27 Οκτωβρίου 2008

305 εκατομμύρια για πρόγραμμα «νέων αγροτών»






Με πανηγυρικό τρόπο επέλεξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να δημοσιοποιήσει το άνοιγμα του προγράμματος «Νέοι Αγρότες» της περιόδου 2007 - 2013. Έτσι, την Πέμπτη το απόγευμα, παρουσία του προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου που θα ανέλθει στα 305 εκατομμύρια ευρώ.
Από τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά για το πρόγραμμα, προκύπτει ότι έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να το αξιοποιήσουν νέοι αγρότες που θέλουν να στήσουν επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα. Αυτό σημαίνει ότι μικροί αγρότες που δε θα καταφέρουν να συγκεντρώνουν ένα σημαντικό ζωικό κεφάλαιο ή καλλιεργούμενες εκτάσεις, δύσκολα θα μπουν στο πρόγραμμα. Επίσης όσοι μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει συνεχώς να κινούνται στη λογική της επιχειρηματικής γεωργίας.

Η εφαρμογή του προγράμματος αποσκοπεί στην πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου και τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της γεωργίας. Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται η παροχή οικονομικών ενισχύσεων για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών, οι οποίοι διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα, εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης και υποβάλλουν επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.
Αυτήν τη φορά το πρόγραμμα νέων αγροτών θα το διαχειριστούν οι Περιφέρειες της χώρας. Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και οι αποφάσεις έγκρισης θα εκδίδονται εντός τετραμήνου από την υποβολή της αίτησης. Στο φάκελο υποψηφιότητας οι νέοι αγρότες, μεταξύ άλλων, υποβάλλουν και επιχειρηματικό σχέδιο, την υλοποίηση του οποίου πρέπει να πετύχουν εντός πέντε ετών.
Επιπλέον, οι ενταγμένοι νέοι αγρότες οφείλουν, εφόσον δεν είναι εξ αρχής ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ και δε διαθέτουν επαρκή επαγγελματική κατάρτιση, να εγγραφούν στον ΟΓΑ και να παρακολουθήσουν μαθήματα διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών σε πιστοποιημένο κέντρο κατάρτισης από το ΕΚΕΠΙΣ εντός τριετίας, από την ημερομηνία ένταξής τους στο πρόγραμμα.
Το ύψος εφάπαξ ενίσχυσης κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ και διαφοροποιείται με βάση την κατηγορία της μόνιμης κατοικίας του νέου αγρότη (ορεινή, μειονεκτική και κανονική), τον προσανατολισμό της παραγωγής της εκμετάλλευσης (κτηνοτροφική, φυτική και μικτή) και το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης.

Σε δόσεις
Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται σε τρεις δόσεις.
Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη στο πρόγραμμα και αντιστοιχεί σε ποσοστό 40% του συνολικού ύψους ενίσχυσης.
Η δεύτερη δόση ανέρχεται σε ποσοστό 30% επί του συνολικού ύψους ενίσχυσης και καταβάλλεται από το μεθεπόμενο έτος της ένταξης με την εγγραφή στον ΟΓΑ, την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και τη συμμόρφωση όπου απαιτείται προς ισχύοντα κοινοτικά πρότυπα.
Η τρίτη δόση ανέρχεται σε ποσοστό 30% επί του συνόλου του ύψους ενίσχυσης και καταβάλλεται όταν ο δικαιούχος αποκτήσει το σύνολο των προϋποθέσεων.
Η δεύτερη και η τρίτη δόση μπορούν να καταβληθούν ταυτόχρονα με την επίτευξη των αντίστοιχων στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου.
Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν και τα παρακάτω προγράμματα:
- Γεωργικοί σύμβουλοι
- Σχέδια βελτίωσης
- Συμμετοχή αγροτών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων
- Δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης.