25 Φεβρουαρίου 2009

ΜΕΙΩΣΗ ΤΕΛΟΥΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ


Υπέρ της μείωσης τέλους παρεπιδημούντων , σύμφωνα με την κυβερνητική εξαγγελία, τάχθηκε το Επιμελητήριο Σάμου στη συνεδρίαση που διεξήχθη στις 23/02/2009 ομόφωνα θεωρεί ότι :

    • θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων , στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε,
    • πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο , ο τουρισμός , που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας και του τόπου μας,
    • πρέπει να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε υποδομές και παρεχόμενες υπηρεσίες
    • πρέπει να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας και η πορεία τους θα καθορίσει τη γενικότερη πορεία της χώρας.

Δεν αντιδικούμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό από την πλευρά της , ότι η οικονομική αποδυνάμωση των επιχειρήσεων θα αποτελέσει πλήγμα όχι μόνο για τις ίδιες αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.

Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό των εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διεκδίκηση πόρων που απαιτούνται για την εκπλήρωση του ρόλου τους , αλλά βέβαια μέσα από λογικές που θα συμβαδίζουν με τα σημερινά δεδομένα.

Δεν μπορεί στις συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί , οι επιχειρήσεις να επιρρίψουν τα τέλη στην πελατεία τους . Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα την οποία δεν πρέπει να αγνοούν οι εκπρόσωποι των Ο.Τ.Α..

Εξάλλου με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών – γραφείο Υφυπουργού στις 13/02/2009- τονίζεται ότι πάγια επιδίωξη του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εκπλήρωση της αποστολής των Ο.Τ.Α. και την άσκηση των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων τους.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του στόχου αυτού θα επιδιωχθεί πλήρης συμπλήρωση των εσόδων των Ο.Τ.Α. , σε κάθε περίπτωση με νομοθετική ρύθμιση , που επιφέρει μείωση ενός θεσμοθετημένου πόρου της.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αντικατασταθούν αυτά τα τέλη καθώς και άλλα πέντε υπάρχοντα, από ένα ενιαίο τέλος επιτηδεύματος.