2 Μαρτίου 2009

Αποκλεισμός από το πρόγραμμα ενίσχυσης νέων επιστημόνων του ΟΑΕΔ όσων προέβησαν σε έναρξη επιτηδεύματος το έτος 2008

Ερώτηση

Προς την αξιότιμη Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Θέμα: «Αποκλεισμός από το πρόγραμμα ενίσχυσης νέων επιστημόνων του ΟΑΕΔ όσων προέβησαν σε έναρξη επιτηδεύματος το έτος 2008».

Ο ΟΑΕΔ τα τελευταία έτη εκδίδει ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης για «νέους επιστήμονες» (δικηγόρους, ιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους, φαρμακοποιούς, μηχανικούς) προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά κατά την εκκίνηση της δικής τους επαγγελματικής δραστηριότητας.

Το τελευταίο χρονικά, στο αναφερόμενο πλαίσιο, πρόγραμμα αφορούσε όσους είχαν κάνει έναρξη επιτηδεύματος στην αρμόδια ΔΟΥ από 1/1/2007 και μετά. Δεδομένου ότι, τουλάχιστον αναφορικά με την περιφέρεια Θεσσαλίας, η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων για το πρόγραμμα έληξε στις 31/12/2007 είναι προφανές ότι το πρόγραμμα αφορούσε αποκλειστικά εκείνους που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος εντός του έτους 2007.

Πρέπει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2008, δεν εξεδόθη κανένα πρόγραμμα που να αφορά επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ προς «νέους επιστήμονες». Επιπροσθέτως σε έντυπο που διανέμεται από τα κατά τόπους παραρτήματα του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι προβλέπεται να προκηρυχθεί πρόγραμμα επιχορήγησης για «νέους επιστήμονες» που αφορά όσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεωτικά από 2/1/2009 και μετά.

Επειδή, αν κάτι τέτοιο ισχύει, αποκλείονται του δικαιώματος στην εν λόγω επιχορήγηση όσοι έκαναν έναρξη επιτηδεύματος κατά το έτος 2008, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο δεν προκηρύχθηκε ουδέποτε πρόγραμμα επιχορήγησης από τον ΟΑΕΔ, για «νέους επιστήμονες» που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2008;

2. Προτίθεται το Υπουργείο στην επόμενη ή σε ειδική προκήρυξη να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΟΑΕΔ και τους «νέους επιστήμονες» που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2008;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ροντούλης Αστέριος