9 Οκτωβρίου 2008

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και διπλή ονομασία



________________________________________

(Ανανεωμένο). Το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» προτείνει τελικά για διεθνή ονομασία των Σκοπίων ο Μάθιου Νίμιτς, με την τελική πρόταση («δέσμη ιδεών» όπως την αποκαλεί) που κατέθεσε στις δυο αντιπροσωπείες.

Ως «εσωτερική ονομασία» παραμένει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τα Σκόπια θα έχουν δηλαδή διπλή ονομασία. Το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για «εσωτερική χρήση» και το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή. Αυτό όμως δεν θα είναι υποχρεωτικό για κάθε κράτος, ή διεθνή οργανισμό (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ). Απλώς θα τους γίνει ….«σύσταση» να χρησιμοποιείται η διεθνής ονομασία. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι επαφίεται στο κάθε κράτος ή οργανισμό, αν θα τα αποκαλεί «Βόρεια Μακεδονία», ή σκέτο «Μακεδονία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Νίμιτς αποδέχεται και τα αιτήματα των Σκοπιανών για «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα».

Για τα διαβατήρια προτείνεται να αναγράφουν το «Citizen of Northern Macedonia» (ή κάπως έτσι) και σε παρένθεση το συνταγματικό τους όνομα.

Είναι σαφές ότι η πρόταση για διπλή ονομασία βρίσκεται εκτός της γραμμής Καραμανλή που ήταν για «μία ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων» (Erga Omnes).

Από τις πρώτες αντιδράσεις είναι προφανές ότι η κα Μπακογιάννη διάκειται ευνοϊκά απέναντι στη νέα πρόταση. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή αλλά και εποικοδομητική διάθεση, τη δέσμη ιδεών….». Το περιβάλλον της εξάλλου διέδιδε χθες το βράδυ ότι βρισκόμαστε «σε τροχιά λύσης». Με άλλα λόγια δέχονται να συζητήσουν αυτές τις προτάσεις !

Επισήμως πάντως η κ. Μπακογιάννη δεν πρόκειται να εκτεθεί, αναφέρουν οι δικές μας πληροφορίες. Αλλά θα περιμένει πρώτα να δει αν θα γίνει δεκτή η πρόταση από τα Σκόπια, έτσι ώστε σε περίπτωση αναταράξεων εκεί να συγκαλυφθεί η στάση της.

Αυτή τη στάση αναμονής αναμένεται ότι θα κρατήσει και η ελληνική πλευρά.

Τα Σκόπια δείχνουν το δρόμο για εκλογές; Όπως έσπευσε να προαναγγείλει και το MEGA το θέμα των Σκοπίων μπορεί να αποτελέσει αιτία για πρόωρες εκλογές.

Αν τα Σκόπια δεχθούν την πρόταση Νίμιτς, η γνώμη μας είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τη δεχθεί και η ελληνική κυβέρνηση.

Καμία άλλωστε ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να την δεχθεί χωρίς να πέσει।



πηγή By Factorx |