11 Σεπτεμβρίου 2008

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ Πλημμελής περίθαλψη και πρόβλημα αστυνόμευσης

Ανοχύρωτοι στον κίνδυνο ασθενειών
Σεπ 11, 2008

Κινδύνους για τη δημόσια υγεία τόσο στα ακριτικά νησιά όσο και στην πρωτεύουσα δημιουργεί η κρατική αδιαφορία στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Μπορεί η κυβέρνηση να μερίμνησε για την ποιότητα διαμονής των λαθρομεταναστών ιδρύοντας ένα πρότυπο Κέντρο υποδοχής τους στη Σάμο, ωστόσο φαίνεται μετά το κτίριο να εγκατέλειψε στο έλεος του Θεού τόσο τους μετανάστες όσο και τους κατοίκους του νησιού, αλλά και της Αθήνας, όπου τελικά καταφεύγουν όταν περάσει το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο Κέντρο.

Οι εργαζόμενοι και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νησί έχουν ήδη προειδοποιήσει για τα προβλήματα, ωστόσο φαίνεται ότι οι προειδοποιήσεις δεν φθάνουν στα αυτιά των αρμοδίων στην πρωτεύουσα.

Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη δήλωσε επί λέξει: «Είχα τη χαρά, πριν από λίγους μήνες, να επισκεφθώ ένα Κέντρο Υποδοχής στη Σάμο. Πρέπει να πω ότι έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά».


Η υποδομή
Φαίνεται ότι η πολύ καλή δουλειά που έχει πληροφορηθεί αφορά στην κατασκευή του κτιρίου και στην επάνδρωσή του.

Η υποδομή που απαιτείται όμως για τη λειτουργία του Κέντρου καθώς και οι παράλληλες ενέργειες που απαιτούνται από πλευράς πολιτείας έχουν μείνει μόνο στα ψηφίσματα διαμαρτυρίας όλων των εμπλεκόμενων στη λειτουργία του.

Το νοσοκομείο Σάμου δεν διαθέτει ικανό προσωπικό για να αντιμετωπίσει το πλήθος των μεταναστών που σχεδόν καθημερινά συλλαμβάνονται στα χωρικά μας ύδατα. Ο νομάρχης Σάμου Μ. Κάρλας, γιατρός στο επάγγελμα, κάνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους να ενεργήσουν άμεσα και με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία από ενδεχόμενες επιδημίες.

Οι μετανάστες παραμένουν στο Κέντρο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια αφού ταυτοποιηθούν και σύμφωνα με τις ισχύουσες διακρατικές συμφωνίες, εγκαταλείπουν το Κέντρο και είτε αναμειγνύονται με τον τοπικό πληθυσμό είτε -οι περισσότεροι- παίρνουν το πλοίο προς τον Πειραιά, με εισιτήριο μάλιστα που τους παρέχει η νομαρχία Σάμου.

Αυτό όπως είναι προφανές δημιουργεί κινδύνους μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών σε όλες τις περιοχές στις οποίες κινούνται.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στο Κέντρο υποδοχής ζητούν την άμεση υπαγωγή τους στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, χωρίς μάλιστα το κόστος των ενσήμων να βαρύνει τους εργαζόμενους, καθώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία τους.

Ενα ακόμα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη λειτουργία του Κέντρου είναι η ανεπαρκής αστυνόμευση του νησιού.

Σύμφωνα με αναφορά που έκανε ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου, όπου λειτουργεί ανάλογο κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών, το 70% της συνολικής δύναμης της αστυνομίας έχει διατεθεί για τη φύλαξη και μεταφορά των λαθρομεταναστών, γεγονός το οποίο αποβαίνει σε βάρος της δημόσιας ασφάλειας του νησιού. Ανάλογα στο Κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Σάμο λειτουργούν τρεις βάρδιες αστυνομικών κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

Η διαφορετικότητα των ανθρώπων, λόγω εθνολογικής προέλευσης, θρησκευτικών πεποιθήσεων και κουλτούρας (Αφγανοί, Ιρανοί, Σομαλοί, Τούρκοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι) συχνά έχει ως αποτέλεσμα τις μεταξύ τους διενέξεις και ενίοτε τις εξεγέρσεις, κάτι που δεν μπορεί επαρκώς να αντιμετωπίσει το προσωπικό της αστυνομίας που έχει αναλάβει τη φύλαξη του χώρου.


Οι αστυνομικοί
Οι αστυνομικοί θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και την υγεία τους, λόγω της μικρής αστυνομικής δύναμης σε αναλογία με τον αριθμό των μεταναστών.

Παράλληλα προκύπτουν και προβλήματα ενιαίας διοίκησης του Κέντρου, καθώς η φύλαξη αποτελεί αστυνομικό έργο και η σίτιση και στέγαση είναι ευθύνη της νομαρχίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του.

Θα πρέπει να υπάρχει ενιαίος διοικητής εάν θέλουμε το κέντρο να μπορεί να λειτουργεί κανονικά επισημαίνει στο «Εθνος» ο νομάρχης Σάμου, ο οποίος υπολογίζει ότι το κόστος λειτουργίας του Κέντρου σήμερα φθάνει τα 150.000 ευρώ τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων συντήρησης και των αμοιβών του προσωπικού.


ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ
Πλημμελής περίθαλψη και πρόβλημα αστυνόμευσης

Μιλώντας στο «Εθνος» ο νομάρχης Σάμου Μ. Κάρλας εξήγησε πως τα προβλήματα κατηγοριοποιούνται σε δύο κυρίως ομάδες: το ένα αφορά τα θέματα υγείας των λαθρομεταναστών και δημόσιας υγείας και το άλλο τα θέματα εύρυθμης αστυνόμευσης της περιοχής, καθώς το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας στο νησί δεν έχει ενισχυθεί και καλείται να αντιμετωπίσει κυρίως το θέμα των μεταναστών, σε βάρος των υπόλοιπων καθηκόντων του.

Το θέμα της πλημμελούς περίθαλψης των μεταναστών έχουν θέσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο κέντρο με ψήφισμά τους το οποίο απηύθυναν στους αρμοδίους.
Οι εργαζόμενοι ζητούν «ολοκληρωμένο ιατρικό έλεγχο των συλληφθέντων λαθρομεταναστών (αιματολογικός έλεγχος, ακτινογραφία θώρακος, έλεγχος MANTOUX) πριν οδηγηθούν στο Κέντρο Υποδοχής.

Μέχρι στιγμής πέρα από μια απλή κλινική εξέταση, είναι στη διακριτική ευχέρεια του γιατρού που εξετάζει τι είδους εξετάσεις θα κάνουν οι μετανάστες. Δυστυχώς οι μετανάστες εισέρχονται στο κέντρο δίχως να έχουν υποβληθεί σε καμία εξέταση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του Κέντρου να είναι εκτεθειμένοι σε κάθε είδους μολυσματικές ασθένειες (φυματίωση, ηπατίτιδα κ.λπ.) αφού δεν γνωρίζει κανείς εάν οι μετανάστες βρίσκονται σε φάση μετάδοσης ή όχι της νόσου.

Ακόμη οι ψύλλοι, οι κοριοί, η ψώρα, τα δερματικά νοσήματα είναι μια καθημερινότητα την οποία οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση».


Πηγή: Έθνος