29 Οκτωβρίου 2008

ερώτηση από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου του Πασόκ Γ.Νικητιάδη για τον αναπτυξιακό νόμο


Ακόμα και τρία χρόνια από την υποβολή του αιτήματος μπορεί να περάσουν μέχρι να εισπράξει τα χρήματα του ο επενδυτής, επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Νικητιάδης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικώς με τις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται μέχρι την τελική έγκριση των επενδυτικών προγραμμάτων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της ερώτησης του Δωδεκανήσιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ «…παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των σταδίων της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να παρέρχεται χρονικό διάστημα ίσο ή ανώτερο των δύο ετών προκειμένου να υπογραφεί η τελική Απόφαση Πληρωμής».

«Με δεδομένο, αναφέρει ο κ. Νικητιάδης, ότι μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, τις οποίες αφορά ο Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2004, είναι τουριστικές, και ενόψει των χαλεπών καιρών που αντιμετωπίζει ο τομέας του τουρισμού, θα πρέπει να διευκολύνονται οι τουριστικές επιχειρήσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών τους. Το κράτος θα πρέπει, λοιπόν, να επισπεύδει τις διαδικασίες ένταξης στον Νόμο, και όχι να καταδικάζει τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβούν σε ανακαινίσεις και επεκτάσεις των εγκαταστάσεών τους σε αναμονή ετών».

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νικητιάδης επισημαίνει τι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα, δηλαδή υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης, αποτελεί αντικίνητρο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και αποθαρρύνει τους μελλοντικούς επιχειρηματίες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Βουλευτή κ. Νικητιάδη είναι το εξής:

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση διεκπεραίωσης αιτημάτων για ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004.

Κύριε Υπουργέ

Ο Αναπτυξιακός νόμος 3299/2004, ψηφίστηκε με σκοπό να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδυτικά προγράμματα.

Παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να έχει ως συνέπεια ακόμα και την ακύρωση ενός επιλεγμένου επενδυτικού προγράμματος, δεν έχετε μέχρι σήμερα δείξει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για την σε λογικό χρόνο υλοποίηση των προτάσεων που υποβάλλονται στο πλαίσιο του Νόμου αυτού. Έτσι, παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των σταδίων της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να παρέρχεται χρονικό διάστημα ίσο ή ανώτερο των δύο ετών προκειμένου να υπογραφεί η τελική Απόφαση Πληρωμής.

Συγκεκριμένα, οι διαδικασίες και οι χρόνοι που παρατηρούνται έχουν ως εξής:

· 8-10 μήνες για αρχική απόφαση ένταξης στον Νόμο 3299/2004

· 6 μήνες-1 έτος για τον έλεγχο πιστοποίησης

· 6 μήνες-1 έτος για την έκθεση πιστοποίησης

· 3 μήνες για την υπογραφή από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή των πρακτικών και την απόφαση πληρωμής.

Περαιτέρω, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων τις οποίες αφορά ο Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2004 είναι τουριστικές επιχειρήσεις. Ο τουρισμός, όπως είναι γνωστό, συμβάλλει αποφασιστικώς, στην οικονομία της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει των χαλεπών καιρών που αντιμετωπίζει ο τομέας του τουρισμού, θα πρέπει να διευκολύνονται οι τουριστικές επιχειρήσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών τους. Το κράτος θα πρέπει, λοιπόν, να επισπεύδει τις διαδικασίες ένταξης στον Νόμο, και όχι να καταδικάζει τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβούν σε ανακαινίσεις και επεκτάσεις των εγκαταστάσεών τους σε αναμονή ετών.

Επιπροσθέτως, κατά την παρούσα περίοδο, μία εκ των συνεπειών της κρίσης είναι και η απώλεια του εργαλείου του τραπεζικού δανεισμού απέναντι στις τουριστικές επιχειρήσεις. Επομένως, η ορθή και ταχεία λειτουργία των διαδικασιών του Αναπτυξιακού Νόμου, καθίσταται περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Επειδή καθίσταται προφανές πως το ίδιο το σύστημα με τον τρόπο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της κυβέρνησης αποτελεί αντικίνητρο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, εφόσον οι καθυστερήσεις αποθαρρύνουν τους επίδοξους επιχειρηματίες

Επειδή η χώρα μας πάσχει από το χρόνιο πρόβλημα των αγκυλώσεων που προκαλεί η γραφειοκρατία

Επειδή θα πρέπει να κινούμαστε με γνώμονα την απλούστευση των διαδικασιών

Επειδή στόχος μας πρέπει να παραμείνει η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Επειδή γνωρίζετε εδώ και καιρό το θέμα αλλά πάρα ταύτα δεν έχετε ασχοληθεί με την επίλυσή του

Ερωτάστε

- Έχετε προβλέψει, επιτέλους, τρόπους επίσπευσης των διαδικασιών ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004 και ταχείας καταβολής των προβλεπόμενων επιδοτήσεων ή μήπως η καθυστέρηση της καταβολής των επιδοτήσεων στην πραγματικότητα οφείλεται σε έλλειμμα πόρων δεδομένου του γεγονότος ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους οικονομικούς της πόρους προκειμένου κάποτε να μειώσει τη μαύρη τρύπα στην οικονομία;

- Έχετε αντιληφθεί ότι η πολιτική σας αυτή αντίκειται στα όσα διακηρύσσετε τα τελευταία χρόνια περί επενδύσεων και επιχειρηματικής ανάπτυξης και ότι αντί να προσελκύετε επενδύσεις, τις αποτρέπετε;

Αθήνα 29 Οκτωβρίου 2008 Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Νικητιάδης