11 Μαρτίου 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΔΡΟΥ


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας η ημερίδα που διοργανώθηκε στο δημοτικό θέατρο Άνδρου την Κυριακή 8-3-2009.

Η ημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου γυναικών Άνδρου και υποστηρίχθηκε τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών δια της γενικής γραμματείας ισότητας όσο και από την περιφερειακή επιτροπή ισότητας Νοτίου Αιγαίου. Κεντρικοί ομιλητές ήταν η κυρία Μπακαλάκου Νάντια εκ μέρους της γενικής γραμματείας ισότητας, η κυρία Βλαχογιάννη Καλλιόπη εκ μέρους του ΚΕΘΙ, η κυρία Λοτσάρη Μαρία εκ μέρους της περιφέρειας Ν. Αιγαίου καθώς και η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών κυρία Κ. Κοραχάη. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Έπαρχος Άνδρου κ. Γιάννης Μαλταμπές , ο Δήμαρχος Κορθίου κ. Γιάννης Γλυνός, ο Δήμαρχος Υδρούσας κ. Κυριάκος Θωμάς .

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης είπε σχετικά: «…Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών συνιστά ακόμα μια ευκαιρία της ανανέωσης της δέσμευσής μας και επιτάχυνσης των προσπαθειών μας για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων, για την εξάλειψη των κάθε είδους διακρίσεων και προκαταλήψεων εις βάρος των γυναικών, για τη διασφάλιση, εντέλει, του δικαιώματος της σύγχρονης γυναίκας να συμμετέχει ακώλυτα και ισότιμα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας .Ταυτόχρονα όμως είναι και μια ημέρα αποτίμησης των έως τώρα προσπαθειών μας στον τομέα της εμπέδωσης της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Γυναικών πραγματοποιείται σ` ένα παγκόσμιο περιβάλλον που το διακρίνει η ανασφάλεια. Η ζοφερή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνουν όλα σχεδόν τα κράτη και απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για την καταπολέμηση των ανισοτήτων μεταξύ γυναικών και ανδρών, δεδομένου ότι η κρίση ευνοεί τις κάθε είδους ανισότητες. Πρέπει, λοιπόν, ν`αναλάβουμε-όπως το κάνουμε, ήδη, άλλωστε-πρόσθετα μέτρα στήριξης των γυναικών, με γνώμονα την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας βρίσκει σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Μία συγκυρία, που μας υπενθυμίζει ότι, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να εφαρμόσουμε πολιτικές ,που συμφιλιώνουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή των γυναικών, πετυχαίνοντας την αύξηση της απασχόλησής τους , χωρίς να τις αποκόψουμε από τη δημιουργία οικογένειας και τη γέννηση παιδιών.

Πολιτικός μας στόχος είναι να αφουγκραζόμαστε τη φωνή των γυναικών, τη φωνή της κοινωνίας και να προτείνουμε πολιτικές θέσεις, προκειμένου να γίνουν εφαρμοσμένη πολιτική. Το 2008 ήταν μια ακόμη χρονιά πλούσια σε παραγωγή πολιτικών θέσεων, τις οποίες ευτυχήσαμε να τις δούμε να γίνονται νόμοι του κράτους.

Το 2008 η τροπολογία που κατατέθηκε για την εφαρμογή ποσόστωσης κατ` ελάχιστον για το κάθε φύλο στις Επιστημονικές Επιτροπές για την Έρευνα και την Τεχνολογία, έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα της βουλής και έγινε νόμος του Κράτους, ανοίγει τον δρόμο στις γυναίκες επιστήμονες , οι οποίες μέχρι τώρα, αποτελούσαν μειοψηφία στις Επιστημονικές Επιτροπές , να συμμετέχουν κατ` ελάχιστον στο 1/3 του συνόλου των μελών. Το ίδιο ισχύει και στο νέο εκλογικό νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε και ο οποίος προβλέπει την ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων κατ` ελάχιστον στο 1/3 σε επίπεδο επικράτειας .

Το 2008, επίσης, έγινε νόμος του Κράτους η πρότασή μας για την αναγνώριση της μητρότητας ως κοινωνικής θητείας. Για πρώτη φορά σε νομοθέτημα, πρώτη φορά σε μεταρρύθμιση της ελληνικής πολιτείας αναγνωρίζεται η μητρότητα ως κοινωνική θητεία. Παρέχεται η δυνατότητα στη μητέρα, που είναι ασφαλισμένη σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης –και όχι μόνο τις ασφαλισμένες του Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ- να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο, τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και για την προσαύξηση της σύνταξής της.

Στον Ασφαλιστικό νόμο, για πρώτη φορά, με Τροπολογία, την οποία καταθέσαμε και έγινε δεκτή, ρυθμίζεται η επέκταση του δικαιώματος πλήρους σύνταξης γήρατος με τη συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας τους (αντί του 55ου )στους χήρους άνδρες ή διαζευγμένους , οι οποίοι έχουν την επιμέλεια των ανήλικων παιδιών τους. Αυτό, μέχρι τώρα, ίσχυε μόνο για τις μητέρες.

Θεσμοθετήσαμε το Σύμφωνο Συμβίωσης που προστατεύει τις γυναίκες και τα παιδιά, τα οποία προέρχονται από μακροχρόνιες συμβιώσεις και που μέχρι τώρα, η νομοθεσία δεν τα προστάτευε. Δηλαδή πετύχαμε το Σύμφωνο Συμβίωσης να ρυθμίζει τις συνέπειες αυτής της συμβίωσης, όπως είναι τα αποκτώμενα παιδιά, η προστασία της γυναίκας και της μητέρας, αλλά και οι περιουσιακές-κληρονομικές σχέσεις, ζητήματα που μέχρι τώρα δεν τα προστάτευε ο νόμος.

Όταν όμως κανείς μιλάει για ισότητα των δύο φύλων στο νομό Κυκλάδων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός διότι εδώ στα νησιά μας ο κοινωνικός μας πολιτισμός είχε πάντα την γυναίκα πολύ ψηλά. Ειδικά όμως εδώ στην Άνδρο ο ρόλος της γυναίκας διαχρονικά είχε κάτι το τελείως ξεχωριστό. Οι γυναίκες της Άνδρου μετουσίωναν στο πρόσωπό τους και την ιδιότητα της μητέρας αλλά και του πατέρα. Ο περήφανος και ξεχωριστός Ανδριώτης ναυτικός με την όποια ιδιότητα του καπετάνιου ή του ναύτη άφηνε στα χέρια της συζύγου και μητέρας ολόκληρη την οικογένεια. Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση, ευχόμενος καλή επιτυχία στην ημερίδα… ».