24 Φεβρουαρίου 2009

Στο νομαρχιακό μέγαρο η Σημαία της Ενσωμάτωσης


Αρχισε το Σάββατο και ολοκληρώθηκε χθες η τοποθέτηση της Σημαίας της Ενσωμάτωσης σε περίοπτη θέση του Νομαρχιακού Μεγάρου, μετά την διαδικασία συντήρησής της που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη.
Το ιστορικό αυτό σύμβολο για την πατρίδα μας, που επί χρόνια βρισκόταν στο γραφείο του Νομάρχη, σήμερα είναι τοποθετημένο στον κεντρικό διάδρομο του Νομαρχιακού Μεγάρου σε μουσειακή προθήκη, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας, ώστε οι πολίτες να μπορούν να βλέπουν και να θαυμάζουν την σημαία που ταυτίστηκε με την πορεία της Δωδεκανήσου, κυματίζοντας στο Ελληνικό Προξενείο στα χρόνια της Ιταλικής κατοχής.
Να σημειωθεί, ότι ήταν πλέον ορατά τα σημάδια φθοράς, γεγονός που επέβαλλε τη συντήρησή της, για πρώτη μάλιστα φορά, ώστε να παραδοθεί και στις επόμενες γενιές των Δωδεκανησίων, σαν εθνικό κειμήλιο και σημείο αναφοράς των αγώνων για απελευθέρωση των νησιών μας.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2008 ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης, είχε δώσει εντολή, να μεταφερθεί στο Μουσείο Μπενάκη, αφού προηγήθηκε η σχετική συνεννόηση με τους υπευθύνους του τμήματος συντήρησης, υπογραμμίζοντας τη συναισθηματική και ιστορική αξία του συμβόλου.
Μετά από ένα περίπου χρόνο, και λίγες μέρες πριν τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης, ο κ. Μαχαιρίδης, φανερά συγκινημένος, παρακολούθησε τις εργασίες εγκατάστασης της σημαίας στην ειδική μουσειακή προθήκη από εξειδικευμένο συνεργείο.
Συγκεκριμένα, για την συντήρηση της σημαίας εργάστηκαν ο κ. Ναούμ Κοκκάλας και η κα Βιργινία Ρομάνου από το Μουσείο Μπενάκη και για την κατασκευή της προθήκης οι κύριοι Γιώργος Βογιατζάκης και Λουίς Ταλάτ από τις �Εκθεσιακές Προτάσεις�.

«Πράξαμε το αυτονόητο καθήκον μας απέναντι στην ιστορία του τόπου μας και στο έμβλημα που σημάδεψε την πορεία και τους αγώνες της Δωδεκανήσου» τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ανακοινώνοντας ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο, και άλλα αντικείμενα, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας που βρίσκονται στο Νομαρχιακό Μέγαρο, να αποσταλούν στο Μουσείο Μπενάκη για συντήρηση.