29 Οκτωβρίου 2008

βγήκαν τα μαχαίρια στο επιμελητήριο της Λέσβου

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΕ ΣΑΜΙΩΤΗ - ΣΤΕΦΑΝΙΔΑΚΗ
«Παραιτηθείτε! Με παραπλανήσατε»





Διαστάσεις ανεξέλεγκτης δίνης (και οριστικής ρήξης) παίρνει η υπόθεση με τα εισιτήρια των αεροπορικών μετακινήσεων της κ. Στεφανιδάκη, μετά από νέο έγγραφο της Ο.Α., που έφθασε στο Επιμελητήριο και αμφισβητεί ανοιχτά τόσο τους ισχυρισμούς του Οικονομικού Επόπτη (και πράκτορα των εισιτηρίων) Γ. Σαμιώτη για την υπόθεση.
Ο Πρόεδρος του φορέα φανερά εξοργισμένος, ζήτησε απ' τους δύο συνεργάτες του να παραιτηθούν απ' τα πόστα τους, δηλώνοντας ότι τον παραπλάνησαν. Ταυτόχρονα επισκέπτεται σήμερα τον Εισαγγελέα για να του δώσει ό,τι στοιχεία έχει στη διάθεσή του για την υπόθεση, διακηρύττοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί καμιά "σκιά στη διάρκεια της προεδρίας του.
Αναλυτικότερα:

Πολύ χειρότερη τροπή απ' αυτή που φαινόταν αρχικά να έχουν τα πράγματα στο Επιμελητήριο, αναφορικά με το ζήτημα των αεροπορικών μετακινήσεων της Α' Αντιπροέδρου, Φωτεινής Στεφανιδάκη. Το θέμα είχε εκρηκτική συνέχεια το βράδυ της Πέμπτης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, μετά από ένα αποκαλυπτικό έγγραφο της Ο.Α. που αμφισβητεί ευθέως τους ισχυρισμούς Στεφανιδάκη και Σαμιώτη.

«Παραιτηθείτε»

Στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου στην οποία δεν ήταν παρών ο Οικονομικός Επόπτης, Γιάννης Σαμιώτης (καθώς βρισκόταν στη Ρόδο), ενώ η Φωτεινή Στεφανιδάκη την παρακολουθούσε μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης από την Λήμνο, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ορφανός ζήτησε τις παραιτήσεις και των δυο από τα πόστα που κατέχουν (δηλαδή από την Α' Αντιπροεδρία για την κ. Στεφανιδάκη και από τη θέση του Οικονομικού Επόπτη για τον κ. Σαμιώτη), αλλά να παραμείνουν απλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και να αναδειχθούν άλλα στελέχη στα αξιώματα που κατέχουν σήμερα.
Αιτία των παραπάνω εξελίξεων ένα νέο έγγραφο της Ολυμπιακής, που προκαλεί εδώ και λίγες ημέρες "σεισμό" στο Επιμελητήριο.

Τα νέα στοιχεία

Συγκεκριμένα η Ολυμπιακή επανήλθε αποστέλλοντας στο Επιμελητήριο αναλυτικότερες καταστάσεις για όλες τις αεροπορικές κινήσεις που αφορούν την Α' Αντιπρόεδρο. Σύμφωνα με επίσημη διαβεβαίωση, το παραπάνω έγγραφο δεν το ζήτησε το Επιμελητήριο, αλλά προφανώς η Ολυμπιακή το απέστειλε αυτοβούλως, όταν στην προ εβδομάδων συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει η κ. Στεφανιδάκη είχε αμφισβητήσει ευθέως την εγκυρότητα του προηγούμενου εγγράφου της αεροπορικής εταιρίας.
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα με τις αεροπορικές μετακινήσεις της κ. Στεφανιδάκη ξέσπασε όταν το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου από την παράταξη Καλογρίδη Νίκος Αθανασης ζήτησε επίσημη ενημέρωση, για μια σειρά εισιτηρίων που αφορούσαν τις μετακινήσεις της από Λήμνο σε Λέσβο μέσω Αθηνών και αντίστροφα, για τις οποίες δεν είχε η ίδια προσκομίσει καταστάσεις επιβιβάσεως, από τις οποίες να φαίνεται ότι πράγματι ταξίδεψε. Η Ολυμπιακή τότε είχε απαντήσει ότι σε κάποιες πτήσεις η ίδια δεν είχε ταξιδέψει.
Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου της κ. Στεφανιδάκη, η οποία υποστήριξε ότι όταν δεν έβρισκε εισιτήρια για απευθείας ταξίδι στη Λέσβο και αντίστροφα, έκλεινε αναγκαστικά τις μετακινήσεις της μέσω Αθηνών. Είχε πει όμως στην ίδια συνέντευξη ότι όταν την τελευταία στιγμή έβρισκε στο αεροδρόμιο της Λήμνου από την αναμονή απευθείας εισιτήριο, τότε άφηνε το εισιτήριο μέσω Αθηνών για Μυτιλήνη ανοιχτό και επιβιβαζόταν στην απευθείας πτήση.

...Μύλος

Ωστόσο από το νέο έγγραφο της Ολυμπιακής προκύπτει ότι τα απευθείας εισιτήρια (που ισχυρίστηκε ότι έβρισκε στην αναμονή από το αεροδρόμιο της Λήμνου η κ. Στεφανιδάκη), εκδίδονταν από το πρακτορείο του κ. Σαμιώτη παράλληλα με τα εισιτήρια μέσω Αθηνών. Μάλιστα σε ένα από τα εισιτήρια το οποίο ακυρώθηκε (αν και πληρώθηκε από το Επιμελητήριο) έχει επιστραφεί το αντίτιμο του στο πρακτορείο από την αεροπορική εταιρεία.
Το πιο σημαντικό ωστόσο που προκύπτει από το νέο αναλυτικό έγγραφο της Ολυμπιακής (το οποίο μάλιστα αποστέλλεται από το Νομικό Τμήμα της εταιρείας) είναι ότι δεν περιλαμβάνονται σ' αυτό κάποια εισιτήρια από Λήμνο σε Μυτιλήνη (και αντίστροφα) μέσω Αθηνών, που φαίνεται να πληρώθηκαν στο πρακτορείο Σαμιώτη.

"Εισιτήρια - μαϊμού"

Για το τελευταίο γίνεται, παρασκηνιακά, πολύς λόγος, καθώς κάποιοι εκ των Διοικούντων του Επιμελητηρίου έσπευδαν να εκτιμήσουν ότι πρόκειται για "εισιτήρια μαϊμού". Αυτές φυσικά οι εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν ή όχι από την εισαγγελική έρευνα.
Ο Γιώργος Ορφανός φανερά ενοχλημένος αναφέρθηκε στα παραπάνω κατά τη συνεδρίαση του φορέα την Πέμπτη, εξαπολύοντας ευθείες βολές τόσο κατά του Οικονομικού Επόπτη Γ. Σαμιώτη όσο και κατά της Αντιπροέδρου Φ. Στεφανιδάκη:
«Δυστυχώς διαπιστώνω μέσα από το έγγραφο που κρατώ στα χέρια μου ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση επιχειρήθηκε η παραπλάνηση μου», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε λέγοντας:
«Το θέμα πλέον έχει τελειώσει για μένα και έπρεπε αυτό να το γνώριζαν άπαντες ότι δεν επιθυμώ σκιές κατά το διάστημα της προεδρίας μου στο Επιμελητήριο. Ζήτω την παραίτηση της κ. Στεφανιδάκη και του κ. Σαμιώτη από τις θέσεις που κατέχουν στη Διοικητική Επιτροπή, ενώ πρόκειται να επισκεφθώ τις αμέσως επόμενες ημέρες τον Εισαγγελέα για να του παραδώσω όλα τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου για περαιτέρω διερεύνηση, όπως αποφασίσαμε άλλωστε στην προηγούμενη συνεδρίαση μας».

Δεν παραιτούνται

Ωστόσο, τόσο η κ. Στεφανιδάκη όσο και ο κ. Σαμιώτης δεν συζητούν καν το θέμα της παραίτησής τους από τις θέσεις τους, μια και έχουν την πλειοψηφία στη Διοικητική Επιτροπή, η οποία κατά κάποιο τρόπο αποτελεί τη "μικρή διοίκηση" του φορέα. Η Δ.Ε. αποτελείται από 5 μέλη του προεδρείου, εκ των οποίων οι 3 είναι οι κ.κ. Σαμιώτης, Στεφανιδάκη και ο κ. Παπαδόπουλος (Γενικός Γραμματέας από την παράταξη της Λημνιάς Αντιπρόεδρου). Εκεί μειοψηφούν ο Πρόεδρος Γιώργος Ορφανός και ο Β' Αντιπρόεδρος Γιάννης Αθηναίος.
Την άρνησή της να παραιτηθεί την εξέφρασε άλλωστε η κ. Στεφανιδάκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης (μέσω τηλεδιάσκεψης), υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το τελευταίο έγγραφο της Ολυμπιακής όχι μόνο δεν είναι "έτσι όπως τα λέει ο κ. Ορφανός", αλλά απεναντίας δικαιώνει περίτρανα τη θέση της ότι "δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό με το θέμα των αεροπορικών της μετακινήσεων".
Μιλώντας μάλιστα η ίδια στα "AI.N." επέμεινε στη θέση της για τήρηση της συμφωνίας που έχει κάνει μαζί της η πλευρά Ορφανού, ώστε να αναδειχθεί πρόεδρος του Επιμελητηρίου εντός του 2009.

Ο Γιάννης Σαμιώτης

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Γιάννης Σαμιώτης δήλωσε, τηλεφωνικά στα "AI.N." την Παρασκευή, από τη Ρόδο όπου βρισκόταν, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθώ από τη θέση που με εξέλεξαν οι συνάδελφοι για να τους εκπροσωπήσω. Ιδιαίτερα δε, όταν δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα αλλά προσπαθούν να το δημιουργήσουν από το τίποτα».
Είναι προφανές ότι η προτροπή Ορφανού για παραιτήσεις στους μέχρι πρότινος στενούς του συνεργάτες, δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα (όπως θα το ήθελε και η παράταξη Καλογρίδη), τουλάχιστον για την ώρα.
Άλλωστε ακόμα κι αν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, έθετε πρόταση μομφής εναντίον του Γιάννη Σαμιώτη και της Φωτεινής Στεφανιδάκη θα μειοψηφούσε, με δεδομένο ότι απαιτούνται 16 ψήφοι υπέρ, τους οποίους δεν συγκεντρώνουν οι δυο παρατάξεις Ορφανού και Καλογρίδη.

Ο Γιώργος Ορφανός

«Έκρινα επιβεβλημένο να ζητήσω τις παραιτήσεις, της κ. Στεφανιδάκη από την Αντιπροεδρία και του κ. Σαμιώτη από τη θέση του Οικονομικό Επόπτη μετά και το τελευταίο έγγραφο της Ολυμπιακής που λάβαμε. Τα υπόλοιπα αποτελούν πλέον θέμα της Δικαιοσύνης», δήλωσε στα "AI.N." ο κ. Ορφανός.

Καλογρίδης - Αθανάσης

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, Θράσος Καλογρίδης, ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι «οι ενέργειες του Προέδρου κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ενώ από δω και πέρα η Δικαιοσύνη πλέον έχει το λόγο».
Το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Νίκος Αθανάσης που με την έρευνα του έφερε στο προσκήνιο το όλο θέμα δημιουργώντας ανατροπή στα διοικητικά πράγματα που Επιμελητηρίου, μας δήλωσε ότι: «Ασχολήθηκα ως νέος άνθρωπος που προέρχεται από τον επιχειρηματικό χώρο για πρώτη φορά στις τελευταίες εκλογές με τα επιμελητηριακά πράγματα του τόπου μας, έχοντας όραμα και όρεξη να δουλέψω και να προσφέρω στους συναδέλφους μου. Δυστυχώς όμως με τα όσα διαπιστώνω μπορώ να σας πω ότι έχω απογοητευτεί».

Η κορυφή του παγόβουνου;

Σύμφωνα, τέλος, με φήμες που κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους του Επιμελητηρίου, τα όσα έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα για τις αεροπορικές μετακινήσεις αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Και αυτό γιατί όπως λέγεται, εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία που έχουν να κάνουν με κοστολογήσεις και τιμολόγια για διαμονές σε ξενοδοχεία κ.λπ., τα οποία θα επιτείνουν την δίνη του κυκλώνα στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι παρατάξεις που διοικούν το Επιμελητήριο.

Συντάκτης: Στρατής Σαμιώτης

πηγή αιολικά νέα μυτιλήνης