Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά, εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Κοντό ο οποίος συμμετείχε στην έναρξη εργασιών του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Πρόληψη Εργατικών Ατυχημάτων σε ένα Μεταβαλλόμενο Εργασιακό Περιβάλλον , το οποίο διοργανώνεται από το ΕΛΙΝΥΑΕ στην Κρήτη από τις 30 Σεπτεμβρίου 2008 μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2008.
Το Συνέδριο υποστηρίζεται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας καθώς και από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Επιπλέον, έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας, κύριου Κάρολου Παπούλια, γεγονός που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του ρόλου της υγείας και ασφάλειας στην καθημερινότητα του Έλληνα εργαζόμενου.
Ο Γενικός Γραμματέας μετέφερε το χαιρετισμό της Υπουργού, κας Φάνης Πάλλη Πετραλιά, η οποία έχει θέσει υψηλά στην ατζέντα της κοινωνικής πολιτικής του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας το θέμα της υγείας και ασφάλειας στο χώρο της εργασίας.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η εξασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος είναι άμεσα και στενά συνδεδεμένη με την ποιότητα στην εργασία και γενικότερα την ποιότητα ζωής του εργαζόμενου, την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
«Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. (πηγή ILO). Οι «καλές συνθήκες εργασίας» πρέπει να αποτελέσουν το σύνθημα όλων των χωρών που συνειδητοποιούν ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι πρώτα απ’ όλα και ασφαλής εργασία.
Την αντίληψη αυτή υιοθετεί το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας το οποίο σταθερά επιδιώκει όχι μόνο τη δημιουργία περισσότερων αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας. Κεντρική μας προτεραιότητα είναι η συνεχής βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Βασικός μας στόχος η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου της εργασίας σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Στο πλαίσιο αυτό , θέτουμε σε εφαρμογή μια εθνική στρατηγική, που βασίζεται στην τριμερή εκπροσώπηση, συμμετοχή και τον κοινωνικό διάλογο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ισόρροπη συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων»
Ειδικότερα, η εθνική στρατηγική της χώρα μας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία αναπτύσσεται σε 3 βασικούς άξονες:
- Νομοθετικό έργο
- Ενημερωτικό έργο
- Ελεγκτικό έργο
Για το αμέσως επόμενο διάστημα άμεση προτεραιότητά μας αποτελεί η εφαρμογή του τρίπτυχου :
α. Καθιέρωση Εθνικού Καταλόγου Επαγγελματικών Ασθενειών
β. Μείωση των εργατικών ατυχημάτων
γ. Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των μηχανισμών ελέγχου
Ο Γενικός Γραμματέας συνέχισε την παρέμβασή του επικεντρώνοντας στις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της υγείας και ασφάλειας στην εργασία επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική
Ø Υιοθετήσαμε τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία για την περίοδο 2007-2012, η οποία είναι σαφώς πιο βελτιωμένη, θέτει συγκεκριμένους στόχους και προάγει την ανάπτυξη και εφαρμογή εθνικών στρατηγικών. Αξίζει να επισημάνουμε ότι, για πρώτη φορά τίθεται ο ποσοτικός στόχος που προβλέπει την μείωση των εργατικών ατυχημάτων κατά 25% εντός της περιόδου αναφοράς 2007-2012. Παράλληλα η νέα στρατηγική εστιάζει το ενδιαφέρον της στην απλοποίηση, προσαρμογή και αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας.
Εκσυγχρονισμός ΣΕΠΕ
Ø Προωθούμε νομοσχέδιο με το οποίο το ΣΕΠΕ αναδιαρθρώνεται και αποκτά αυξημένες και ιδιαίτερα σημαντικές αρμοδιότητες. Ενισχύεται σε στελεχιακό δυναμικό, διευρύνεται με τη δημιουργία νέων Δ/νσεων και Τμημάτων, αλλά και ενδυναμώνεται η αυτοτέλεια και ανεξαρτησία στη λειτουργία του. Με την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή αναβαθμίζεται, συντονίζεται, εκσυγχρονίζεται και βελτιώνεται το παραγόμενο από το Σ.ΕΠ.Ε. έργο και προωθείται η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της προαγωγής της εργασιακής ειρήνης.
Ενημέρωση -Ευαισθητοποίηση
Ø Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανακηρύξει τον Απρίλιο 2008, ως μήνα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Ξεκινήσαμε μια εκστρατεία στο επίκεντρο της οποίας είναι η ενημέρωση και μέσω αυτής η ευαισθητοποίηση στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία με στόχο πάντοτε την αποτελεσματική πρόληψη τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην Περιφέρεια.
Επαγγελματικές Ασθένειες
Ø Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας συγκρότησε τον Αύγουστο του 2007 επιτροπή με έργο την εξέταση της ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού καταλόγου των επαγγελματικών ασθενειών στην εθνική μας νομοθεσία, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της. Ήδη προωθείται σχετική εξουσιοδοτική διάταξη σε σχέδιο νόμου. Το προς έκδοση π.δ. θα αφορά σε εθνικό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών, ο οποίος θα ισχύει για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και θα αφορά την αναγγελία και καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών.
Ø Το Υπουργείο μας, προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που αφορά στην αναγνώριση για αποζημίωση των επαγγελματικών ασθενειών, συγκρότησε τον Ιούνιο του 2008 Επιτροπή με έργο την περιγραφή των κριτηρίων αναγνώρισης των επαγγελματικών ασθενειών, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να θεμελιώνεται επακριβώς το δικαίωμα της πάσης φύσεως αποζημίωσης.
Ø Με την ολοκλήρωση των εργασιών και της δεύτερης επιτροπής, αναμένεται ότι θα τεθεί ένα ενιαίο, σύγχρονο και εφαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο που θα συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος των επαγγελματικών παθήσεων.
Κωδικοποίηση νομοθεσίας
Ø Το νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων που ισχύει σήμερα στη χώρα μας είναι ευρύ, καλύπτοντας πληθώρα γενικών και ειδικών πτυχών της πρόληψης των εργασιακών κινδύνων. Περιλαμβάνει πάνω από εκατό νομοθετήματα, μεταξύ των οποίων εμπεριέχονται οι εναρμονίσεις με τις κοινοτικές οδηγίες και οι κυρώσεις διεθνών συμβάσεων εργασίας.
Ø Από ένα σημείο και μετά κατέστη προφανής η ανάγκη να κωδικοποιηθούν όλα αυτά τα νομοθετήματα και για το λόγο αυτό συστήθηκε στη Γενική Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης. Στόχος είναι να διευκολύνονται στην κατανόηση και εφαρμογή τόσο οι υπόχρεες επιχειρήσεις, όσο και τα ελεγκτικά όργανα της πολιτείας, αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζουν καλύτερα τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι και να ασκούν αποτελεσματικότερα το έργο τους οι διάφοροι εμπλεκόμενοι.