Μεγάλες οι απώλειες ενέργειας από τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής, απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του Σταύρου Αρναουτάκη

Μεγάλες είναι οι απώλειες ενέργειας από τις ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (πχ οικιακές συσκευές, τηλεοράσεις, εξοπλισμός γραφείων-ηλεκτρονικοί υπολογιστές κλπ), απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ερώτηση που έθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας κ. Andris Piebalgs υπογράμμισε ότι περίπου 50 τεραβατώρες (ΤWh) ηλεκτρικής ενέργειας, ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στην ηλεκτρική κατανάλωση της Πορτογαλίας, καταναλώνεται κάθε χρόνο στην ΕΕ των 27 από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές οικιακές συσκευές και εξοπλισμού γραφείου που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής ή κλεισίματος. Αυτό αντιστοιχεί σε 20 Mt εκπομπών CO2 ετησίως!

Σύμφωνα με τον κ. Επίτροπο, η τεχνική, περιβαλλοντική και οικονομική προπαρασκευαστική μελέτη για έναν οικολογικό σχεδιασμό της κατάστασης αναμονής και κλεισίματος δίνει τεχνικές λύσεις. Οι λύσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε αισθητή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και σε μείωση του κόστους αγοράς και λειτουργίας για τον καταναλωτή και τον χρήστη.

Το σχέδιο κανονισμού για την κατάσταση αναμονής και κλεισίματος (εφαρμογή της Οδηγίας οικολογικού σχεδιασμού 2005/32/ΕΚ) εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη στις 7 Ιουλίου 2008 και ορίζει τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας. Με βάση το σχέδιο αυτό, τονίζει ο κ. Piebalgs, αναμένεται να εξοικονομηθεί σχεδόν το 75% της κατανάλωσης ηλεκτρικού από τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής/κλεισίματος το 2020 και να μειωθούν οι εκπομπές CΟ2 περίπου κατά 14 Mt ετησίως.

Ωστόσο, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή σχετικά με την ενδεχόμενη χρηματοδότηση δράσεων ενημέρωσης και ενεργούς συμμετοχής των καταναλωτών, ο κ. Επίτροπος ουσιαστικά μεταφέρει την ευθύνη στη «βέλτιστη τεχνολογία». Ο κ. Piebalgs ισχυρίζεται πως ο προτεινόμενος κανονισμός προβλέπει την τεχνική βελτίωση των ίδιων των συσκευών, άρα η Επιτροπή δεν έχει λόγο να σχεδιάσει εκστρατείες ευαισθητοποίησης οι οποίες «θα προσφέρουν περιορισμένη εξοικονόμηση ενέργειας».