24 Φεβρουαρίου 2009

Νέα μεγάλη απάτη σε Τράπεζα της Δωδ/σου από τραπεζικό υπάλληλο!

Μια νέα υπόθεση υπεξαίρεσης "μαμούθ" με φερόμενο ως δράστη ταμία που αποσπάστηκε από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ρόδου στο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στη Μεγίστη, απασχολεί από το μεσημέρι της Παρασκευής τους επιθεωρητές της τράπεζας!
Στα πλαίσια κυλιόμενης υπηρεσίας τραπεζικών υπαλλήλων της ΕΤΕ ο φερόμενος ως δράστης αποσπάστηκε συγκεκριμένα στο υποκατάστημα της τράπεζας στο ακριτικό νησί και εκεί όπως όλα δείχνουν προκειμένου να τακτοποιήσει προσωπικές του οικονομικές υποχρεώσεις αφαίρεσε χρήματα από καταθετικούς λογαριασμούς ιδιωτών!!
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε όταν την περασμένη Παρασκευή ένας εργολάβος έργων, εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος που δραστηριοποιείται στη Ρόδο μετέβη στο κεντρικό κατάστημα της ΕΤΕ για να καταθέσει στο λογαριασμό όψεως του το ποσό των 10.000 ευρώ.
Ο φερόμενος ως παθών προχώρησε στην κατάθεση προκειμένου να καλύψει το αντίτιμο επιταγών που είχε εκδώσει οι οποίες και θα εμφανιζόντουσαν προς πληρωμή. Το ύψος των υποχρεώσεων του σε επιταγές ήταν 200.000 ευρώ.
Όταν ζήτησε από τους υπαλλήλους του κεντρικού καταστήματος της ΕΤΕ να του γνωρίσουν το υπόλοιπο του λογαριασμού του τότε μετ� εκπλήξεως διαπίστωσε ότι αυτό δεν ήταν 190.000 ευρώ όπως γνώριζε αλλά μόλις 10.000 ευρώ!
Απευθύνθηκε αμέσως στον Διευθυντή της Τράπεζας διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ενώ μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Αντώνη Ζερβού κατέθεσε σχετική καταγγελία στην τράπεζα.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι στο διάστημα που ο εργολάβος βρισκόταν εκτός Ελλάδος και συγκεκριμένα στην Κύπρο ο ταμίας της τράπεζας που έχει αποσπαστεί στη Μεγίστη ανέλαβε την 13η Φεβρουαρίου 2009 από το λογαριασμό του με τρεις αναλήψεις των 60.000 ευρώ το ποσό των 180.000 ευρώ.
Για τις αναλήψεις αυτές όπως προέκυψε από την έρευνα δεν υπάρχουν παραστατικά που να φέρουν την υπογραφή του πελάτη αλλά και ούτε έγκριση της προϊστάμενης αρχής που προβλέπεται οποτεδήποτε γίνονται αναλήψεις χρημάτων του συγκεκριμένου ύψους.
Οι τραπεζικοί υπάλληλοι που διενεργούσαν την έρευνα σχετικά με την υπόθεση την Παρασκευή ήταν αρχικώς διστακτικοί γύρω από την αλήθεια των καταγγελλόμενων. Όλως τυχαίως ωστόσο και ενώ ο παραπονούμενος πελάτης βρισκόταν ενώπιον τους πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο ταμία στη Μεγίστη ακόμη μια παράνομη ανάληψη από τον ίδιο λογαριασμό ύψους 2.000 ευρώ!!!!
Με άλλα λόγια ενώ η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη ο φερόμενος ως δράστης έκανε το λάθος να υπεξαιρέσει ακόμη 2.000 ευρώ.
Για το νέο τραπεζικό σκάνδαλο ενημερώθηκε αμέσως η επιθεώρηση της τράπεζας και από το πρωί του Σαββάτου διενεργείται έλεγχος στην ΕΤΕ από δύο επιθεωρητές.
Έργο των επιθεωρητών είναι αφενός να προσδιορίσουν το συνολικό ύψος της υπεξαίρεσης καθώς εικάζουν ότι έχουν τελεστεί όμοια αδικήματα σε βάρος κι άλλων καταθετών και αφετέρου να συντάξουν πόρισμα το οποίο και θα υποβάλουν αρμοδίως στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός υπάλληλος σε επικοινωνία που είχε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του παθόντος καθόσον εκείνος βρισκόταν στο κεντρικό κατάστημα της ΕΤΕ αλλά και σε επικοινωνία του με τον διευθυντή της τράπεζας ομολόγησε ότι αφαίρεσε τα χρήματα ζητώντας πίστωση χρόνου μιας εβδομάδας για να τα επιστρέψει υποστηρίζοντας ότι βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και αναγκάστηκε να αναλάβει το ποσό από το λογαριασμό.
Ο φερόμενος ως θύμα επεσήμανε εξάλλου ότι τον συγκεκριμένο υπάλληλο γνώριζε μόνο εξ� όψεως από τις επισκέψεις του στην ΕΤΕ και ότι δεν είχαν ούτε και έχουν φιλικές σχέσεις.
Η τράπεζα έχει ήδη διαβεβαιώσει τον εργολάβο θύμα της υπεξαίρεσης ότι τα χρήματα που απώλεσε θα κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη στο λογαριασμό του.
Ο υπάλληλος της ΕΤΕ υποχρεώθηκε την Παρασκευή να απέχει από τα καθήκοντα του. Από τον υπάλληλο ζητήθηκε συγκεκριμένα να λάβει άδεια μέχρι ολοκληρώσεως της έρευνας των επιθεωρητών οπότε και θα αποφασιστεί η τύχη του.
Στο μεταξύ προς διευθέτηση οδηγείται άλλη υπόθεση για την οποία είχε προκληθεί θόρυβος στο νησί με υπάλληλο της ίδιας τράπεζας στο υποκατάστημα Kρεμαστής.
Για την υπόθεση αυτή υπήρξε όργιο φημών και καμία επίσημη ή έστω, ημιεπίσημη πληροφορία.
Συγκλίνουσες πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φερόμενος ως «εν αταξία» υπάλληλος απομακρύνθηκε προσωρινά και τοποθετήθηκε σε άλλο υποκατάστημα, ενώ διαψεύστηκαν οι φήμες για εμπλοκή στο σκάνδαλο και του προηγούμενου διευθυντή. Aρμοδίως διευκρινίστηκε συγκεκριμένα ότι ο δ/ντής δεν ετέθη σε διαθεσιμότητα, αλλά συνταξιοδοτήθηκε την 31 Δεκεμβρίου 2008 λόγω συμπληρώσεως του απαραίτητου χρόνου.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την μέχρι τώρα έρευνα των επιθεωρητών διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω τραπεζικός υπάλληλος ανέλαβε σε εκτέλεση σχετικής εξουσιοδότησης το ποσό των 26.000 ευρώ από λογαριασμό φίλου του τα οποία και επέστρεψε στην πορεία.

Εντυπωσιάζει, πάντως, το γεγονός ότι τα σκάνδαλα με τραπεζικούς υπαλλήλους στα Δωδ/σα αντί να μειώνονται συνεχώς αυξάνουν με αποτέλεσμα όχι μόνο να περιέρχεται σε αναξιοπιστία το σύστημα, αλλά να ανησυχούν πλέον ευθέως οι συναλλασσόμενοι για τις καταθέσεις τους.