5 Ιανουαρίου 2009

Αντώνης Κοτσακάς: Τι μας ετοιμάζουν- σενάρια για το νέο χρόνο







ΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ…
ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ
Ευχές σε όλες τις Χιώτισσες και τους Χιώτες μια καλή Χρονιά με υγεία, ειρήνη και πρόοδο. Όλοι να γίνουμε καλύτεροι να ανοίξουμε την καρδιά μας και να στρέψουμε την προσοχή μας στις αγωνίες και τα αδιέξοδα, που με δική μας ευθύνη, βιώνουν οι νέοι.
Είναι φανερό ότι δρομολογούνται εξελίξεις που μας αφορούν όλους. Η έκβαση τους θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους πολίτες και τη διάθεση τους για συμμετοχή και δράση.
Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή : Η άρχουσα οικονομική ελίτ θέλει αδύναμες κυβερνήσεις, για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή τη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και την αποδυνάμωση της Ν.Δ. πολλά σενάρια κυκλοφορούν.
Για να δρομολογηθούν όμως τα σενάρια υπάρχουν προϋποθέσεις. Πρέπει να μεταδοθεί στο Λαό αίσθηση γενικευμένης κρίσης, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στους θεσμούς. Πρέπει να επιβληθεί η θεωρεία του μονόδρομου, για να γίνει αποδεκτό από το Λαό ένα περιοριστικό οικονομικό πακέτο, που θα εγκρίνουν οι διεθνείς χρηματαγορές και πρέπει επίσης, να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των πολιτών η λεγόμενη πολιτική λύση, για την επιβολή του οικονομικού πακέτου.
Όλα τούτα τα σενάρια, που ξεκίνησαν από τον πρόεδρο του Σ.Ε.Β. και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά με έμμεσο τρόπο και από αρκετά Μ.Μ.Ε. περί « Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας » ή « μεγάλου Συνασπισμού »κ.α βρίσκονται ήδη στην ημερησία διάταξη.
Με ένα μπαράζ δηλώσεων και παρεμβάσεων, άλλοτε έμμεσων και άλλοτε σαφέστατων, μπήκε στην πολιτική ατζέντα αυτό που αποτελεί διακαή πόθο των επιχειρηματιών, οι οποίοι τώρα ανησυχούν. Ανησυχούν γιατί στα πλαίσια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τώρα έχουν περισσότερη ανάγκη το κράτος και θέλουν να το ελέγχουν. Ας δούμε τα γεγονότα :
Ο χορός άνοιξε με τις προ καιρού «περίεργες» δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου, γνωστού μεγαλοτραπεζίτη. Δηλώσεις που αν κανείς δεν γνωρίζει πρόσωπα και επιδιώξεις, μπορεί να του φανούν ακόμα και ως…φιλολαϊκές! Ο Σ.Ε.Β. μέσω του προέδρου του κ. Δασκαλόπουλου, ήταν σαφής «καλή θα ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας, για να δώσει λύσεις» «αν βάλουμε τα προγράμματα των κομμάτων το ένα πάνω στο άλλο, σε πολλά σημεία δεν ξεχωρίζουν, είναι τα ίδια» Είχε προηγηθεί πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» που ζητούσε «Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας» και πρότεινε και συγκεκριμένα πρόσωπα, για υπουργικές θέσεις….
Έγινε ειδική συνάντηση, από την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Μπόμπολα, εκδότη εφημερίδων και μεγαλοεργολάβο, στην οποία κανείς δεν ξέρει τι συζητήθηκε. Η εφημερίδα όμως «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» -του κ. Μπόμπολα- πρόβαλε ως κύριο θέμα την πρόταση του Σ.Ε.Β. την οποία χαρακτήρισε ως σημαντική πολιτική παρέμβαση. Στην συνέχεια έχουμε βουλευτές, να προτείνουν υπουργούς κοινής αποδοχής, από τα δύο μεγάλα κόμματα και το «ΜΕGA» στο κεντρικό του δελτίο να το αναδεικνύει σε πρώτο θέμα, όταν όλοι οι άλλοι πρόβαλαν τις ταραχές στο κέντρο της Αθήνας.
Ο κ. Δασκαλόπουλος- πρόεδρος του Σ.Ε.Β.- επανέρχεται ζητώντας «νέα προσέγγιση της οικονομίας και της κοινωνίας, από ένα μεγάλο συναγερμό ανανεωτικών δυνάμεων, από όλα τα κόμματα, που θα προχωρήσει σε υλοποίηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων για να αλλάξουν οι βάσεις, που στηρίζουν την οικονομική πολιτική» Έτσι περιγράφεται πλήρως το θέμα ακόμα και για τους δύσπιστους.
Θα μπορούσε να παρατεθεί σωρεία γεγονότων που αφορούν πρόσωπα και θέσεις. Γεγονότα που λίγο πολύ είναι γνωστά από την καθημερινή ειδησεογραφία, και χρειάζεται μόνο να τα συσχετίσουμε.
Όλη αυτή η «φιλότιμη» προσπάθεια, για να μας πείσουν, έχει ένα τεράστιο κενό. Μας προτείνουν μεθοδολογία, χωρίς σκόπιμα να προσδιορίζουν τους στόχους και το περιεχόμενο πολιτικής. Δεδομένης όμως της ταξικής δομής της κοινωνίας μας, ποια συμφέροντα θα προωθούσε μια τέτοια εξέλιξη? Και αυτό αφορά όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους εντάξεις.
Όσοι και όποιοι θέλουν να οδηγήσουν τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να προσδιορίσουν με σαφήνεια, στόχους και επιδιώξεις και τότε ο Λαός θα κρίνει….
Τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και ο κ. Παπανδρέου, όπως είναι φυσικό απορρίπτουν αυτά τα σενάρια. Ο κ. Καραμανλής θέλει να διατηρήσει τη εξουσία και ο κ. Παπανδρέου θέλει να δώσει διέξοδο στα προβλήματα με βάση το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Αν όμως οι πιέσεις ενταθούν, αν δρομολογηθούν εξελίξεις, αν διαμορφωθούν τετελεσμένα, αν οι πολίτες παραμείνουν αδρανείς, θα αντέξουν? Αν οι καταγραφές των επόμενων εκλογών είναι οριακές? Οι πολίτες με τη συμμετοχή και την ψήφο τους, με περίσκεψη και ευθύνη θα κάνουν τις επιλογές τους. Ας ευχηθούμε αυτές οι επιλογές, να έχουν ως κριτήριο την ένταξη του καθενός στην παραγωγική διαδικασία και να υπηρετούν τα ταξικά του συμφέροντα και να μην είναι αποτέλεσμα αποπροσανατολισμού και παραπληροφόρησης των Μ.Μ.Ε.

πηγή chiosnews