19 Φεβρουαρίου 2009

Ο ΥΕΝΑΝΠ Αναστάσης Παπαληγούρας στην κοπή της πίτας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος




Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσης Παπαληγούρας παρέστη χθες στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Υπουργός επέδωσε πλακέτα στον κ. Γεώργιο Φουστάνο, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Επιμελητηρίου για την προσφορά του στη μελέτη της ιστορίας της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Αρχιεπίσκοπος Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ ενώ εκ μέρους του ΥΕΝΑΝΠ παρέστησαν ακόμα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής καθηγητής κ. Ιωάννης Τζωάννος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Γεώργιος Βλάχος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Ρεντζεπέρης και ο Β’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Γιαννημάρας.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαληγούρας αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει και την ελληνική εμπορική ναυτιλία και μεταξύ άλλων εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας χαρακτηριστικά πως η ελληνική ναυτιλία μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, αφού η παγκόσμια πρωτιά της δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κάποιου είδους εφήμερη, τυχαία ή συγκυριακή επιτυχία, αλλά είναι χτισμένη πάνω σε τρεις διαχρονικές, στέρεες βάσεις. Την μακραίωνη παράδοση, η οποία έχει οδηγήσει σε μια εντυπωσιακή συσσώρευση τεχνογνωσίας, υποδομών και κεφαλαίου, το ασυναγώνιστο ανθρώπινο δυναμικό και την αντικειμενική σπουδαιότητα των θαλάσσιων μεταφορών για το παγκόσμιο εμπόριο, οι οποίες αποτελούν την οικονομικότερη, αποτελεσματικότερη, ασφαλέστερη και φιλικότερη προς το περιβάλλον λύση για τη μεταφορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενου της ομιλίας του κ. Υπουργού.

«Σεβασμιότατε,

Κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω αρχικά να ευχηθώ σε όλους μια ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά. Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που διοργανώνει το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ένας εξέχων φορέας της ελληνικής ναυτιλίας.

Βρισκόμαστε στο μέσο μιας δυσμενούς συγκυρίας, αντιμέτωποι με τη σοβαρότερη διεθνή οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Κρίση που επηρεάζει βαθιά το αντικείμενο του κοινού τομέα ευθύνη μας ― την ελληνική εμπορική ναυτιλία.

Η ναυτιλία είναι η κατ’ εξοχήν διεθνής οικονομική δραστηριότητα. Είναι επομένως εύλογο ότι δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Η παρατήρηση αυτή, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, δυστυχώς δεν αποτελεί απλή θεωρητική υπόθεση. Αντίθετα, τους τελευταίους μήνες διαπιστώσαμε και στην πράξη τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική ναυτιλία.

Οι δυσμενείς εξελίξεις γεννούν σε όλους όσοι εμπλεκόμαστε στο χώρο της ναυτιλίας έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Παρ’ όλα αυτά, όμως, υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας. Αισιοδοξίας βασισμένης όχι σε ανέξοδα ευχολόγια, αλλά σε μια σοβαρή αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής ναυτιλίας.

Η παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κάποιου είδους εφήμερη, τυχαία ή συγκυριακή επιτυχία. Αντίθετα, είναι χτισμένη πάνω σε τρεις διαχρονικές, στέρεες βάσεις. Πρώτον, μια μακραίωνη παράδοση, που ξεκινά ήδη από την αρχαιότητα, και η οποία έχει οδηγήσει σε μια εντυπωσιακή συσσώρευση τεχνογνωσίας, υποδομών και κεφαλαίου. Δεύτερον, σε ένα ασυναγώνιστο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο εκπροσωπούν όλοι όσοι συμμετέχουν στον τομέα της ελληνικής ναυτιλίας ―πλοιοκτήτες, ναυτεργάτες, Πολιτεία, καθώς και νομικοί, οικονομολόγοι, ασφαλιστές, και λοιποί κλάδοι. Τρίτον, την αντικειμενική σπουδαιότητα των θαλάσσιων μεταφορών για το παγκόσμιο εμπόριο, οι οποίες αποτελούν

την οικονομικότερη, αποτελεσματικότερη, ασφαλέστερη και φιλικότερη προς το περιβάλλον λύση για τη μεταφορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων.

Αυτή τη στιγμή ζούμε μια πρωτόγνωρη επιβράδυνση ή και ύφεση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Συγχρόνως, όμως, ήδη παρατηρούνται κάποια πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Αξιόπιστες μελέτες προβλέπουν σημαντική ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας ενδεχομένως ήδη από το 2009, και πάντως όχι αργότερα από το 2010. Η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας θα συνοδευτεί αναπόδραστα από ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου, και εδώ η εμπορική ναυτιλία θα είναι κατ’ ανάγκην παρούσα.

Η ελληνική ναυτιλία μπορεί να μετατρέψει την παγκόσμια κρίση σε ευκαιρία. Και πράγματι, ο ελληνικός ναυτιλιακός κόσμος έχει κατ’ επανάληψη αποδείξει την ικανότητά του να επιβιώνει ―αλλά και να ενισχύεται ακόμα― σε περιόδους κρίσης. Δεν διανοούμαι ότι η ελληνική ναυτιλία θα εγκλωβιστεί στις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες. Αντίθετα, είμαι βέβαιος ότι θα εκμεταλλευτεί την παγκόσμια πρωτιά της, ώστε όχι μόνο να διαφυλάξει τη θέση της, αλλά και να την εδραιώσει περαιτέρω. Και η δράση προς αυτόν τον στόχο, πρέπει να αρχίσει από τώρα. Πράγματι, τα σημάδια δείχνουν πως τούτη η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει.

Αγαπητοί φίλοι,

Δεν θέλω να σας κουράσω με περισσότερες αναφορές. Θα έχουμε άλλωστε σύντομα την ευκαιρία να μιλήσουμε εκ νέου και αναλυτικότερα για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Θέλω μονάχα να επιμείνω σε δύο σημεία.

Πρώτον, ότι οφείλουμε να αναλύσουμε και συστηματικά να μελετήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, και όχι να τις προσπεράσουμε.

Δεύτερον, ότι αποτελεί χρέος μας να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την αισιοδοξία μας, ώστε το 2009 να σηματοδοτήσει μια χρονιά αποτελεσματικών υπερβάσεων.

Διότι σε μια θυελλώδη συγκυρία σαν τη σημερινή, κερδισμένος θα βγει αυτός που ξέρει τι θέλει και γνωρίζει τις δυσκολίες που πρέπει να υπερβεί προκειμένου να το αποκτήσει.

Ευτυχισμένο και καλοτάξιδο το νέο έτος.

Ευχαριστώ.»