27 Οκτωβρίου 2008

το έλα να δεις στο επιμελητήριο της Λέσβου

«Πεδίο μάχης» το Επιμελητήριο


Χαρακώματα έχουν ανοίξει στο Επιμελητήριο Λέσβου, οι Στεφανιδάκη


&nbsp...Ορφανός


&nbsp...Σαμιώτης, αλλά και άλλοι πολλοί

Ακέφαλο κινδυνεύει να μείνει το Επιμελητήριο Λέσβου μετά από τα όσα έγιναν την Πέμπτη το βράδυ στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Ορφανός, ζήτησε από τους Γιάννη Σαμιώτη και Φωτεινή Στεφανιδάκη να παραιτηθούν, καθώς πιστεύει ότι δεν μπορούν να παραμένουν στη διοίκηση του Επιμελητηρίου μετά το νέο έγγραφο της Ολυμπιακής Αεροπορίας για τα εισιτήρια της κ. Στεφανιδάκη. Την ίδια άποψη έχουν και τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης του κ. Ορφανού, αλλά και η παράταξη του κ. Καλογρίδη. Όμως, τόσο ο κ. Σαμιώτης όσο και η κ. Στεφανιδάκη, θεωρούν ότι δεν υπάρχει ζήτημα και γι’ αυτό δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, οδηγούμαστε σε μια διοικητική κρίση στο Επιμελητήριο Λέσβου. Άλλωστε η κ. Στεφανιδάκη επιμένει ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία που είχε κάνει η παράταξή της με την παράταξη του κ. Ορφανού και να προχωρήσει στην παράδοση της προεδρίας.

Χθες Παρασκευή, το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Γιώργος Ορφανός για ακόμη μια φορά απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας του θέματος, δηλαδή για το αν έχει γίνει απάτη σε βάρος του Επιμελητηρίου ή όχι από την κ. Στεφανιδάκη και τον κ. Σαμιώτη. Σε δήλωσή του στο «Ε» αναφέρθηκε μόνο στα γεγονότα, λέγοντας ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Πέμπτη παρουσίασε ένα νέο έγγραφο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο είναι αναλυτικό και δίνει εξηγήσεις για τα εισιτήρια της κ. Στεφανιδάκη. Το έγγραφο αυτό μαζί με όλα τα άλλα στοιχεία της υπόθεσης θα σταλούν στον εισαγγελέα τις επόμενες ημέρες. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Ορφανός ζήτησε από την κ. Στεφανιδάκη και τον κ. Σαμιώτη να παραιτηθούν από τις θέσεις που κατέχουν στη διοικούσα επιτροπή.
Στη συνεδρίαση αυτή δε συμμετείχε ο κ. Σαμιώτης, γιατί όπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είχε άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις. Ωστόσο είχε επικοινωνήσει μαζί του από το μεσημέρι της Πέμπτης και του είχε ζητήσει την παραίτησή του.

Δεν κατέθεσαν μομφή
Τόσο ο κ. Ορφανός όσο και η παράταξη του κ. Καλογρίδη δεν κατέθεσαν μομφή κατά της κ. Στεφανιδάκη, ούτε κατά του κ. Σαμιώτη, διότι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσουν. Ομοίως, και η κ. Στεφανιδάκη δεν μπορεί να ανατρέψει τον κ. Ορφανό, αφού δεν έχει την πλειοψηφία που απαιτείται για να περάσει μια πρόταση μομφής.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Νίκος Αθανάσης μάς είπε ότι υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Σαμιώτη και της κ. Στεφανιδάκη, όχι όμως και για τα υπόλοιπα μέλη της διοικούσας επιτροπής. Αυτό το δεδομένο δείχνει ότι η διοικητική κρίση στο Επιμελητήριο θα πάει μακριά.
Τα νέα δεδομένα διαμορφώνουν μια πλειοψηφία τρία προς δυο στη διοικούσα επιτροπή του Επιμελητηρίου υπέρ της κ. Στεφανιδάκη και του κ. Σαμιώτη. Αυτό σημαίνει ότι, αν οι δύο τελευταίοι το επιθυμούν, μπορούν να καταστήσουν τον κ. Ορφανό πρόεδρο υπό κηδεμονία. Δηλαδή να περνούν από τη διοικούσα επιτροπή τις αποφάσεις που θέλουν εκείνοι και όχι τις αποφάσεις που θέλει ο ίδιος ως πρόεδρος. Το ενδεχόμενο αυτό είναι σε γνώση του κ. Ορφανού, ο οποίος φαίνεται ότι ξέρει τον τρόπο να το αντιμετωπίσει, αλλά - όπως είναι φυσικό - αρνήθηκε να τον αποκαλύψει.
Πάντως ο Γιάννης Σαμιώτης μας είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί και τονίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στη διοίκηση του Επιμελητηρίου κι ούτε έχει κανείς πρόθεση να δημιουργήσει τέτοιο ζήτημα. Θεωρεί ότι δεν ήταν άποψη του κ. Ορφανού να ζητήσει την παραίτηση της κ. Στεφανιδάκη και τη δική του, αλλά άποψη κάποιων συμβούλων του.

Τα εισιτήρια
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εισιτηρίων, ο κ. Σαμιώτης μάς είπε πως το νέο έγγραφο είναι πιστή απεικόνιση του προηγούμενο εγγράφου της Ολυμπιακής Αεροπορίας και σε καμμία περίπτωση δε δείχνει ότι έχει γίνει κάποια απάτη σε βάρος του Επιμελητηρίου. Όταν τον ρωτήσαμε αν σκέπτεται να αποχωρήσει από την παράταξη του κ. Ορφανού, μας είπε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει περάσει αυτή η σκέψη από το μυαλό του, αλλά «αν χρειαστεί θα το κάνει». Υποστηρίζει ότι συνεχίζει να εκτιμά τον κ. Ορφανό «ως άνθρωπο και ως φίλο».
Η αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, καθώς υποστηρίζει ότι και το νέο έγγραφο της Ολυμπιακής δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να επιβεβαιώνει τις δικές θέσεις.
Ο κ. Αθανάσης θεωρεί ότι οπωσδήποτε υπάρχει ζήτημα, διότι από το έγγραφο της Ολυμπιακής ξεκάθαρα προκύπτει ότι την ίδια ημέρα που κόβονταν εισιτήρια στο όνομα της κ. Στεφανιδάκη για να έρθει στη Μυτιλήνη μέσω Αθήνας, κοβόταν και εισιτήριο για να έρθει στη Μυτιλήνη απευθείας.
Κατά την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι υπάρχει απάτη, τα μεν εισιτήρια για απευθείας μετάβαση είναι πραγματικά, τα δε εισιτήρια για μετάβαση μέσω Αθήνας είναι εικονικά. Δηλαδή δεν κόπηκαν ποτέ ως εισιτήρια από την Ολυμπιακή Αεροπορία και ποτέ τα χρήματα που πληρώθηκαν γι’ αυτά δεν μπήκαν στο ταμείο της εταιρείας. Τι γίνονταν; Πιστεύουν πως τα εικονικά εισιτήρια εισπράττονταν από τον κ. Σαμιώτη και την κ. Στεφανιδάκη. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι όλη αυτή η μηχανορραφία είχε στηθεί προκειμένου η κ. Στεφανιδάκη να καλύπτει το κόστος του σπιτιού που νοίκιαζε στη Μυτιλήνη. Τα παραπάνω είναι σκέψεις που ως σήμερα δεν έχουν διατυπωθεί επισήμως από κανέναν.
Η κ. Στεφανιδάκη και ο κ. Σαμιώτης υποστηρίζουν πως τα εισιτήρια μέσω Αθηνών όσες φορές δε χρησιμοποιήθηκαν έμειναν ανοιχτά και το μόνο που μένει να γίνει είναι να ακυρωθούν και να επιστρέψουν τα αντίτιμά τους από την Ολυμπιακή στο Επιμελητήριο.
Η άλλη πλευρά αναφέρει ότι, σύμφωνα με τη νέα επιστολή της Ολυμπιακής, τόσο τα απευθείας εισιτήρια όσο και τα μέσω Αθηνών κόβονταν από το πρακτορείο του κ. Σαμιώτη. Κατά συνέπεια καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της κ. Στεφανιδάκη ότι πήγαινε στο αεροδρόμιο και επειδή ακυρωνόταν η πτήση ή για κάποιον άλλο λόγο, έκανε το εισιτήριο της ανοιχτό.
Τόσο ο κ. Σαμιώτης όσο και η κ. Στεφανιδάκη μάς είπαν ότι από τη στιγμή που το θέμα έχει φθάσει ως εδώ και δεν πείθονται τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. ότι το Επιμελητήριο δεν έχει χάσει χρήματα, η μόνη λύση είναι να σταλεί όλος ο φάκελος στον εισαγγελέα. Ο κ. Ορφανός μας διευκρίνισε ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα τις επόμενες ημέρες. Το ότι δεν έχει γίνει ως σήμερα οφείλεται στο ότι η παραπάνω απόφαση δεν είχε καταγραφεί στα πρακτικά του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου.
Πέρα από το ζήτημα των εισιτηρίων της κ. Στεφανιδάκη, θα διερευνηθούν και άλλα που αφορούν την οικονομική λειτουργία του Επιμελητηρίου. Πρόκειται για ζητήματα που έχει θέσει ο κ. Παπαρίσβας, αλλά και ζητήματα που θα θέσει το επόμενο διάστημα η παράταξη του κ. Καλογρίδη. Τέτοια ζητήματα είναι αεροπορικά εισιτήρια του κ. Παπαρίσβα για την Καλαμάτα, το κόστος συμμετοχής του Επιμελητηρίου σε έκθεση στη Γερμανία κ.ά..

Η προεδρία
Ο κ. Σαμιώτης χθες, για πρώτη φορά, δήλωσε ότι τα όσα γίνονται γύρω από αυτή την υπόθεση έχουν σχέση με το ζήτημα της προεδρίας. Συγκεκριμένα μας είπε: «Εγώ τους το είπα (σ.σ. εννοεί την παράταξη του κ. Ορφανού) ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια συμφωνία πρέπει να την τηρήσουμε. Είναι άλλο πράγμα η συμφωνία που έχουμε κάνει κι άλλο πράγμα το ζήτημα των εισιτηρίων.»
Η κ. Στεφανιδάκη μάς ξεκαθάρισε πως πέρα από τις νέες εξελίξεις για το ζήτημα των εισιτηρίων δεν είναι διατεθειμένη να ξεχάσει το ζήτημα της προεδρίας και θα το θέσει επί τάπητος, ζητώντας να κλείσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Ακόμη μας είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Μυτιλήνη για να δώσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα μιλήσει τόσο για το ζήτημα της προεδρίας όσο και για το ζήτημα των εισιτηρίων. Επίσης μας είπε πως θα αποκαλύψει ότι η συμφωνία για τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου το καλοκαίρι του 2006 δεν έγινε μόνο με την παράταξη του κ. Καλογρίδη, αλλά και με την νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας τέλος ότι θα διαψευστούν όσοι πιστεύουν ότι στην αντιπαράθεσή της με την παράταξη του κ. Ορφανού είναι μόνη της.


πηγή εφημερίδα Εμπρός Λέσβου