5 Ιανουαρίου 2009

Κατηγορητήριο φιάσκο για τραγωδία της «Ήλιος»


Click to enlarge
Click to enlarge



ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ
Κατηγορητήριο φιάσκο
για τραγωδία της «Ήλιος»

Για διάφορους λόγους ο καθένας από τους τέσσερεις κατηγορούμενους το πιθανότερο είναι να απαλλαγεί των κατηγοριών

Σε φιάσκο εκτιμάται ότι θα καταλήξει η υπόθεση με το κατηγορητήριο εναντίον των τεσσάρων προσώπων, σε σχέση με τη συντριβή του αεροπλάνου της «Ήλιος» στο Γραμματικό. Η απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας χαρακτηρίζεται ως στάχτη στα μάτια των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας.
ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ

Κατηγορητήριο φιάσκο
για την τραγωδία Helios

Διακεκριμένοι νομικοί παραθέτουν βάσιμα επιχειρήματα και εκτιμούν ότι η υπόθεση θα καταλήξει χωρίς κατηγορούμενους

Για διάφορους λόγους ο κάθε ένας από τους τέσσερεις κατηγορούμενους είναι απίθανο να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου

Στάχτη στα μάτια των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας της Ήλιος χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους η απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας να κατηγορήσει συγκεκριμένα άτομα ως υπεύθυνους της συντριβής του αεροπλάνου, καθότι η τελική έκβαση θεωρείται πέραν από σίγουρο ότι θα οδηγηθεί σε φιάσκο. Τα νομικά επιχειρήματα που προβάλλονται για τον καθένα ξεχωριστά εκ των πέντε κατηγορουμένων, αποδεικνύουν ότι στο τέλος η όλη διαδικασία θα καταλήξει χωρίς κατηγορούμενους και σε αδιέξοδο. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι υπάρχουν τεράστια κενά στην όλη υπόθεση. Όπως εξηγεί στην «Αλήθεια» διακεκριμένος νομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση και ο οποίος για την ώρα επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, οι ενέργειες που έγιναν από πλευράς της Εισαγγελίας, δεν έχουν καμία νομική υπόσταση και ούτε θα μπορέσει να στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον των πέντε που έχουν κατηγορηθεί, παραθέτοντας βάσιμα επιχειρήματα που δημιουργούν έντονες ανησυχίες και υποψίες για τους λόγους που επελέγησαν τα συγκεκριμένα τέσσερα πρόσωπα και η εταιρεία να κατηγορηθούν.
Συγκεκριμένα όπως υποστηρίζει για τον καθένα ξεχωριστά υπάρχει εκ προοιμίου το στοιχείο της απαλλαγής και ως εκ τούτου η όλη υπόθεση θα καταλήξει σε φιάσκο. Τα τέσσερα πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί είναι ο Ανδρέας Δράκος, εκτελεστικός πρόεδρος της Ήλιος, Δημήτρης Πανταζής, διευθύνων σύμβουλος της Ήλιος, Γιώργος Κικίδης διευθυντής επιχειρήσεων της Ήλιος και ο Lanko Stoimenov αρχιπιλότος της Ήλιος. Πέμπτος κατηγορούμενος είναι η ίδια η εταιρεία Helios Airways. Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας στις 26 Φεβρουαρίου έχει καθοριστεί να τους απαγγελθούν οι κατηγορίες ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας και στη συνέχεια αναμένεται να παραπεμφθούν σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί εάν και εφόσον τους επιδοθεί το κατηγορητήριο, αφού για τρεις περιπτώσεις υπάρχουν κάποιες ανυπέρβλητες ιδιαιτερότητες όσο και νομικά εμπόδια, τα οποία θα πρέπει να είναι γνωστά στην Εισαγγελία, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Αρχιπιλότος Lanko Stoimenov

Όπως πληροφορούμαστε ο Lanko Stoimenov εδώ και καιρό βρίσκεται στη Νιγηρία, γεγονός που καθιστά δύσκολη αν όχι ακατόρθωτη τη δυνατότητα να του επιδοθεί το κατηγορητήριο, αφού η χώρα μας δεν έχει καμία διακρατική συμφωνία με τη συγκεκριμένη χώρα. Σίγουρα ο ίδιος δεν προτίθεται να επιδιώξει να παραλάβει ένα τέτοιο κατηγορητήριο και ως εκ τούτου ο Stoimenov σε καμία περίπτωση δεν θα βρίσκεται στο εδώλιο.

Διευθυντής επιχειρήσεων Γιώργος Κικίδης

Ίδια περίπτωση αφορά και τον τρίτο στον κατάλογο των κατηγορουμένων, Γιώργο Κικίδη, για διαφορετικούς όμως λόγους. Όπως είναι γνωστό ο κ. Κικίδης πάσχει από βαριάς μορφής ανίατη ασθένεια και βρίσκεται για αρκετό χρονικό διάστημα μεταξύ Κύπρου και Λονδίνου όπου υποβάλλεται σε θεραπεία και παρακολουθείται από εξειδικευμένης ειδικότητας γιατρούς. Η επίδοση του κατηγορητηρίου όπως πληροφορούμαστε δεν έχει ακόμη γίνει και ούτε αναμένεται κάτι τέτοιο να συμβεί μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Όλα συνηγορούν ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην επίδοση του κατηγορητηρίου. Και στην περίπτωση που του επιδοθεί το κατηγορητήριο, είναι αδύνατη η προσαγωγή του ενώπιον του δικαστηρίου λόγω της κατάστασης που βρίσκεται λόγω υγείας. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται τελικά η απόσυρση του κατηγορητηρίου, ώστε να μην επηρεάσει την υπόθεση λόγω παρατεταμένης καθυστέρησης.

Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Πανταζής

Όμως και στην περίπτωση του κ. Δημήτρη Πανταζή δεν μπορεί να απαγγελθούν κατηγορίες καθώς ο κατηγορούμενος αυτός έχει ήδη κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση στην Ελλάδα και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο είναι αδύνατο να κατηγορηθεί το ίδιο πρόσωπο για δεύτερη φορά στην ίδια υπόθεση.

Εκτελεστικός πρόεδρος Ανδρέας Δράκος

Σε σχέση με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Ήλιος, Ανδρέα Δράκο, υπάρχουν βάσιμα στοιχεία τα οποία ουσιαστικά τον απαλλάσσουν των κατηγοριών που του απαγγέλθηκαν, ως άμεσα υπευθύνου της εταιρείας. Συγκεκριμένα όταν η εταιρεία αγοράστηκε από τον κ. Δράκο οκτώ μήνες πριν από την τραγωδία, η άδεια πτήσεως των αεροπλάνων της Ήλιος ήταν σε ισχύ, αφού είχαν περάσει τα αεροπλάνα της από επιθεώρηση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να του καταλογισθεί ευθύνη για εξασφάλιση της συγκεκριμένης άδειας με πλάγιες ή ύποπτες μεθόδους, όπως και για ακαταλληλότητα των αεροπλάνων. Επίσης ένα σημαντικό κενό που εντοπίζεται είναι στο ότι στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος μηχανικός, που τη μαύρη εκείνη ημέρα είχε υποτίθεται ελέγξει το αεροπλάνο πριν τη μοιραία πτήση, όπως επίσης και κανένας αρμόδιος της Πολιτικής Αεροπορίας ή η ίδια η Πολιτική Αεροπορία.