Η ΕΠΕ έκαψε τις «μετοχές» Βουλγαράκη
Προαλειφόταν για διάδοχος του Καραμανλή, αλλά... προέκυψαν οι Πακιστανοί, οι υποκλοπές και το real estate
«Ο Βουλγαράκης είναι σκληρό καρύδι. Αλλά και τα σκληρά καρύδια σπάνε...». Η φράση κορυφαίου υπουργού αποδείχθηκε προφητική για την τύχη του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Γ. Βουλγαράκης τις τελευταίες δύο εβδομάδες έδινε, με νύχια και με δόντια, μάχη για την πολιτική του επιβίωση. Η αντίστροφη μέτρηση όμως είχε αρχίσει...
Ο κλοιός έσφιγγε κάθε ημέρα όλο και περισσότερο γύρω του. Ούτως ή άλλως, ήταν προφανές- όπως λένε στελέχη της Ν.Δ.- ότι το μόνο που θα μπορούσε να προσδοκά ο κ. Βουλγαράκης ήταν να κερδίσει χρόνο. Με την ελπίδα ότι εάν αντέξει και κοπάσει ο πολιτικός τυφώνας, που σάρωνε μαζί με τον ίδιο και την κυβέρνηση, θα έβρισκε την ευκαιρία για αναδιάταξη δυνάμεων. Ήλπιζε ότι θα μπορούσε- ακόμη και αν αναγκαζόταν, όπως και έγινε, να παραιτηθεί- να αφήσει ανοικτό το πεδίο της πολιτικής επιστροφής του.
Εντιμότατοι φίλοι. Τις τελευταίες ημέρες ο Γ. Βουλγαράκης έβλεπε τους παλιούς φίλους του να «στρίβουν» διακριτικά και τα στελέχη της Ν.Δ.- κυβερνητικά και κομματικά- να τον οδηγούν στην απομόνωση. Ένας «παρίας» στην κυβέρνηση, ο υπουργός που πριν από τρία χρόνια εμφανιζόταν από πολλούς ακόμη και ως διάδοχος του Κ. Καραμανλή. Το όραμα μιας πορείας προς την ηγεσία έχει σβήσει προ πολλού, μέσα στα συντρίμμια που άφησαν οι υποκλοπές και οι απαγωγές των Πακιστανών - δύο υποθέσεις που «ούτε κατάλαβε ούτε είδε» από τη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Ο κατήφορος είχε αρχίσει από τότε,- τον Φεβρουάριο του 2006 - όταν ο κ. Βουλγαράκης προσπαθούσε να εξηγήσει, δείχνοντας ακατάληπτα σχεδιαγράμματα στο πανελλήνιο, πώς υποκλέπτονταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Πρωθυπουργού.
Πολλοί στη Ν.Δ. υποψιάζονται μάλιστα ότι ο κ. Βουλγαράκης παρέμενε στο κυβερνητικό σχήμα, ίσως επειδή ακριβώς χειρίστηκε αυτές τις υποθέσεις. Εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός επιχείρησε «να τον προφυλάξει» με τη μετακίνησή του στο υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του οποίου κατέληξε στο λιμάνι. Πάντως το ότι ήταν ο μοναδικός υπουργός της «νέας διακυβέρνησης» που είχε αλλάξει τρία υπουργεία, δείχνει τη δυσκολία-
Ήλπιζε ότι ο θόρυβος θα κόπαζε και μέχρι χθες προσπαθούσε να κερδίσει χρόνοόπως λένε πολλοί στη Ν.Δ.- που αντιμετωπίζει ο Κ. Καραμανλής να προχωρήσει στην αποπομπή Βουλγαράκη.
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας είναι κεντρικό πρόσωπο στις σκανδαλώδεις υποθέσεις που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα τη Ν.Δ. Οι καταγγελίες για «προκλητικό τρόπο ζωής» ήταν η αφετηρία για να ακολουθήσει η αποκάλυψη για real estate μπίζνες, αλλά και η άμεση εμπλοκή της συζύγου του, συμβολαιογράφου κ. Αικατερίνης Πελέκη, στις αμαρτωλές εκχωρήσεις δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπαιδίου. Η κ. Πελέκη έκανε τα συμβόλαια, ενώ τη Μονή εκπροσωπούσε νομικά ο πατέρας της κ. Δ. Πελέκης. Η εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (C4Ι) τον έβαλε και στο κάδρο της Ζίμενς, αλλά ο ίδιος έχει σπεύσει να αρνηθεί κάθε εμπλοκή. Ουδέν μεμπτόν υπάρχει και πίσω από την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, σπεύδει προκαταβολικά να πει τώρα.
Υποτίμησε τον κίνδυνο. Το βέβαιο είναι ότι αρχικά ο κ. Βουλγαράκης είχε υποτιμήσει τον κίνδυνο που διέτρεχε. Αντιμετώπισε την αποκάλυψη για την οικογενειακή ΕΠΕ ως μια προσωπική αντιδικία με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκη που έκανε ερωτήσεις στη Βουλή και πίστευε ότι με απειλές για αγωγές και μια επικοινωνιακή αντεπίθεση θα έβγαινε σχεδόν αλώβητος. Γρήγορα βρέθηκε εκτεθειμένος από τις ίδιες τις δηλώσεις του όταν αποδείχθηκε ότι ο πρώην υπουργός δεν έκανε ΕΠΕ για να διαχειρίζονται μόνο περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησε, όπως έλεγε αρχικώς, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε αποδυθεί σε αγοραπωλησία ακινήτων. Ακόμη χειρότερα, με μία εταιρεία που είχε κεφάλαιο μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ αγόρασε ακίνητα-φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Τα ακίνητα μάλιστα αυτά τα νοίκιαζε στην ίδια τράπεζα από την οποία είχε πάρει τα δάνεια για την απόκτησή τους, εξασφαλίζοντας αυτομάτως την αποπληρωμή του δανείου. Με την Τράπεζα Πειραιώς η «πατέντα» αυτή ακολουθήθηκε σε τρία ακίνητα- στον Πύργο Αθηνών, τη Φωκίωνος Νέγρη και τα Πετράλωνα.
Ο κ. Βουλγαράκης επέμενε στην υπερασπιστική γραμμή ότι «όλα έγιναν νομίμως». Συνάδελφοί του βουλευτές, ωστόσο, τονίζουν ότι ακόμη και νομότυπα να έχουν γίνει όλα, πίσω από τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων του κ. Βουλγαράκη κρύβεται μια «καραμπινάτη υπόθεση διαπλοκής» ανάμεσα σε έναν υπουργό και έναν- τουλάχιστον- τραπεζικό όμιλο. Ως ύστατο καταφύγιο, ο κ. Βουλγαράκης προσπαθούσε μέχρι χθες το πρωί να εμφανισθεί ως θύμα κάποιων «σκοτεινών κέντρων» που υλοποιούν ένα «συμβόλαιο πολιτικής εξόντωσής του». Ούτε αυτή η θεωρία ήταν αρκετή για να τον διατηρήσει στον θώκο του. Ακόμη κι εκείνος στο τέλος πείστηκε ότι δεν ήταν μία από αυτές τις «μπόρες» που περνάνε...
Από τα ΟΥΚ στα κότερα
Πρώτος εκλεγμένος γραμματέας της ΟΝΝΕΔ, το 1986, ο Γ. Βουλγαράκης έδειχνε από τα πρώτα του βήματα ότι διέγραφε μια πορεία προς την κορυφή. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι τον αποκαλούσαν επί χρόνια «Ντοράκη», θεωρώντας ότι η ταχεία ανέλιξή του οφειλόταν αποκλειστικά και μόνον στην προνομιακή σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη. Το 1989, προτού κλείσει τα 30 χρόνια του, εξελέγη βουλευτής, ενώ ήταν από τα λίγα στελέχη με κυβερνητική εμπειρία που διέθετε το 2004 ο Κ. Καραμανλής (καθώς την περίοδο 1991-93 διετέλεσε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ).
Με τη σύζυγό του είναι μαζί από τα φοιτητικά χρόνια, ενώ το 1990, υπηρετώντας στα ΟΥΚ, είχε μετατρέψει σε πλεονέκτημα τον σάλο που προκλήθηκε, επειδή εξελέγη βουλευτής χωρίς να έχει εκπληρώσει στρατιωτικές υποχρεώσεις. Επικοινωνιακός, με ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις στον χώρο του Τύπου (και η κουμπαριά του με τον Θόδ. Ρουσόπουλο είναι μια τις αποδείξεις γι΄ αυτό), ο Γ. Βουλγαράκης είχε εξελιχθεί από τις αρχές του ΄90 σε πρωτοκλασάτο στέλεχος, ενώ διατηρεί ακόμη ισχυρά ερείσματα στην ΟΝΝΕΔ. Οι συνεχείς φωτογραφίσεις του με φόντο χιόνια, παραλίες και κότερα προκαλούν «εκρήξεις» βουλευτών, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι ουδέποτε προκάλεσε και έλεγε σε συνομιλητές του ότι τον είχε καλύψει η πρωθυπουργική αναφορά στη ΔΕΘ ότι δεν επέδειξε «απρεπή συμπεριφορά».
Από τις 60.000 ευρώ το ΄96 στα 2 εκατ. το 2008
Το «χρυσό παιδί» της κυβέρνησης αποδεικνύεται ο Γ. Βουλγαράκης. Εκτός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, μέσα σε μία δεκαετία κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει καταθέσεις και ακίνητη περιουσία. Έφθασε να διαθέτει σήμερα περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ από την κατοχή πριν από μερικά χρόνια μερικών διαμερισμάτων στον Λυκαβηττό και ακινήτων και οικοπέδων στην Κρήτη, με βάση το τελευταίο πόθεν έσχες η περιουσία του ξεπερνά τα 50 ακίνητα! Το 1996 ο Γ. Βουλγαράκης εμφανίζει στο πόθεν έσχες μαζί με τη σύζυγό του καταθέσεις μόλις 2.553 ευρώ, 18.500 γερμανικών μάρκων και 40.219 δολαρίων. Διαθέτει επίσης 58.694 ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια.
Έκτοτε οι καταθέσεις του ζεύγους Βουλγαράκη εκτινάσσονται στα ύψη, ενώ από το 2000 αρχίζει και η συμμετοχή τους σε διάφορες εταιρείες. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό πως ενώ το ζεύγος ιδρύει το 2000 την εταιρεία Αστική Επέκταση ΕΠΕ, την οποία διαθέτει μέχρι και σήμερα, σε ορισμένες δηλώσεις πόθεν έσχες δεν εμφανίζεται η συμμετοχή τους- ειδικότερα στις δηλώσεις για τα έτη 2003 και 2004.
Το 2001 δηλώνονται καταθέσεις 660.000 ευρώ και 20.000 γερμανικών μάρκων, ενώ υπάρχει και η συμμετοχή στην ιδρυθείσα το 2000 εταιρεία Αστική Επέκταση ΕΠΕ με κεφάλαιο 112.500
ευρώ, τόσο για τον κ. Βουλγαράκη όσο και για τη σύζυγό του.
Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις εμφανίζονται οι καταθέσεις του ζεύγους για το 2002 διαθέτουν 640.500 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό και 136.543 ευρώ σε ρέπος. Στο πόθεν έσχες του ίδιου έτους ο κ. Βουλγαράκης εμφανίζει συμμετοχή κατά 25% στην εταιρεία Βουλγαράκης Ε.Ε. Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις και κατά 12,5% στην Α. & Κ. Βουλγαράκης Ε.Ε.- Εκμετάλλευση Ακινήτων. Και οι δύο εταιρείες μετατράπηκαν την περίοδο εκείνη από ομόρρυθμες σε ετερόρρυθμες λόγω εφαρμογής του ασυμβίβαστου. Παράλληλα, διατηρείται η συμμετοχή στην Αστική Επέκταση ΕΠΕ, ενώ εμφανίζεται μέτοχος με 6,25% στην εταιρεία ΝΟΜΑΧ Α.Ε. και έχει και 5.000 μετοχές της ΜΕDΙFΙΝ.
Το 2003 οι καταθέσεις του ζεύγους φθάνουν πλέον τα 1.353.540 ευρώ και 141.534 ευρώ σε ρέπος. Ο υπουργός εξακολουθεί να είναι μέτοχος κατά 6,25% στη ΝΟΜΑΧ Α.Ε. και να διαθέτει 5.000 μετοχές στη ΜΕDΙFΙΝ.
Ακόμη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι καταθέσεις Βουλγαράκη το επόμενο έτος. Για το 2004 δηλώνονται 1.517.450 ευρώ και 345.070 ρέπος. Τη χρονιά αυτή πουλάει το 6,25% των μετοχών στη ΝΟΜΑΧ Α.Ε. έναντι 27.468 ευρώ, αλλά διατηρεί τις 5.000 μετοχές της ΜΕDΙFΙΝ.
Το 2005 εμφανίζεται για πρώτη φορά και η συμμετοχή του ζεύγους στη δεύτερη εταιρεία που ιδρύουν, την Αστική Ανάπτυξη ΕΠΕ με κεφάλαιο 9.000 ευρώ, ενώ αναφέρεται εκ νέου έπειτα από δύο χρόνια, όπου δεν δηλωνόταν, και η συμμετοχή εκάστου με 112.500 ευρώ στην Αστική Επέκταση ΕΠΕ. Υπάρχουν σταθερά οι μετοχές της ΜΕDΙFΙΝ. Οι καταθέσεις τους ανέρχονται σε 1.788.000 ευρώ και 352.425 ρέπος. Στο τελευταίο πόθεν έσχες, που δόθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη δημοσιότητα και αφορούσε το έτος 2006, το ζεύγος έχει σε τραπεζικούς λογαριασμούς 1.918.000 ευρώ, ενώ ρευστοποίησε 352.423,46 ευρώ ρέπος. Ο κ. Βουλγαράκης και η σύζυγός του διατηρούν τη συμμετοχή στην Αστική Επέκταση ΕΠΕ, αλλά αποχωρούν από την Αστική Ανάπτυξη ΕΠΕ εισπράττοντας 35.001 ευρώ ο καθένας. Επίσης, υπό εκκαθάριση δηλώνεται το μερίδιο των 5.000
μετοχών της ΜΕDΙFΙΝ। Η σύζυγος του υπουργού εμφανίζεται τη χρονιά αυτή να αποκτά συμμετοχή σε άλλη μία ΕΠΕ με 20.000 ευρώ, χωρίς πάντως να γίνεται αναφορά στο όνομα της εταιρείας.
πηγή:τα νέα