Ακατάσχετη υποσχεσιολογία και επικοινωνιακού χαρακτήρα παροχές διαχείρισης της φτώχειας είναι το «άλλο μοντέλο διακυβέρνησης» που προτείνει
Motion Team |
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το ψευδεπίγραφο σύνθημα «θα φορολογήσω τους πλούσιους και θα ενισχύσω τους αδύναμους», που χρησιμοποίησε κατά κόρον τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, επιδίωξε να κρύψει ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική ενίσχυσης και εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.
Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «φορολογική δικαιοσύνη» και «ενίσχυση του εισοδήματος», αλλά την ίδια στιγμή αναλάμβανε σαφέστατες δεσμεύσεις απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους για την προώθηση νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα ενισχύουν την «ανταγωνιστικότητα» και την «επιχειρηματικότητα».
Οσο για τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Γ. Παπανδρέου ότι τα χρήματα (τα προσδιόρισε περίπου στα 4 δισ. ευρώ) για τη δήθεν «κοινωνική πολιτική» θα βρεθούν κυρίως από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη φορολογία του «πλούτου που υπάρχει», ήρθαν να ανατραπούν από τον ίδιο, όταν ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές των μεγάλων επιχειρήσεων που σήμερα βρίσκονται στο 25%. Αντίθετα, οι αναφορές του για «αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου» και «εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών» επίσης προς εξεύρεση πόρων, αποτελούν σαφέστατες δεσμεύσεις για παραπέρα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και νέες περικοπές στις κοινωνικές παροχές...
Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε επτά μέτρα βάσει των οποίων, όπως ισχυρίστηκε, θα υπάρξει «φορολογική δικαιοσύνη». Πίσω από τις ανέξοδες υποσχέσεις για «αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των αδυνάτων, με αντικειμενική και δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας», ο Γ. Παπανδρέου, σε πλήρη σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, πρότεινε ότι «όλα τα εισοδήματα, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα». Μισθωτοί και συνταξιούχοι να φορολογούνται με τον ίδιο «συντελεστή» με τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τους εισοδηματίες... Τη συγκεκριμένη θέση προωθεί και η ΝΔ προτείνοντας «ενιαίο συντελεστή φορολογίας», της τάξης του 25%!
Ακόμα, «μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη που μένουν στην επιχείρηση και επενδύονται παραγωγικά». Πρόκειται για σαφή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να φορολογήσει με «χαμηλό συντελεστή» τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχύσει το κεφάλαιο και τη διαδικασία συγκεντροποίησής του.
Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «θα καταργήσει το νόμο της ΝΔ για τη φορολόγηση στα ακίνητα και θα επαναφέρει τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας», προσθέτοντας ότι «δε θα εξαιρεθεί ούτε η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά». Βέβαια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν φροντίσει με νόμους να εξασφαλίσουν μεγάλες φοροαπαλλαγές στην Εκκλησία μειώνοντας το φορολογικό συντελεστή για τις «εμπορικές» της δραστηριότητες από το 35% στο 10%! Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου γνωρίζει αλλά χτες το έκρυψε ότι η εκκλησιαστική περιουσία είναι δομημένη πάνω σ' ένα «φιλανθρωπικό» καθεστώς, το οποίο εξαιρείται από κάθε είδους φορολόγηση...
Ο Γ. Παπανδρέου αφού φρόντισε να αφήσει στο απυρόβλητο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου στη συνέχεια, για να δικαιολογήσει το ...φιλολαϊκό προσωπείο που επιχείρησε να «φορέσει» με την παρουσία του στη ΔΕΘ, υποσχέθηκε «ενιαίο όριο αφορολόγητου εισοδήματος για όλους» και «τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας». Πρόκειται για «δεσμεύσεις» που είχαν ...αναλάβει ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και φυσικά δεν υλοποίησαν ποτέ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκε επίσης «επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες».
Πίσω από τις γενικόλογες και παραπλανητικές διακηρύξεις του Γ. Παπανδρέου περί στήριξης του «οικογενειακού εισοδήματος» και «αποκατάστασης του κοινωνικού κράτους», κρύβεται η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ για ακόμα παραπέρα μετατροπή του «κοινωνικού κράτους» σε ένα φιλανθρωπικό σύστημα, το οποίο με επιδόματα πτωχοκομείου θα «βοηθά» τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού. Στην απαίτηση των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ο Γ. Παπανδρέου αντιπροτείνει:
-- «Χρηματοδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων με τμηματική κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τα 4 πρώτα χρόνια της εργασίας τους». Είναι η γνωστή θέση του ΠΑΣΟΚ που προωθεί την «ημιανασφάλιστη εργασία» προσφέροντας φτηνά εργατικά χέρια στο μεγάλο κεφάλαιο για την απόκτηση ...«κατάρτισης» από τους νέους εργαζόμενους.
-- «Ενταξη του επιδόματος ανεργίας σε ενεργητικές δράσεις ακόμα και την κοινωνική εργασία, που θα είναι επιδοτούμενη από το κράτος». Πρόκειται για μοντέλο επέκτασης της «μερικής απασχόλησης», που προσφέρει τους ανέργους βορά στις ορέξεις των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε επίσης ότι θα καταργήσει το «μπλοκάκι» στο δημόσιο και θα βάλει τέλος στα ανασφάλιστα προγράμματα «Stage». Επιχειρώντας να ξεγελάσει χιλιάδες εργαζόμενους, την ίδια ώρα που ουσιαστικά στηρίζει κάθε μορφή «μερικής» και «ημιανασφάλιστης» απασχόλησης, υποσχέθηκε την κατάργηση μιας αντεργατικής πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα συνεχίζει η ΝΔ.
Αντί προτάσεων για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ο Γ. Παπανδρέου μοίρασε δυο επιδόματα διαχείρισης της ανέχειας προτείνοντας «επίδομα θέρμανσης» και τη «χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης» για τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Υποσχέθηκε ακόμα «μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ», και ότι «θα απαγορευτεί η κατάσχεση πρώτης κατοικίας για χρέη 20.000 ευρώ στις τράπεζες».
Βέβαια, όταν ρωτήθηκε πώς θα προχωρήσει σε τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ αφού πλέον είναι ιδιωτικές, πρώτα κατηγόρησε τη ΝΔ που τις «πούλησε φτηνά» και στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ...«θέλουμε τα δίκτυα που υπάρχουν να είναι υπό δημόσιο έλεγχο»! Οσο για τον τρόπο που θα ...επιβάλει στις ιδιωτικές τράπεζες να χαρίσουν χρέη υποστήριξε ότι «έχουμε συζητήσει μαζί τους»(!!) προσθέτοντας ότι «είναι μια πρακτική (...) η οποία υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες»...
Ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε «δέσμευση» για την εφαρμογή ενός «δίκαιου» ασφαλιστικού συστήματος. Ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τις ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης που οδηγούν σε μείωση των παροχών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης».
Πίσω από τις υποκριτικές κορόνες του, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι «καρμπόν» με τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, βασισμένες πάνω στο «νόμο Ρέππα», προβλέπουν αύξηση κατά δύο χρόνια των ορίων συνταξιοδότησης (από τα 65 στα 67) και σταδιακή μείωση των συντάξιμων αποδοχών.
Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρμαχο της «αναθεώρησης του κανονισμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων», δηλαδή της αφαίρεσης χιλιάδων εργαζομένων από τις σχετικές λίστες, αλλά με «επιστημονική μελέτη», όπως είπε!
Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για την «ανθρώπινη κοινωνία» που επαγγέλλεται την Παιδεία και υποστήριξε ότι «οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα είναι τα νέα μεγάλα έργα για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα». Μίλησε για εθνικό σχεδιασμό και υποσχέθηκε «το 7% του ΑΕΠ για την Παιδεία και την Ερευνα».
Οταν έγινε όμως πιο συγκεκριμένος παρουσίασε ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που θα συνδέεται απευθείας με την επιχειρηματικότητα και την αγορά. «Θα έπρεπε να υπάρχει ευελιξία των πανεπιστημίων» για την απόκτηση «πτυχίων» ώστε «να αποφασίζουν για τα τμήματά τους και τα πτυχία που θα δίνουν», για να «είναι ανταγωνιστικά» και να μπορούν να ανταποκρίνονται στις «ανάγκες της αγοράς» και τις απαιτήσεις της...
Εξάλλου, χτες, ξέσπασε υποκριτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε υπουργούς της κυβέρνησης και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, για την «πηγή» των «πόρων» που θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις του Γ. Παπανδρέου εντείνοντας την κοροϊδία των εταίρων του δικομματισμού απέναντι στο λαό.