29 Οκτωβρίου 2008

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υφυπουργού Άμυνας στις Ηνωμένες Πολιτείες


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 13ης Συντονιστικής Συνόδου Υψηλού Επιπέδου (HLCC), της μόνης θεσμοθετημένης διμερούς επαφής ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Η ατζέντα των συνομιλιών περιλάμβανε αναλύσεις για το Αφγανιστάν, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τα Βαλκάνια, την περιφερειακή ασφάλεια, καθώς και για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων στενότερης αμυντικής συνεργασίας των δύο πλευρών.
Μετά το πέρας της συνάντησης η Βοηθός Υπουργός Άμυνας Beth Long εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς τόσο για τη διαχρονική προσφορά της Ελλάδας στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και την συμμετοχή της σε πολυεθνικές αποστολές του Ο.Η.Ε, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ , όσο και για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της HLCC. Ο Ιω. Πλακιωτάκης, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Γκόρντον Ιγνκλαντ, τον Υφ. Άμυνας Ερικ Εντελμαν και τον βοηθό Υπ. Εξωτερικών για Πολιτικο-στρατιωτικά θέματα Μαρκ Κίμιτ, τόνισε ιδιαίτερα τη συμμετοχή ελληνικών μονάδων και την μεταφορά στρατιωτικού υλικού στις επιχειρήσεις, αλλά και το οικονομικό κόστος για την Ελλάδα που ξεπέρασε τα $400 δισ. για την τετραετία 2003-2007. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας του ΟΑΣΕ τον Ιανουάριο.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτου στο εθνικό κοιμητήριο του Αρλιγκτον, μίλησε για το ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) της Ουάσιγκτον, επισκέφθηκε το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο και εγκαινίασε εικαστική έκθεση Κρητών καλλιτεχνών στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον.