14 Φεβρουαρίου 2009

Σύσκεψη για οικιστικά προβλήματα της Χάλκης



Στο πλαίσιο του νέου κύκλου συζητήσεων, ο επίκουρος Νομάρχη κ. Γιάννης Χριστοφάκης αναπτύσσει νέες μορφές συνεργασίας με τους δήμους και στελέχη της Α΄βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επαναφέρει προς διαβούλευση θέματα που άπτονται των καθηκόντων του και αρμοδιοτήτων της Δ/νσης ΠΟ.ΧΩ.ΠΕ που προΐσταται.

Στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (11/2/2009) στο Νομαρχιακό Μέγαρο, παρουσία της Δημάρχου Χάλκης κ. Ελένης Παναγή, του Διευθυντή ΠΟ.ΧΩ.ΠΕ κ. Γιώργου Χατζάκη, του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Πάνου Βενέρη, των στελεχών του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τεχνικού Εκπρόσωπου του Δήμου Χάλκης.

Λόγω της ιδιαιτερότητας που χαρακτηρίζει την Χάλκη και της ιδιομορφίας των οικιστικών προβλημάτων που ετέθησαν από την Δήμαρχο, αποφασίστηκε η διενέργεια επιτόπιας αυτοψίας από κλιμάκιο της Δ/νσης ΠΟ.ΧΩ.ΠΕ με την παρουσία του Επίκουρου Νομάρχη κ. Χριστοφάκη, προκειμένου οι λύσεις που θα δοθούν να τύχουν ολοκληρωμένης πρακτικής εφαρμογής.

Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σχετίζονται με την διαδικασία ανάθεσης σύνταξης Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του Α’ επιπέδου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Νήσου Χάλκης και της Οριοθέτησης και Επέκτασης του Οικισμού που θεωρούνται για το νησί ως προτεραιότητες μείζονος σημασίας.

Ετέθηκε το ζήτημα προστασίας και ανάδειξης του παραδοσιακού οικισμού Χάλκης και της πλήρους εφαρμογής των ειδικών όρων δόμησης όπως ορίζονται από τα ισχύοντα διατάγματα.

Ζητήθηκε η ενίσχυση των <μηχανισμών ελέγχου> σε όλες τις φάσεις υλοποίησης των κτιρίων τόσο από την αρμόδια διεύθυνση ΠΟ.ΧΩ.ΠΕ του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών όσο και από το ΣΧΟΠ Νοτίου Αιγαίου για να επιτευχθεί η πλήρη ένταξη στον Πολεοδομικό ιστό και στην υφιστάμενη κλίμακα του οικισμού ως ενιαίου αρχιτεκτονικού συνόλου.