Προς: Τον κ. Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

κ. Πρόεδρε

Η κατάσταση στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών έχει επιδεινωθεί δραματικά. Αμέσως μετά τη λήξη της θερινής περιόδου, τα δρομολόγια μειώνονται και πλοία αποδρομολογούνται ή ακινητοποιούνται, λόγω «βλάβης», επίσχεσης εργασίας και οφειλών προς το ΝΑΤ.

Οι διαγωνισμοί για τις άγονες γραμμές είναι ακόμη στον αέρα και εταιρείες «απειλούν» να πάρουν τα πλοία τους από γραμμές που εξυπηρετούν. Λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη της νέας δρομολογιακής περιόδου, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας, δηλαδή τα πλοία, οι προορισμοί και η συχνότητα κάλυψης των γραμμών παραμένουν άγνωστα.

Η Κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζεται τα τελευταία 4,5 έτη από απορρυθμιστική έως καταστροφική. Αντί για σχεδιασμό, λύσεις και προγραμματισμό, η Κυβέρνηση έχει δυστυχώς εμπλακεί σε μία στείρα αντιπαράθεση με την Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, μέσω δηλώσεων και non paper, σχετικά με τους διαγωνισμούς ανάθεσης γραμμών δημόσιας υπηρεσίας και σε μία σειρά αναποτελεσματικών και επικοινωνιακού τύπου επαφών με φορείς της Αυτοδιοίκησης των νησιωτικών περιφερειών, που υποφέρουν.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών, για την ύπαρξη στρεβλώσεων του Ανταγωνισμού στον κλάδο της Ακτοπλοΐας.

Με αίσθημα ευθύνης, απέναντι στους πολίτες της νησιωτικής χώρας, έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης και της ανάγκης για ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, σας καλούμε να διοργανώσετε σχετική συζήτηση με ενημέρωση από τους

  1. Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
  2. Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού
  3. Πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας

στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής

ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΖΩΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ