27 Οκτωβρίου 2008

Από τη συζήτηση επερώτησης για το ελληνικό σύστημα πρόνοιας


Η Ν.Δ. ήρθε στην εξουσία χρησιμοποιώντας τρία συνθήματα. Σύνθημα πρώτο, «Σεμνά και ταπεινά». Πού κατέληξε; Πλουτισμός στα μουλωχτά. Δεύτερο σύνθημα. «Επανίδρυση του κράτους». Πού κατέληξε; Στην επανίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τρίτο μεγάλο σύνθημα. «Στο κέντρο ο άνθρωπος». Στο κέντρο, μπήκε το μαύρο πολιτικό χρήμα.

Η Κυβέρνηση αναφέρει ως μόνιμο πρόβλημα όταν αναφέρεται στο σύστημα πρόνοιας της χώρας, την εξεύρεση πόρων. Την ίδια στιγμή, την περίοδο 2004-2008 η Κυβέρνηση, μέσω Υπουργείων και φορέων που εποπτεύουν τα Υπουργεία, μοίρασε σε δεκατέσσερις διαφημιστικές εταιρείες 410 εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσε αντί να ψάχνει εναγωνίως πόρους, να δώσει το ένα τέταρτο αυτού του ποσού σε ένα ειδικό ταμείο του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να ενισχυθεί το προνοιακό σύστημα της χώρας.

Όσον αφορά τα κέντρα αποκατάστασης, ένα εκατομμύριο Έλληνες, βιώνουν κάποια μορφή αναπηρίας. Από αυτό το ένα εκατομμύριο Έλληνες, το 50% θα μπορούσε, εάν είχαμε τις κατάλληλες δομές και φυσιάτρους, να ζει μια κανονικότατη ζωή, χωρίς να επιβαρύνει οικονομικά ούτε την οικογένειά του ούτε το κράτος.
Όμως στην Ελλάδα έχουμε μόνο 200 φυσιάτρους, στην Αττική υπάρχουν μόνο 180 κλίνες και κάθε έτος μπαίνουν για να ειδικευθούν έξι φυσίατροι. Άρα λοιπόν τα κέντρα αποκατάστασης αναπήρων δεν μπορούν να στελεχωθούν.

Στη συνέχεια ο κ. Ροντούλης προχώρησε σε μια πολύ σοβαρή αποκάλυψη. Από το καλοκαίρι του 2007 ο κ. Αβραμόπουλος είχε υποσχεθεί στην Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων ένα κτίριο που βρισκόταν στο Ολυμπιακό χωριό προκειμένου να δημιουργηθεί κέντρο αποκατάστασης για τα άτομα με αναπηρία. Δυστυχώς μετά απ’ αυτές τις διαβεβαιώσεις, η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο κτήριο δόθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου η οποία κέρδισε από τη μεταπώλησή του αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Και ο κ. Ροντούλης έκλεισε την ομιλία του ως εξής: «Να χαίρεστε την προνοιακή πολιτική σας. Και εις ανώτερα».