Tα 49 συμβόλαια του... super deal
Στα 49 είχαν φτάσει τα συμβόλαια, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που έχουν συναφθεί μεταξύ Μονής Βατοπαιδίου και Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου για τη διάσωση της λίμνης Βιστωνίδας πριν το υπουργείο Οικονομικών «παγώσει» τις όποιες δοσοληψίες.
Την ίδια στιγμή ο ΕΤ.Κ αποκαλύπτει τον υπολογισμό που έκανε το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών σχετικά με την αξία που έχει η λίμνη Βιστωνίδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΣΟΕ εκτίμησε την παραλίμνια περιοχή σε 20.000.000 ευρώ και το νερό της λίμνης σε 43.000.000 ευρώ!
Συμφωνία
Από τη στιγμή που η αξία της λίμνης αποτιμήθηκε σε αυτό το ποσό, το Δημόσιο υποχρεούνταν να ανταλλάξει τη Βιστωνίδα με γη ίσης αξίας με βάση συμφωνία μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου. Με αυτόν τον τρόπο η Μονή έδωσε στην ΚΕΔ 25.000 στρέμματα της λίμνης, η οποία προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ και το δίκτυο Νατούρα και η οποία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, και πήρε αντίστοιχο αριθμό στρεμμάτων αξιοποιήσιμης γης αξίας 63 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι η Μονή Βατοπαιδίου, εκτός από το γνωστό οικόπεδο του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες, το οποίο πρόλαβε και πούλησε σε κυπριακή εταιρία έναντι 40.000.000 ευρώ, πήρε με ανταλλαγή εκτάσεις και στο Μαραθώνα, εκτός από τα 148 παραθαλάσσια στρέμματα στο Λαύριο και τα 2.517 στρέμματα στο Γραμματικό. Το ποσό των 63 εκατομμυρίων ευρώ ορίστηκε από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, οι οποίοι πιστοποίησαν προς την ΚΕΔ την αξία γης της λίμνης Βιστωνίδας, την κυριότητα της οποίας ισχυριζόταν ότι κατείχε η Μονή Βατοπαιδίου επικαλούμενη χρυσόβουλα Βυζαντινών αυτοκρατόρων ηλικίας περίπου χιλίων ετών και συνθήκες του Μωάμεθ του Β’ του Πορθητή από το 1453.
Η υπόθεση της κοστολόγησης των οικοπέδων δεν σταματά εδώ. Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών έδινε τιμές αξίας οικοπέδων πολύ χαμηλότερες, έως και εξευτελιστικές, σε σχέση με την εμπορική τους αξία. Για παράδειγμα, στο Γραμματικό εκτιμήθηκε από το ΣΟΕ μια παραλιακή έκταση 2.517 στρεμμάτων έναντι 1.111.378 ευρώ, ενώ η τιμή που έδωσε η ΔΟΥ ως αντικειμενική αξία της έκτασης είναι 11.755.965 ευρώ. Σε ό,τι αφορά δε την πραγματική της αξία, αυτή η έκταση θα πρέπει να κοστολογείται με 40 εκατ. ευρώ και πλέον.
Το κωμικοτραγικό στην υπόθεση είναι ότι το ΣΟΕ υποτίθεται ότι εκτιμά τη γη με βάση την εμπορική της αξία και όχι την αντικειμενική. Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν εντοπισθεί και σε άλλες ανταλλαγές οικοπέδων, όπως στο συμβόλαιο του παραλιακού οικοπέδου έκτασης 148 στρεμμάτων στο Λαύριο, το οποίο εκτιμήθηκε από το ΣΟΕ μόλις 521.882 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία βάσει της ΔΟΥ ανέρχεται σε 891.648 ευρώ. Η πραγματική του αξία, βέβαια, είναι πολλαπλάσια της αντικειμενικής.
Το ερώτημα που βασανίζει πολλούς είναι γιατί ενώ το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών ουσιαστικά υποτιμούσε τα οικόπεδα στην υπόλοιπη Ελλάδα σε σημείο μέχρι και δέκα φορές κάτω από την αντικειμενική τους αξία, ταυτόχρονα υπερτιμούσε την αξία γης της Βιστωνίδας!
Το κακό, όμως, στις δοσοληψίες μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπαιδίου είναι ότι η συμφωνία έκλεισε. Ασφαλείς πληροφορίες μέσα από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου αναφέρουν ότι οι βασικές ανταλλαγές οικοπέδων για τη διάσωση… της Βιστωνίδας που ξεκίνησαν το 2005 ολοκληρώθηκαν φέτος. Στα συμβόλαια που έχουν συναφθεί μεταξύ των δύο πλευρών εμπλέκονται η σύζυγος του τέως υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Αικατερίνη Πελέκη, ως συμβολαιογράφος και ο αδελφός της, δικηγόρος, κ. Δημήτρης Πελέκης. Ολα φέρουν την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου της ΚΕΔ, κ. Κωνσταντίνου Γκράτζιου, ενώ σε κάποια παρίστανται οι δικηγόροι κ. Σταύρος Ζερβουδάκης και κ. Γιώργος Στίκας.
Εκταση 25.000 στρεμμάτων
Τα 49 συμβόλαια αφορούν περίπου 25.000 στρέμματα γης που άλλαξαν χέρια και από τις δύο πλευρές σε διάφορα μέρη της χώρας που παραχωρήθηκαν στο αθωνικό μοναστήρι προς χάρη της Βιστωνίδας. Κύκλοι από την ΚΕΔ αναφέρουν ότι ανταλλαγές οικοπέδων έγιναν σε Τρίκαλα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και, βέβαια, στην Αττική.
Σήμερα, αν η υπόθεση δεν «πάγωνε» από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, θα ολοκληρωνόταν καθώς ήταν στη φάση της τήρησης των συμβολαίων μεταξύ των δύο πλευρών.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποια κομμάτια γης που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα από το Βατοπαίδι καθώς χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις, Προεδρικά Διατάγματα για αλλαγές χρήσεων γης επειδή είναι χαρακτηρισμένες δασικές, αναδασωτέες ή με αρχαία. Τις μη αξιοποιήσιμες περιοχές, προφανώς για να μην μπαίνει το Δημόσιο στον κόπο να τις «καθαρίζει» από τις όποιες χρήσεις τους, το Βατοπαίδι τού τις επιστρέφει και του ζητεί άλλες που θα μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα. Να σημειωθεί ότι και γι’ αυτές τις «διορθώσεις» στις ανταλλαγές χρειάζονταν συμβόλαια τα οποία, όπως δείχνει η έκβαση της υπόθεσης, δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ.
Ελεύθερος Τύπος