5 Ιανουαρίου 2009

Παραμένει στην Ευαγγελίστρια ο Γλαύκος Κληρίδης λόγω πνευμονικής λοίμωξης


Λευκωσία: Δεν θα μεταβεί προς το παρόν για φυσιοθεραπεία στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στην Παλώδια Λεμεσού, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εξαιτίας πνευμονικής λοίμωξης, που εκδηλώθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στους δημοσιογράφους, έξω από το Ιατρικό Κέντρο ''Ευαγγελίστρια'' στη Λευκωσία, ο ιατρός Ιωσήφ Κάσιος. Η κατάσταση της υγείας του κ. Κληρίδη, που είχε διακομισθεί με κάταγμα στο αριστερό ισχίο και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στις 9 Δεκεμβρίου 2008 στην ''Ευαγγελίστρια'' στη Λευκωσία, εξελίσσεται ομαλά και ο ασθενής ''δεν είναι κλινήρης, κάθεται και κάνει φυσιοθεραπεία κάθε ημέρα'', είπε ο κ. Κάσιος.

Ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζεται η πνευμονική λοίμωξη και πόσο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της, δεδομένης και της ηλικίας του κ. Κληρίδη, ο κ. Κάσιος δήλωσε ότι ''έχουμε περάσει πάρα πολλά προβλήματα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του εδώ, τα οποία έχουν αντιμετωπισθεί επιτυχώς και εύχομαι ότι θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό επιτυχώς''.

Ο κ. Κληρίδης επρόκειτο να αναχωρήσει από την ''Ευαγγελίστρια'' σήμερα, μεταξύ των ωρών 7:45 με 8:00 το πρωί, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή, για να μεταβεί στο Μέλαθρον Αγωνιστών, όπου θα συνέχιζε τη φυσιοθεραπεία.

''Εξιτήριο δεν θα έπαιρνε (ο κ. Κληρίδης) ούτως ή άλλως'' για να μεταβεί στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Παλώδια Λεμεσού, όπως δήλωσε ο κ. Κάσιος στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί.

''Δυστυχώς'', πρόσθεσε, ''έχει παρουσιάσει κάποιαν πνευμονική λοίμωξη τις τελευταίες 24 ώρες και έτσι μεταθέτουμε την ημερομηνία, κατά την οποία θα μεταφερθεί στο Μέλαθρο σε κάποιον άλλο χρόνο''.

''Η μετεγχειρητική του πορεία'', είπε ο κ. Κάσιος, ''είναι πάρα πολύ καλή, έχει επουλωθεί το τραύμα, κάνει φυσιοθεραπεία εδώ και ευελπιστώ ότι, εντός των προσεχών ημερών, θα γίνει κατορθωτό να πάει στο Μέλαθρο για να κάνει πιο εντατικοποιημένη φυσιοθεραπεία από ό,τι του παρέχεται εδώ''.

Οπως ανέφερε ο κ. Κάσιος, ''το Μέλαθρο διαθέτει αρκετά καλή υποδομή για φυσιοθεραπεία, όχι ότι εδώ δεν διαθέτουμε, αλλά εκεί υπάρχει και πισίνα και διάφορα άλλα πράγματα, τα οποία ο Πρόεδρος θα ήθελε να δοκιμάσει και θα προσπαθήσουμε, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να τον στείλουμε εκεί για να κάνει τη φυσιοθεραπεία του''.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετωπίζει τις εξελίξεις αυτές, ο κ. Κάσιος είπε πως ''δεν είναι κάτι που τον ευχαρίστησε, όταν του είπα ότι δεν θα πάει στην Παλώδια, διότι ανέμενε ότι θα πάει και χθες το βράδυ η απόφασή μας ήταν ότι θα πάει, γιατί ήταν αρκετά καλά''.

''Μάλιστα'', πρόσθεσε ο κ. Κάσιος, ''είχε μία συνάντηση με το Βάσο το Λυσσαρίδη χθες το βράδυ σε πάρα - πάρα πολύ κατάσταση και όλα έδειχναν ότι θα πηγαίναμε, αλλά σήμερα, η απόφαση αυτή δεν του έχει αρέσει''.

''Δεν αρέσει σε κανέναν'', συνέχισε ο ιατρός του κ. Κληρίδη, ''να περνά τις εορτές μέσα στις κλινικές''.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει κλινήρης ή εάν σηκώνεται και περπατά, ο κ. Κάσιος είπε πως ''δεν είναι κλινήρης, κάθεται και κάνει φυσιοθεραπεία κάθε ημέρα''.

Τον κ. Κληρίδη επισκέφθηκε λίγο μετά τις 7:30 το πρωί ο στενός του συνεργάτης και πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος, ενώ μαζί του παραμένει η θυγατέρα του Καίτη Κληρίδου.