Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφτηκε σήμερα το ΕΚ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην σημασία του διαπολιτισμικού διαλόγου αλλά και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Η σημερινή αποτελεί την δεύτερη επίσκεψη του Πατριάρχη στο ΕΚ. Η πρώτη έλαβε χώρα το 1994.
Καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη στο ημικύκλιο ο Πρόεδρος του ΕΚ, Hans-Gert PÖTTERING, δήλωσε ότι "είναι μεγάλη τιμή για μας που μπορέσαμε να σας προσκαλέσουμε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου". Αναφερόμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι θεμελιώθηκε τον τέταρτο αιώνα στο Φανάρι και αποτελεί πνευματικό σπίτι 300 εκατ. ορθοδόξων χριστιανών ανά τον κόσμο. Αφού ανέφερε ότι μέλη της ΕΕ είναι και κατά κύριο λόγο ορθόδοξα κράτη, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη που για δεύτερη φορά επισκέπτεται το ΕΚ.
Σημασία του διαπολιτισμικού διαλόγου
Το "βασικό μήνυμα" που εξέπεμψε σήμερα ο Πατριάρχης είναι ότι "ο διαπολιτισμικός διάλογος βρίσκεται στην ρίζα της έννοιας του ανθρώπινου όντος, καθώς κανένας πολιτισμός της ανθρώπινης οικογένειας δεν μπορεί να εσωκλείσει κάθε άνθρωπο". Πρόσθεσε δε ότι "χωρίς αυτόν τον διάλογο οι διαφορές στην οικογένεια των ανθρώπων οδηγούν σε καταχρήσεις, συγκρούσεις και διωγμούς , σε μια μεγάλης κλίμακας αυτοκτονία, δεδομένου ότι τελικά είμαστε όλοι τμήμα της ανθρωπότητας".
Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, "όταν οι διαφορές μεταξύ μας μάς φέρνουν σε επαφή και όπου αυτή η επαφή βασίζεται στον διάλογο, υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και εκτίμηση, ακόμη και αγάπη".
Σημασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
Αναφερόμενος στην ΕΕ ο κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι "δεν μπορεί να υποτιμηθεί η σημασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης". Συμπλήρωσε δε ότι "η ΕΕ έχει πετύχει την προώθηση της αμοιβαίας ειρηνικής και παραγωγικής συνύπαρξης μεταξύ εθνών κρατών που πριν από λιγότερο από 70 χρόνια είχαν εμπλακεί σε μια αιματηρή σύγκρουση που θα μπορούσε να είχε καταστρέψει την ευρωπαϊκή κληρονομιά".
Υπέρμαχος του περιβάλλοντος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε ακόμη τους εδώ και δεκαετίες αγώνες του Πατριαρχείου για το περιβάλλον που έχουν ως στόχο να επισημάνουν τα οικολογικά προβλήματα ανά την υφήλιο. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα επτά επιστημονικά συμπόσια για το περιβάλλον που διοργάνωσε το Πατριαρχείο, το πρώτο από τα οποία πραγματοποιήθηκε το 1995 στην Πάτμο.