ΟΜΙΛΙΑ
ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ – ΠΕΤΡΑΛΙΑ
ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ
Θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ένα βήμα πιο κοντά στις ίσες ευκαιρίες»
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008
Κυρίες και κύριοι,
Η άνιση μεταχείριση και τελικά η ανακύκλωση των διακρίσεων που αυτή συνεπιφέρει υποθηκεύοντας την αλληλεγγύη και τη συνοχή της κοινωνίας, υποθηκεύοντας την ποιότητα της δημοκρατίας,
γεννιέται πρώτα από όλα στη σκέψη.
Μέσα από τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις που δημιουργούνται και διαποτίζουν την κοινωνική στάση και συμπεριφορά.
Ακόμη και σε αντίθεση με τη συλλογική ηθική και την αισθητική του λαού μας, που οι παραδόσεις του είναι παραδόσεις σεβασμού στη διαφορετικότητα.
Αυτό λοιπόν που χρειάζεται, - και είναι δεδομένο και ξεκάθαρο ότι είναι έτσι -, είναι να κινούμαστε παράλληλα όλο και πιο αποφασιστικά, όλο και πιο γρήγορα σε δύο κατευθύνσεις.
Αφενός, «σπάζοντας» αυτά τα στερεότυπα στην καθημερινότητα και απελευθερώνοντας την ίδια την κοινωνία από όσα την κρατάνε πίσω.
Αφετέρου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ισότιμη ένταξη όλων στην αγορά εργασίας. Με ιδιαίτερη έμφαση στις ευπαθείς ομάδες. Στους ανθρώπους εκείνους που βιώνουν τον αποκλεισμό και την διάκριση σε βάρος τους.
Και οι δύο αυτές προτεραιότητες υπακούουν σε μια κοινή παραδοχή:
Αν θέλουμε να κάνουμε την ισότιμη μεταχείριση
καθημερινή νοοτροπία,
αν θέλουμε να είναι οι ίσες ευκαιρίες
παγιωμένη κοινωνική κατάκτηση
τότε πρέπει να υλοποιήσουμε πρώτα από όλα μια μεγάλη αλλαγή.
Τη μεταρρύθμιση της σκέψης.
Είτε αυτή συντελείται σε επίπεδο νοοτροπίας, ώστε να αναγνωρίζονται στην πράξη τα δικαιώματα και οι ικανότητες όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων.
Είτε αυτή συντελείται στην ενίσχυση της θέσης του καθενός, μέσα από την απόκτηση δεξιοτήτων που έχουν πραγματικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.
Και όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές, όπως όλες οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται σοβαρό συντονισμό, χρειάζεται πρακτικά βήματα και απτές πολιτικές.
Σε αυτή τη προσπάθεια, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμος. Είναι απολύτως καθοριστικός, καθώς είναι η πιο άμεση στην καθημερινότητα, η πιο κοντινή στον πολίτη, μορφή διοίκησης.
Ο πυρήνας για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
Εκεί που αθροίζονται οι δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, αποτιμώνται οι ιδιαίτερες ανάγκες της και τίθενται οι προτεραιότητες ώστε να αναδειχτούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Κι αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον αναγνωρίζει έμπρακτα το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.
Τον αναγνωρίζει έμπρακτα το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Κυρίες και κύριοι,
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η συνεργασία μας δημιούργησε μια σταθερή βάση η οποία παρήγαγε και συνεχίζει ακόμη πιο δημιουργικά να παράγει αποτελέσματα.
Η ευρεία διαβούλευση, κατά τον σχεδιασμό των δράσεων που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου μας για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο, μετάγγισε με τον καλύτερο τρόπο όλη την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την υλοποίηση των Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του
Γ’ ΚΠΣ.
Οι Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις έχουν σκοπό την τοπική ανάπτυξη μέσα από τη βελτίωση και αύξηση της απασχόλησης σε περιοχές ή τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αλλά και την κοινωνική ένταξη ομάδων που υπόκεινται κοινωνικό αποκλεισμό.
Όπως γνωρίζετε προωθήθηκε η αποκέντρωση των δράσεων.
Πέρα από τις γενικές κατευθύνσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους άλλους τοπικούς φορείς και σχεδίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της και πήρε μέρος στην υλοποίηση.
Σήμερα το σύνολο,
- Των τοπικών πρωτοβουλιών απασχόλησης
- Των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αστικής ανάπτυξης
- Των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων ανάπτυξης ορεινών – μειονεκτικών περιοχών
με ωφελούμενους:
- Άνεργους και υποαπασχολούμενους
- Άτομα με αναπηρίες και ψυχικές ασθένειες
- Παλλινοστούντες, πρόσφυγες και μετανάστες
- Αποφυλακισμένους και ανήλικους παραβάτες
- Τσιγγάνους και Πομάκους
- Πρώην χρήστες ουσιών
- Ειδικές κατηγορίες, - μέσα σε αυτές πολλές γυναίκες- που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό,
προσεγγίζει τον προϋπολογισμό των 156 εκ ευρώ των οποίων τα 145 τα διαχειρίστηκαν απευθείας Δήμοι, Νομαρχίες και οι Αναπτυξιακές Επιχειρήσεις τους.
Όλη λοιπόν αυτή η εμπειρία αξιοποιείται στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ενδεικτικά τρεις θεμελιακούς άξονες:
Πρώτον, τα τοπικά σχέδια για την απασχόληση (άξονας 3).
Η δράση αυτή στοχεύει στην υποστήριξη του σχεδιασμού και της υλοποίησης σχεδίων που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας και στην επιχειρηματικότητα. Αλλά και στη δημιουργία τοπικών περιφερειακών δικτύων – συμπράξεων μεταξύ των κατά τόπους Υπηρεσιών Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, των κοινωνικών και οικονομικών φορέων, των φορέων εκπαίδευση και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης προβλέπεται και η αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι οι σφαιρικές επιχορηγήσεις (global grants), προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρησιακά σχέδια για την στήριξη της απασχόλησης σε ευρύτερα γεωγραφικά επίπεδα.
Δεύτερον, οι τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (άξονας 4).
Στόχος τους είναι η προώθηση της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής.
Μέσα σε αυτές τις δράσεις εντάσσονται και δράσεις από εταιρικά σχήματα που θα απευθύνονται σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, συνδυάζοντας την κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη με την αξιοποίηση των τοπικών πόρων.
Τρίτον, η εναρμόνιση της οικογενειακής και της εργασιακής ζωής.
Το πολύ μεγάλο έργο της λειτουργίας των Δομών Κοινωνικής Φροντίδας, το οποίο όλη την προηγούμενη περίοδο συγχρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου μας «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» και λειτούργησε με την τεράστια συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεχίζεται με διασφαλισμένη την βιωσιμότητά του και ενισχυμένη την ποιότητα των υπηρεσιών.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο σχεδιάστηκε μετά από διαβούλευση και εντάχθηκε και στο Νέο Επιχειρησιακό μας Σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 280 εκ ευρώ και υπολογίζεται ότι θα προσφερθούν σε μητέρες, συνολικά μέχρι το 2015, περίπου 90.000 τοποθετήσεις βρεφών, νηπίων και παιδιών.
Επιτρέψτε μου επίσης μια ειδική αναφορά στην Κοινοτική Πρωτοβουλία Equal, η οποία εμπλούτισε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση και είχε έντονο τοπικό χαρακτήρα.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι στο σύνολο των 104 έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Equal με την προοπτική να ενσωματωθούν καλύτερες πρακτικές στον κορμό των πολιτικών για την απασχόληση, συμμετείχαν 260 οργανισμοί και επιχειρήσεις ΟΤΑ.
Κυρίες και κύριοι,
Η χώρα μας είναι συμμέτοχος σε όλες τις εξελίξεις που προάγουν τις αρχές της ίσης μεταχείρισης , καθώς αποτελούν κεντρική αξία των θεμελιωδών δικαιωμάτων που αναγνωρίζει η δημοκρατική μας παράδοση και η ευρωπαϊκή μας καταγωγή.
Και αυτό το αποδεικνύει το νομοθετικό μας πλαίσιο, το οποίο είναι αρκετά ικανοποιητικό και ολοένα ισχυροποιείται.
- Έχουμε ήδη δρομολογήσει την διαδικασία ενσωμάτωσης της σχετικής Οδηγίας (2004/113/ΕΚ) για την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου στην ίση πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.
- Μέχρι το τέλος του χρόνου επικυρώνουμε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία,
ενώ παράλληλα,
αποτελεί πολύ σημαντική πρωτοβουλία η κατάργηση του προσδιορισμού της ηλικίας και του φύλου στις προκηρύξεις για προσλήψεις προσωπικού.
Στο εξής όλοι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες που παρέχει η αγορά εργασίας.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι δεν αρκεί μόνο ένα ικανοποιητικό νομικό πλαίσιο.
Αυτό που έχει καταλυτική σημασία είναι η τήρησή του.
Με μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συνειδητοποίηση και ευαισθητοποίηση για την άρση κάθε διάκρισης.
Και αυτό σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε.
Ότι αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό κάθε ευκαιρία.
Κάθε δυνατότητα που έχουμε.
Όπως κάναμε και τώρα μέσα από το Κοινοτικό Πρόγραμμα PROGRESS.
Ώστε να κινητοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για τη διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας στον εργασιακό χώρο.
Σε εργοδότες και εργαζομένους.
Για αυτό είναι πολύ μεγάλη η προστιθέμενη αξία του προγράμματος που υλοποιεί η ΕΝΑΕ.
Κλείνοντας επιτρέψτε μου να ευχηθώ καλή επιτυχία στο διήμερο Συνέδριο σας και να σας διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία μας θα γίνεται ακόμη πιο αποδοτική και ισχυρή.
Όσο ισχυρή είναι και η κοινή μας πεποίθηση ότι η καταπολέμηση των διακρίσεων και η εμπέδωση της ισότητας είναι πρωταρχικός στόχος που πετυχαίνεται με πράξεις.
Όσο αποδοτική οφείλει να είναι η Πολιτεία στην υπηρέτηση της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των ανθρώπων.
Όλων των ανθρώπων.
Με όποιο φύλο, με όποια ηλικία, με όποια καταγωγή, με όποια θρησκεία και πολιτισμό, με όποια διαδρομή κι αν προσδιορίζεται η ύπαρξή τους.
Σας ευχαριστώ πολύ.