Η Δωδεκάνησος, η πατρίδα του Διαγόρα, του Ακουσίλαου του Δαμάγητου και του τρίτου του γιου Δωριέα, νιώθει ιδιαίτερα υπερήφανη για τα κατορθώματα των παιδιών της.
Μετά τον Γιάννη Ξένο που την περασμένη Τετάρτη ανέβηκε στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου, στο αγώνισμα των 400 μέτρων, των Παραολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου, ένας ακόμη Δωδεκανήσιος ξεπέρασε τον εαυτό του και σκόρπισε χαρά και υπερηφάνεια στους απανταχού συντοπίτες του. Ο λόγος γίνεται για τον Θανάση Μπαράκα. Τον χρυσό Ολυμπιονίκη στο άλμα εις μήκος στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ του 2000, που χθες με άλμα 6μ17, στην δεύτερη προσπάθεια του εξασφάλισε μία θέση στο βάθρο των νικητών ως Χάλκινος ολυμπιονίκης. Στα 37 του ο Έλληνας άλτης εξακολουθεί να διατηρείται στην ελίτ του αγωνίσματος.
Ο Μπαράκας μπήκε... φουριόζος στον αγώνα και με τη δεύτερη προσπάθειά του έφτασε στα 6μ17. Προηγουμένως είχε πηδήξει 6μ10, δείχνοντας ότι βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση.
Εν συνεχεία προσπάθησε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, αλλά τα άλματά του δεν ήταν μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα του Κινέζου Ντουάν Λι που με 6μ61 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και του Αμερικανού Λεξ Τζίλετ, ο οποίος 6μ46 ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.
Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα ο Μπαράκας μίλησε στη «δσπορ» δηλώνοντας ιδιαίτερα χαρούμενος για την νέα του επιτυχία. Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Είναι μεγάλη στιγμή να ανεβαίνεις στο βάθρο των ολυμπιονικών μετά από 8 χρόνια» δήλωσε αρχικά ο Μπαράκας και συμπλήρωσε. «Νιώθω όμορφα. Είναι μία διάκριση την οποία περίμενα. Δούλεψα σκληρά τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τον προπονητή μου Ναπολέοντα Μίαρη και τώρα εισπράττω τα αποτελέσματα αυτής της κοπιαστικής προσπάθειας». Στην συνέχεια ο Μπαράκας αναφέρθηκε στο επίπεδο των αγώνων το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, παραθέτοντας το εξής στοιχείο. «Τις τελευταίες πέντε ημέρες των αγώνων, στα αθλήματα του στίβου, σημειώθηκαν 80 παγκόσμια ρεκόρ. Αυτό φανερώνει το μεγάλο συντελεστή δυσκολίας και το μέγεθος της επιτυχίας. Η επιτυχία προϋπόθετε την υπέρβαση του εαυτού μας, λόγω του υψηλού επιπέδου των αγώνων». Στον επίλογο του ο Δωδεκανήσιος Ολυμπιονίκης αφιέρωσε το μετάλλιο στα πρόσωπα που τον στηρίζουν καθημερινά, τεκμηριώνοντας� « Η συμπαράσταση ενός αθλητή στην καθημερινότητα του είναι ένα δύσκολο κομμάτι για τους οικείους του. Είναι μία επιτυχία για την οποία δεν μπορώ να παραγνωρίσω την στήριξη που έτυχα από την οικογένεια μου, τον αδελφό μου και τον προπονητή μου. Τους αφιερώνω αυτή την επιτυχία».
Το 2000 στο Σίδνεϋ, σε ηλικία 29 ετών ο Θανάσης Μπαράκας, πήδησε στα 6μ09, επίδοση που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα.
Οκτώ χρόνια μετά, με καλύτερη κατά οκτώ εκατοστά επίδοση, καταφέρνει να διακριθεί στους αγώνες και να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.
Βιογραφικό
Ο Θανάσης Μπαράκας γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1971 στη Γερμανία.
Ξεκίνησε τον Στίβο καθώς από μικρός ήταν λάτρης του αθλητισμού. Από νωρίς οι προπονητές διέκριναν το ιδιαίτερο ταλέντο του στα άλματα. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ’λμα εις μήκος (F11).
Του αρέσει η μουσική και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συνδικαλισμό. Εργάζεται στο Νοσοκομείο της Ρόδου είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Μιλά Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά. Ανήκει στο Σύλλογο Δωδεκάνησος και προπονητής του είναι ο Ναπολέων Μίαρης. Έχει περιορισμό όρασης (τύφλωση) από τη παιδική του ηλικία.
Στους Παγκόσμιους Αγώνες Τυφλών που διεξήχθησαν το 2007 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ο Θανάσης Μπαράκας κατέκτησε ένα Χρυσό Μετάλλιο στο ’λμα εις ύψος και ένα Αργυρό μετάλλιο στο Τριπλούν.
Διακρίσεις
Παραολυμπιακοί Αγώνες
1. 2008 Στίβος ’λμα εις Μήκος F11 3ος
2. 2004 Στίβος ’λμα εις Μήκος F11 5ος
3. 2004 Στίβος Τριπλούν F11 8ος
4. 2000 Στίβος ’λμα εις Μήκος F11 1ος
Παγκόσμια Πρωταθλήματα
1. 2002 Στίβος 200m T11 4ος
2. 2002 Στίβος ’λμα εις Μήκος F11 3ος
3. 2002 Στίβος Τριπλούν F11 5ος
Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα
1. 2005 Στίβος, ’λμα εις Μήκος, F11 1ος
2. 2003 Στίβος Τριπλούν F11 4ος
3. 2003 Στίβος ’λμα εις Μήκος F11 4ος