14 Σεπτεμβρίου 2008

H πανίσχυρη Υπηρεσία Κρατικού Σχεδιασμού εγκρίνει πλοίο σεισμικών ερευνών


Η πανίσχυρη Υπηρεσία Κρατικού Σχεδιασμού (Devlet Planlama Teşkilatı, DPT), ένας νευραλγικής σημασίας φορέας που παίζει σημαντικό ρόλο στη συνοχή και την αποτελεσματικότητα του τουρκικού κράτους, ενέκρινε την προμήθεια καινούργιου πλήρως εξοπλισμένου ερευνητικού σκάφους, με το οποίο η Τουρκία θα αποκτήσει τη δυνατότητα να διενεργεί αυτόνομα έρευνες για πετρελαϊκά αποθέματα και αποθέματα φυσικού αερίου στις "θάλασσές της".
Μετά την παραχώρηση για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης του ιστορικού Sismik-1 (Hora), με το οποίο η Τουρκία κατόρθωσε να ακυρώσει το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο και κουρέλιασε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο, η Άγκυρα επιτάχυνε τις ενέργειές της για την απόκτηση ενός υπερσύγχρονου ερευνητικού σκάφους, το οποίο θα έχει τη δυνατόττηα να διεξάγει δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες σε θαλάσσιο περιβάλλον.
Η Υπηρεσία Κρατικού Σχεδιασμού, που εκτός από φυτώριο κατηρτισμένων γραφειοκρατών αποτέλεσε και φυτώριο πολιτικών ανδρών (Ντεμιρέλ, Οζάλ κλπ), ενέκρινε τον προϋπολογισμό του νέου υπερσύγχρονου σκάφους θαλασσίων σεισμικών ερευνών, ύψους 50 εκατ. δολαρίων. Το σκάφος θα παραδοθεί στν Τουρκία έτοιμο, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και στο μικρότερο χρονικό διάστημα.
Το νέο σκάφος, μήκους 70 και πλάτους 15 μέτρων, θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί σεισμικές έρευνες στις ανοιχτές θάλασσες, έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, συντήρησης υποθαλασσίων αγωγών κλπ.
Μετά την προμήθεια του συγκεκριμένου σκάφους η αρμόδια διεύθυνση της Υπηρεσίας Κρατικού Σχεδιασμούτ (MTA), θα αποκτήσει τη δυνατότητα να διενεργεί αυτόνομες έρευνες και να υλοποιεί αιτήματα των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της Τουρκίας, όπως το TÜBİTAK.
Η απόκτηση του νέου ερευνητικού σκάφους έχει και τη στρατηγική του διάσταση.
Μετά την προμήθεια του καινούργιου ερευνητικού σκάφους είναι πολύ πιθανό να έλθουν στην επιφάνεια (ή να προκαλέσει κάτι τέτοιο η ίδια η Άγκυρα) ακανθώδη ζητήματα όπως η υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου.
Οι Τούρκοι ήδη αφήνουν να διαρρεύσει ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να κάνει αυτόνομες έρευνες νότια της Κύπρου και σε περιοχές του Αιγαίου, που δυστυχώς, με την άφρονα πολιτική μας τις τελευταίες δεκαετίες τις καταστήσαμε "υπό αμφισβήτηση".
Εν τω μεταξύ εντός του έτους ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής του ελαφρού σκάφους ερευνών SELEN, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί έρευνες σε κόλπους και σε χαμηλού βάθους θαλάσσιες περιοχές.
Απέναντι σε μια Ελλάδα που πνίγεται σε προβλήματα τύπου SIEMENS και Βατοπέδιο, προβλήματα που θέτουν σε πολιτική ομηρία κορυφαία στελέχη των πολιτικών κομμάτων εξουσίας και μάλιστα στελεχών που έχουν στα χέρια τους τις τύχες της εξωτερικής μας πολιτικής, έχουμε μια Τουρκία που βαδίζει με βάση το όραμα της Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέρος της οποίας είναι και η εκμετάλλευση των ανοικτών θαλασσών, των οποίων την κυριότητα, δυστυχώς αρνήθηκε και συνεχίζει να αρνείται να διεκδικήσει η Ελλάδα.
Ας ελπίσουμε τέτοιες ειδήσεις να προβληματίσουν εκείνους που υπογράφουν συμφωνίες με την Τουρκία που καθιστούν τους μαχόμενους Κούρδους συλλήβδην τρομοκράτες, αποστερώντας από τη χώρα μας τον μοναδικό φυσικό στρατηγικό σύμμαχο και φίλο στην περιοχή.
Άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Πηγή: http://www.zaman.com