23 Σεπτεμβρίου 2008

συνεδριάζει την παρασκευή η κεντρική επιτροπή της Ν.Δ


Φυγή προς τα μπρος με όχημα την οικονομία και «όπλο» τη διεθνή οικονομική κρίση επιχειρεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την κακή πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση και να επαναφέρει ό,τι ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «πραγματική πολιτική» στο προσκήνιο. Η αρχή έγινε με τη χθεσινή επίσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα συνεχιστεί στη σημερινή Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ η οικονομία θα δεσπόζει και στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ., η οποία θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Η επιλογή αυτή βάζει στον πάγο τα σενάρια του ανασχηματισμού. Συνομιλητές του κ. Καραμανλή λένε πως ο ανασχηματισμός θα πρέπει να είναι «στρατηγικός και όχι εκτονωτικός» και να σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, όποτε γίνει.

Η στροφή στην οικονομία θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς οι δημοσκοπήσεις -αλλά και οι κυλιόμενες μετρήσεις- δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου παίρνουν «κεφάλι» στο κρίσιμο αυτό πεδίο από τη Ν.Δ. και τον κ. Καραμανλή. Το Μαξίμου απαντά σε αυτήν την εξέλιξη εκπέμποντας ένα τριπλό μήνυμα: ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τους κινδύνους που συνεπάγεται μια ιστορικών διαστάσεων διεθνής κρίση, ότι η κυβέρνηση έχει τεθεί σε συναγερμό από έναν υπεύθυνο πρωθυπουργό και, επιπλέον, ότι η κύρια επιδίωξη είναι να υπάρξει μέριμνα για τους οικονομικά ασθενέστερους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά τη σύσκεψη που είχε χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος, έκανε δηλώσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, λέγοντας ότι «η διεθνής συγκυρία παραμένει ιδιαιτέρως βεβαρημένη» και ότι «αναπόφευκτα υπάρχουν επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία… που επηρεάζουν τα νοικοκυριά, τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη». Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι άλλες εποπτικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμες να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών», ενώ τόνισε πως «η πολιτική της κυβέρνησης έχει ως βασικό της γνώμονα να διασφαλίσει ότι η διεθνής κρίση θα έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους πολίτες και ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους». Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η συγκεκριμένη θεματική έχει μεσοπρόθεσμη στρατηγική στόχευση, καθώς αποσκοπεί στο να θέσει το δίλημμα ποιος εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο να χειριστεί μια διεθνή κρίση.

Ενημέρωση

Εμφαση στο θέμα της διεθνούς κρίσης θα δοθεί και στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού θα υπάρξει και ενημέρωση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου. Στο θέμα αυτό, πάντως, αλλά και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. την Παρασκευή. Ο κ. Καραμανλής θα ακολουθήσει τις βασικές κατευθύνσεις της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη αλλά και όσων είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα εστιάσει στην πραγματική πολιτική, την οικονομική κρίση και τη διαχείρισή της, ενώ θα επιχειρήσει να δημιουργήσει και πάλι ελπίδες στους οικονομικά ασθενέστερους. Σε ό,τι αφορά στην εσωκομματική αναταραχή, ο κ. Καραμανλής θα καλέσει τη Ν.Δ. να είναι ενωμένη και δυνατή και θα σηματοδοτήσει ότι «έλαβε το μήνυμα». Ηδη, πάντως, υπάρχει γραμμή στους υπουργούς να βάλουν «πλάτη» και να στηρίξουν τις επιλογές του πρωθυπουργού και σε αυτό ανταποκρίνονται ήδη κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι, παρά τη φημολογία για αλλαγή οικονομικής πολιτικής και πιθανή αντικατάσταση του κ. Αλογοσκούφη, ο κ. Καραμανλής τόσο με την σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και με την επισήμανση ότι «η πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεπής με τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και τη Στρατηγική της Λισαβόνας για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», στήριξε εκ νέου τον υπουργό Οικονομίας.