4 Οκτωβρίου 2008

ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ


Κάνουν εμπόριο με τα σκάφη των λαθρομεταναστών



 Πραγματικός "μπαξές" στον περιφερειακό υπαίθριο χώρο  αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
Πραγματικός "μπαξές" στον περιφερειακό υπαίθριο χώρο αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης

Έφοδο στα σπίτια δύο δημοτών του Μανταμάδου πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης Λιμεναρχείο και Αστυνομία, προχωρώντας στην σύλληψη ενός 63χρονου ξυλουργού και ενός 54χρονου αγρότη, καθώς στην κατοχή του καθενός βρέθηκαν από 5 εξωλέμβιες μηχανές και ένα φουσκωτό σκάφος.
Οι δυο άνδρες είχαν αρπάξει τη λεία τους από λαθρομετανάστες που αποβιβάζονται στο νησί μας και θα τις πουλούσαν στην Αθήνα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Μυτιλήνης. Δεν είναι όμως - όπως φαίνεται - οι μόνοι. Υπάρχουν και πολλοί ακόμα άλλοι που καραδοκούν στις ακτές περιμένοντας (ακόμα και με βάρδιες) μέχρι να φτάσει κάποιο σκάφος από τα απέναντι παράλια στη Βόρεια Λέσβο για να αφαιρέσουν από αυτό οτιδήποτε αντικείμενο αξίας έχει επάνω του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί ακόμα κάτοικοι της περιοχής, μετά τις δύο συλλήψεις φρόντισαν να ξεφορτωθούν στις παρακείμενες χωματερές εξωλέμβιες μηχανές που είχαν κρυμμένες στα σπίτια τους.
Όπως λέγεται, δεκάδες εξωλέμβιες μηχανές σκαφών αλλάζουν εδώ και μήνες "χέρια" στην περιοχή της Βόρειας Λέσβου και σε ένα ιδιότυπο εμπόριο, που έχει στηθεί πάνω στα απομεινάρια των σκαφών που μεταφέρουν στο νησί μας λαθρομετανάστες από τα απέναντι παράλια.

Το ρεπορτάζ

Τις υποψίες των λιμενικών και των αστυνομικών για την έφοδο στο Δήμο Μανταμάδου κίνησε το ότι τα σκάφη που ανευρίσκονται στις ακτές μετά την άφιξη λαθρομεταναστών ήταν πολύ λίγα, αναλογικά με τον αριθμό των αλλοδαπών που έρχονται στην περιοχή μας. Μάλιστα τα περισσότερα απ' αυτά δεν είχαν μηχανές. Υπήρξαν επίσης και πληροφορίες για διάθεση εξωλέμβιων μηχανών από Λέσβιους στην Αθήνα.
Οι δυο συλληφθέντες (σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας) είχαν τις μηχανές στα σπίτια τους με σκοπό την εμπορία τους. Όπως εκτιμούν οι λιμενικοί, η τιμή κάθε εξωλέμβιας μηχανής (έστω και μεταχειρισμένης), κυμαίνεται από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, την παλαιότητα και την ιπποδύναμή της.
Να σημειώσουμε ότι όταν κάποιος βρει οποιοδήποτε αντικείμενο θα πρέπει εντός 15 ημερών από την ανεύρεση να το δηλώσει στις Αστυνομικές ή Λιμενικές Αρχές. Αν πρόκειται για ένα μικρό αντικείμενο όπως για παράδειγμα ένα πορτοφόλι, αυτό κρατείται για 1 χρόνο στην Αστυνομία και αν δεν αναζητηθεί μέσα σε αυτό το διάστημα αποδίδεται σε αυτόν που το βρήκε και το δήλωσε.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως οι μηχανές των σκαφών ή και ολόκληρα σκάφη. Επειδή δεν αναζητούνται οι εξωλέμβιες μηχανές από κανέναν, μέσα σε 1 χρόνο κατοχυρώνονται στο όνομα του πολίτη που δηλώνει ότι τις βρήκε.
Αυτό φυσικά μπορεί να συμβεί για ένα αντικείμενο και όχι για 5 ή περισσότερες μηχανές θαλάσσης. Καταλαβαίνει όμως κανείς τον τρόπο που νομιμοποιούνται οι εξωλέμβιες από εκείνους που τις αγοράζουν. Μόλις τις παραλάβουν στα χέρια τους, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι απλά να δηλώσουν την ανεύρεση και την κατοχή τους στην πλησιέστερη Αρχή και να περιμένουν την πάροδο ενός χρόνου για να τις κατοχυρώσουν στο όνομά τους.

"Γύπες"

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο καθένας από τους δυο συλληφθέντες και είχε από 5 μηχανές σκαφών, οι οποίες ήταν αδήλωτες και όπως εκτιμούν οι αρμόδιες Αρχές θα άλλαζαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα "χέρια".
Το παραπάνω περιστατικό, που δεν είναι το μόνο, δείχνει πως η διακίνηση λαθρομεταναστών δεν αποφέρει έσοδα μόνο στους Τούρκους δουλέμπορους και στις διαβρωμένες τουρκικές λιμενικές Αρχές, που διευκολύνουν τη δραστηριότητά τους। Απ' τους λαθρομετανάστες απολαμβάνουν οικονομικό όφελος και άλλοι εγχώριοι καιροσκόποι.


πηγή αιολικά νέα