5 Ιανουαρίου 2009

Ανοιχτή επιστολή στους πολίτες του Νομού μας


Αγαπητές συμπολίτισσες

Αγαπητοί συμπολίτες

Με την έναρξη του Νέου Έτους, σε μια εποχή κρίσιμη και δύσκολη για τον τόπο μας λόγω της οικονομικής κρίσης της οποίας τις συνέπειες μένει ακόμα να δούμε σε τοπικό επίπεδο, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, πιστή στο θεσμικό και στρατηγικό ρόλο της, συνεχίζει τη διαρκή της προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Χίου, για την ανάπτυξη, την προκοπή και την ευημερία του Νομού μας.

Σήμερα, είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο και μακρόπνοο έργο, το οποίο καλύπτει όλους τους τομείς όπου για χρόνια η Χίος παρουσίαζε υστέρηση στις υποδομές, ένα έργο με πολύπλευρο χαρακτήρα που αλλάζει ριζικά την εικόνα του τόπου μας.

Αυτό το έργο, που μελετήσαμε, σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε και υλοποιούμε, αρθρώνεται σε τέσσερις μεγάλους και διακριτούς πυλώνες αναπτυξιακού σχεδιασμού. Ενδεικτικά αναφέρω τους ακόλουθους:

Ολοκληρωμένος Νομαρχιακός Σχεδιασμός για την Αντιμετώπιση του Υδρευτικού Προβλήματος. Με πλήθος έργων, μικρών και μεγάλων, που έχουν ως στόχο την αξιοποίηση των υδατικών πόρων της Χίου και την οριστική αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Μεγάλα έργα όπως το Φράγμα Κατράρη και το Φράγμα Σαραπειού ολοκληρώνονται, σχεδιασμός σε βάθος, όπως η μεταφορά των νερών της Βορειοανατολικής Χίου είναι σε εξέλιξη. Μικρά ανασχετικά φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ταχυδιυλιστήρια κ.ά, έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί για χρήση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην υπέρβαση των καθυστερήσεων και των προβλημάτων που δημιουργεί η ελλιπής εκμετάλλευση των υδατικών πόρων του Νομού μας.

Ολοκληρωμένος Νομαρχιακός Σχεδιασμός για τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις Νομού Χίου. Με τα μεγάλα έργα αναβάθμισης των λιμανιών Ψαρών και Μεστών να είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για σύγχρονες λιμενικές υποδομές. Με το μεγάλο έργο του Νέου Κεντρικού Λιμένα της Χίου, ώριμο για χρηματοδότηση –με πλήρεις μελέτες και αδειοδοτήσεις- διεκδικούμε την ολοκλήρωση των έργων που δικαιούται ο τόπος μας.

Συνολική Παρέμβαση για την Προστασία και Αναβάθμιση του Περιβάλλοντος. Με την κατασκευή δυο Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, θέτουμε οριστικά τέρμα στην ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων που υποβαθμίζει την εικόνα της Χίου. Με την εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδων Βιολογικού Καθαρισμού σε σειρά περιφερειακών οικισμών της Χίου, δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα.

Νομαρχιακή Παρέμβαση για Σύγχρονο και Ασφαλές Οδικό Δίκτυο. Με την ολοκλήρωση νέων σύγχρονων οδικών αξόνων, όπως ο Δρόμος Χίου – Λιμένα Μεστών, με παρακάμψεις οικισμών, τη συνεχή φροντίδα για την επίλυση προβλημάτων. Με την εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών με έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη και την οδική ασφάλεια.

Γίνεται προφανές από τα παραπάνω ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κινείται με συνολικό σχεδιασμό και σαφή οριοθέτηση στόχων σε όλους τους τομείς. Μάλιστα ο προγραμματισμός αυτός έχει την έγκριση όλων των συλλογικών θεσμικών οργάνων, αλλά και την έγκριση των πολιτών της Χίου, όπως έχουν εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο το 2002 και το 2006.

Προξενεί λοιπόν απορία το γεγονός ότι μια μικρή μερίδα συμπολιτών, αναζητώντας ελλείψεις στο νομαρχιακό έργο κατηγορεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου για «έλλειψη σχεδιασμού». Πρόκειται συνήθως για συμπολίτες που ουδέποτε εξέφρασαν ουσιαστικά διαφορετική άποψη και σε πολλές κορυφαίες επιλογές τήρησαν μια στάση στείρας αντιπολίτευσης.

Μάλιστα αποκρύπτεται το γεγονός ότι τα έργα που εκτελεί και προγραμματίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου έχουν την ευρύτατη συναίνεση και στήριξη πολιτών και φορέων της Χίου, γεγονός το οποίο αποτελεί εγγύηση για τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητά τους.

Η ατεκμηρίωτη και ισοπεδωτική κριτική, μηδενίζει ένα υπαρκτό και θετικό έργο και δε διασφαλίζει τη συνέχισή του. Άλλωστε οι προτάσεις για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, υπήρξαν αποτέλεσμα δημόσιας συλλογικής διαβούλευσης και αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, όπου επανειλημμένα κλήθηκαν φορείς και πολίτες να συμβάλλουν θετικά με τις απόψεις τους.

Σήμερα με δεδομένη την οικονομική κρίση, προγραμματίζουμε για το 2009 τη διάθεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους σε μια συνολική παρέμβαση με κοινωνικό χαρακτήρα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης για την τοπική μας κοινωνία (προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, ενδυνάμωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της ΕΝΑ Χίου, 7 συνολικά προγράμματα μερικής απασχόλησης, παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, συνέχιση των προγραμμάτων διανομής τροφίμων σε απόρους, συνεργασία με επαγγελματίες για την προώθηση της τουριστικής προβολής κ.λπ.).

Καλούμε λοιπόν όλους και όλες να συστρατευθούμε για να απαιτήσουμε από το κεντρικό κράτος τους πόρους που δικαιούται η Χίος μας, για να κάνουμε πράξη τα μεγάλα έργα που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή όλων μας, που θα εγγυηθούν την προοπτική του τόπου μας για τα επόμενα χρόνια.

Αγαπητές συμπολίτισσες

Αγαπητοί συμπολίτες

Από την πλευρά μας, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συνεχίζουμε αποφασιστικά στο δρόμο των έργων για τον οποίο μας έχει εμπιστευθεί ο χιώτικος λαός. Είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα που διαπιστώνουμε στην καθημερινή ζωή μας, είναι ο καλύτερος μάρτυρας του έργου που σήμερα επιτελείται.

Συνεχίζουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα και με τη στήριξη του πολίτη.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ