14 Φεβρουαρίου 2009

Ομιλία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Βουλευτή Σάμου κ.Θαλασσινού



Ο Βουλευτής του Νομού Σάμου, κ. Θαλασσινός Θαλασσινός, μίλησε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εργασίες της οποίας διεξήχθησαν στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2009 και είχαν ως αντικείμενο τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική, κοινωνική και εδαφική συνοχή των κρατών – μελών.

Στην ομιλία του ο Βουλευτής του Νομού Σάμου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ειδικά για τις νησιωτικές, ορεινές και γενικά απομονωμένες περιοχές της Ευρώπης πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να αντιμετωπίσουν οι περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες και να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν.

Ο κ. Θαλασσινός περιέγραψε και κάποιες κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι οποίες περιλαμβάνουν την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης των ενδοπεριφερειακών οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, τον συντονισμό των τομεακών πολιτικών σε έρευνα, καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και περιβάλλον, την ανάγκη να εξειδικευτούν περεταίρω τα ζητήματα χωρικής διάστασης και η αντιμετώπιση των κοινών μειονεκτημάτων των απομακρυσμένων περιοχών, νησιά, ορεινές περιοχές κλπ., το ζήτημα της παράνομης εισροής μεταναστών που πλήττει τα θαλάσσια σύνορα και την εύρεση τρόπων μέτρησης των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων ώστε να κρίνονται και τα αποτελέσματα των εφαρμοσμένων πολιτικών.

Και ο κ. Θαλασσινός κατέληξε: «Τα λέω όλα αυτά με πλήρη γνώση, διότι κατάγομαι και εκλέγομαι σε μια περιοχή της Ελλάδας, η οποία είναι και νησιωτική και ορεινή και αρκετά απομακρυσμένη από την πρωτεύουσα της χώρας».