για την υλοποίηση του έργου.
Παρόμοια τύχη δείχνει να έχει και το πάγιο αίτημα των μουσουλμάνων για την κατασκευή μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα για το οποίο έχουμε καταθέσει ερώτηση (αρ. κατάθεσης 1334/15.7.2008).Παρόλη τη παραχώρηση οικοπέδου στη περιοχή του Σχιστού για την κατασκευή του και τις δεσμεύσεις του υπουργείου Εξωτερικών που ορίσθηκε ως συντονιστής των γραφειοκρατικά εμπλεκομένων καμία διαδικασία δεν έχει προχωρήσει. Ως εκ τούτου, αφού οι μουσουλμάνοι της Αττικής δεν έχουν ούτε επίσημο τέμενος, ούτε νεκροταφείο, ούτε θρησκευτικό λειτουργό που να νομιμοποιείται να ιερουργεί στις θρησκευτικές τους τελετές, αναγκάζονται να μεταφέρουν τους νεκρούς τους στη Θράκη ή στο εξωτερικό για τη τέλεση της θρησκευτικής ταφής, με τεράστιο οικονομικό κόστος πολλές φορές για την οικογένεια, που αγγίζει ακόμη και τα 5.000 ευρώ(Πακιστάν).
Για τη κατασκευή του μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος απέστειλε εκ νέου επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών στις 27.1.2009, ζητώντας την παρέμβαση του, για ότι αφορά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση.
· Επειδή όλα αυτά είναι πρωτοφανή για στοιχειωδώς δημοκρατική χώρα και ισοδυναμούν με «ισλαμοφοβία» και ποινικοποίηση του ισλαμικού πολιτισμού,
· Επειδή η χρόνια αντιμεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων δημιουργεί ένα ασφυκτικό τοπίο διαβίωσης για τους μουσουλμάνους μετανάστες και πρόσφυγες που καταφεύγουν στην Ελλάδα, προσβάλλοντας θεμελιώδη και αυτονόητα για οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα ατομικά δικαιώματα,
· Επειδή το μεταναστευτικό ρεύμα των τελευταίων δεκαετιών έχει αλλάξει οριστικά την όψη και τη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας επηρεάζοντας πλέον και τις βαθύτερες δομές της και μετατρέποντάς την σε πολυπολιτισμική και θρησκευτικά διαφοροποιημένη, γεγονός που επιβάλλει αλλαγές στην οπτική, τα κριτήρια και τις μεθόδους,
Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί
1. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες για την ανέγερση τζαμιού στον Ελαιώνα, και πως έχει αντιμετωπιστεί το πρόσκομμα της μεταφοράς της εγκατεστημένης ναυτικής βάσης, του κόστους της μεταφοράς της κ.λπ.
2. Έχoυν βρεθεί τα κονδύλια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη μεταφορά της ναυτικής βάσης από τη περιοχή του Ελαιώνα;
3. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες για την ανέγερση μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό;Eχει ολοκληρωθεί η τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής που αναμενόταν να γίνει εντός διμήνου από τον Ιούλιο 2008,σύμφωνα με την απάντηση που μας είχε δοθεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Κασσίμη;
4. Eχει πραγματοποιηθεί η μεταφορά κυριότητας της περιοχής από την Εκκλησία της Ελλάδος στον αρμόδιο για το νεκροταφείο φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης;
5. Eχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για την χωροθέτηση της έκτασης του νεκροταφείου;
6. Πως σκέφτονται να βελτιώσουν τις συνθήκες της θρησκευτικής ελευθερίας και ισότητας, εν όψει της δεδομένης κατάστασης που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και προκειμένου να μειωθεί η απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας από την υπόλοιπη Ευρώπη;
7. Ποιές θεσμικές προϋποθέσεις σκέφτονται να δημιουργήσουν που θα επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να απολαμβάνουν την αναγνωρισμένη διεθνώς ισοτιμία και ισονομία όσον αφορά τα θρησκευτικά δικαιώματα;
Aθήνα, 26 Μαρτίου 2009
Ο ερωτών βουλευτής
Περικλής Κοροβέσης