5 Ιανουαρίου 2009

δημιουργία δύο νέων Νομαρχιακών Επιτροπών, με αυξημένες αρμοδιότητες στον Τουρισμό και την Παιδεία

ΘΕΜΑ : Παιδεία και Τουρισμός μόνιμες προτεραιότητες για την Νομαρχία – Εισήγηση του Νομάρχη : «Πήραμε το μήνυμα, ας παλέψουμε για μια νέα σχέση Αυτοδιοίκησης – Νεολαίας»

Το σκεπτικό για την δημιουργία δύο νέων Νομαρχιακών Επιτροπών, με αυξημένες αρμοδιότητες στον Τουρισμό και την Παιδεία, με αντίστοιχες αντινομαρχίες, ανέλυσε χθες (Κυριακή, 4/1) ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης στην πανηγυρική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της, όπως και η εξέγερση των νέων, γεγονότα που σημάδεψαν το 2008, αποτελούν τον πυρήνα της εισήγησης του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, λίγο πριν την εκλογή των μελών των τεσσάρων Νομαρχιακών Επιτροπών στις δημαιρεσίες της Κυριακής.

Ανέφερε συγκεκριμένα ο νομάρχης:

«Βρισκόμαστε στις αρχές μιας κρίσης και όλοι οι παράγοντες του τουρισμού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σίγουρα η Νομαρχία, σαν θεσμικός παράγων, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει την βαριά μας βιομηχανία που είναι ο τουρισμός .

Είναι μια προσπάθεια που στην παρούσα φάση απαιτεί και αναβαθμισμένο ρόλο και συνεργασία σε υψηλό επίπεδο με τους άλλους φορείς και με την πολιτεία.

Στην περίπτωση μας χρειάζεται η προσπάθεια να επικεντρωθεί στην προβολή και διαφήμιση προκειμένου ο τόπος μας να μην χάσει την ελκυστικότητα του και κυρίως την φήμη του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού .

Πιστεύω επίσης πως είναι απαραίτητο μια επαναξιολόγηση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και χάραξη μιας νέας πορείας με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, και βεβαίως συνεργασία με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να διασφαλίσουμε αφενός την θωράκιση της τουριστικής μας βιομηχανίας, αφετέρου την βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων που μας εξασφαλίζουν την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και εν τέλει την ευημερία του τόπου .

Με αυτές τις σκέψεις κρίνω απαραίτητη στην σημερινή συγκυρία να εισηγηθώ την αντινομαρχία που να έχει σαν βασικό αντικείμενο τον Τουρισμό.

Η κατάρτιση και η Λαϊκή Επιμόρφωση είναι σημαντικοί πυλώνες της μελλοντικής μας πορείας, προκειμένου να διατηρήσουμε ότι κατακτήσαμε σε επίπεδο γνώσεων από την παράδοση.

Παράλληλα, είναι απαραίτητη η δια βίου μάθηση σε τμήματα του πληθυσμού που μέσω της κατάρτισης και της Λαϊκής Επιμόρφωσης αποκτούν νέες δεξιότητες που είναι εφόδια σε ένα άκρως ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον.

«Είμαστε εδώ

για να ακούσουμε»

Την ίδια ώρα, παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα κινητοποιήσεις στον χώρο της παιδείας .

Κινητοποιήσεις που, και σε τοπικό επίπεδο, μας προβλημάτισαν, και που με ψυχραιμία και νηφαλιότητα πρέπει να αξιολογήσουμε, μιας και μιλάμε για το μέλλον αυτού του τόπου.

Πρέπει να αναλύσουμε τα αίτια που είναι βαθύτερα και βεβαίως στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα βγάλουν από τα όποια αδιέξοδα την νεολαία μας.

Η νεολαία μας μπορεί μέσα από ένα διεκδικητικό πλαίσιο αλλαγών να διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία μας αλλά και την χώρα μας γενικότερα. Και είναι απαραίτητο το κίνημα διαμαρτυρίας να γίνει κίνημα μεταρρυθμιστικό.

1 . Η καλύτερη επένδυση είναι στην παιδεία μας γιατί αυτή διαμορφώνει το αυριανό πολιτιστικό επίπεδο των παιδιών μας .

2 . Η επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων είναι η μία παράμετρος.

Είμαστε υποχρεωμένοι σαν Νομαρχιακό Συμβούλιο, παρά το αναχρονιστικό για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θεσμικό πλαίσιο, να κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε να δείξουμε στην νεολαία μας ότι πήραμε και σαν θεσμός το μήνυμα, ότι είμαστε εδώ, ότι είμαστε κοντά τους, όχι μόνον ρητορικά, αλλά και με πρωτοβουλίες.

Είμαστε εδώ για να τους ακούσουμε, είμαστε εδώ για να παλέψουμε μαζί για την νέα σχέση αυτοδιοίκησης και νεολαίας.

Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε το κομμάτι της ευθύνης που μας αναλογεί . Θέλουμε να εξαλείψουμε όλα τα εμπόδια που στέκονται τροχοπέδη στους νέους .

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παλέψει πλάι - πλάι με την νεολαία για ένα καλύτερο μέλλον, για μια κοινωνία νέων και ίσων ευκαιριών, για μια δικαιότερη κοινωνία».