8 Φεβρουαρίου 2009

παρουσίαση της «Ειδικής Διαχειριστικής Μελέτης Υδατικών Πόρων της Νήσου Λέσβου


Πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία η παρουσίαση της «Ειδικής Διαχειριστικής Μελέτης Υδατικών Πόρων της Νήσου Λέσβου» που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Δ6 – Έργων Ύδρευσης & Αποχέτευσης του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου συμμετείχαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους Δήμαρχοι, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, στελέχη των Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωποι του ΤΕΕ καθώς και πολλοί Μηχανικοί.

Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Αντώνη Κοτσώνη, Πολιτικό Μηχανικό Διευθυντή της Δ6 - Έργων Ύδρευσης & Αποχέτευσης του Υ.ΠΕ.ΧΩΔ.Ε. και τον κ. Σπύρο Μίχα, Πολιτικό Μηχανικό εκ μέρους της μελετητικής ομάδας.

Η Ειδική Διαχειριστική Μελέτη για τους Υδατικούς Πόρους της Νήσου Λέσβου που παρουσιάστηκε, εκπονήθηκε στα πλαίσια του έργου «Κατασκευή Έργων Ύδρευσης Νήσου Λέσβου» και ως στόχο έχει να συμβάλει στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων για το ζήτημα της διαθεσιμότητας νερού με την ορθολογική αξιοποίηση των υπαρχόντων υδατικών πόρων του νησιού.

Στην τοποθέτηση του ο Νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είναι πράγματι μια σημαντική προσπάθεια που έγινε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω τόσο την Πολιτική Ηγεσία για τη χρηματοδότηση της μελέτης όσο και στα στελέχη της Δ6 για το σημερινό αποτέλεσμα.

Για το νησί της Λέσβου το ζήτημα της επάρκειας του νερού τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση είναι ιδιαίτερα σημαντικό, και σήμερα αλλά και για τα χρόνια που έρχονται. Τα έργα και οι λύσεις που προτείνονται στη μελέτη έρχονται να δώσουν λύσεις στο ζήτημα της επάρκειας του νερού και της ορθολογικής διαχείρισης του για τα επόμενα 40 χρόνια.

Το ζήτημα της επάρκειας νερού είναι σημαντικό και για το νησί της Λήμνου, γι’ αυτό θέλω να σας ζητήσω να περιληφθεί και η Λήμνος στην επόμενη φάση του σχεδιασμού σας.

Από τη σημερινή συζήτηση αλλά και από έγγραφα που έχουμε λάβει στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τόσο από την Τ.Ε.Δ.Κ. όσο και από άλλους φορείς, προκύπτει ότι η μελέτη βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι θετικό. Θα περιμένουμε και τις απόψεις όσων φορέων δεν έχουν τοποθετηθεί και στις αρχές Μαρτίου θα θέσουμε το θέμα προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά και να δώσουμε έτσι τη δυνατότητα στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι η προέγκριση χωροθέτησης και εν συνεχεία η ωρίμανση των προτεινόμενων έργων.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που θα έπρεπε να έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Είναι σημαντικό που γίνεται έστω και σήμερα και γίνεται με το σωστό τρόπο».