Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων του Ευδήλου για τα έργα που αφορούν στο λιμάνι της πόλης με την επιτροπή αγώνα που συστήθηκε να έχει συγκεντρώσει ήδη 800 υπογραφές διαμαρτυρίας.
Να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις δεν αφορούν τη διαφωνία των κατοίκων με τη σκοπιμότητα του έργου που υλοποιείται, αλλά με τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στο περιβάλλον της περιοχής.
Την υποστήριξή τους στις διαμαρτυρίες τους εξέφρασαν και τα στελέχη του «ΣΥΡΙΖΑ» Ευδήλου. Αναφερόμενος στο θέμα ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του «ΣΥΡΙΖΑ» στη Σάμο, κ. Νίκος Κακλαμάνης, δήλωσε ότι με τις εργασίες που εκτελούνται «θα καταστραφεί το παραδοσιακό πέτρινο καλντερίμι, θα μπαζωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της θάλασσας και θα δημιουργηθεί ένα κομμάτι με άσφαλτο που θα γίνει παρκινγκ. Πρόκειται για πολύ μεγάλης κλίμακας παρέμβαση που θα αλλοιώσει την παραδοσιακή μορφή του οικισμού. Ο «ΣΥΡΙΖΑ» συμμερίζεται τις ανησυχίες και στηρίζει τις θέσεις της Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Είναι ένας προβληματισμός που διαχέει οριζόντια τα κόμματα. Είναι ένα θέμα που αφορά τους κατοίκους του Ευδήλου και είναι δικιά τους αρμοδιότητα να κουβεντιάσουν και να αποφασίσουν τι τους ταιριάζει καλύτερα».
Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε επίσης ότι δεν διαφωνεί κανείς με την αναγκαιότητα του έργου, αφού οι αντιρρήσεις που εκφράζονται αφορούν στη φύση του έργου, το μέγεθός του και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, ενώ υπογράμμισε ότι γίνεται μια προσπάθεια από πλευράς της Νομαρχίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, να υπάρξει μια συναινετική προσέγγιση, ώστε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στη μελέτη και να ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις των κατοίκων. «Το δεύτερο θέμα που αναδεικνύεται και θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους και την Ικαρία περισσότερο», δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης «είναι το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε στην Ικαρία. Ο φόβος των πολιτών είναι ότι με τέτοιας κλίμακας και μορφής έργα κινδυνεύει η Ικαρία να χάσει τη φυσιογνωμία που έχει στο δομημένο τοπίο της και να μετατραπεί σε έναν ακόμη τουριστικό προορισμό που δε θα διαφέρει σε τίποτε από τους άλλους. Η δημοτική αρχή του Ευδήλου μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία συζήτησης και συνεννόησης ούτως ώστε και το έργο να μη χαθεί και παρεμβάσεις που θα τραυματίσουν ανεπανόρθωτα το τοπίο να αποτραπούν στο μέτρο του δυνατού», δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης.
Πηγή: Σαμιακό Βήμα