24 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΚΕ:Να κηρυχτούν άκυρες όλες οι πράξεις ανταλλαγής γης κράτους - μονών


Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Να κηρυχτούν άκυρες και καταστούν απαράδεκτες όλες οι πράξεις ανταλλαγής γης του κράτους από και προς τις διάφορες εκκλησιαστικές μονές και το σχετικό αλισβερίσι που ακολούθησε, ζήτησε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, αναπτύσσοντας σχετική Επίκαιρη Ερώτηση. Αφορμή, το εν εξελίξει σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου.

Στην απάντησή του, ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας αρκέστηκε να αναφερθεί στο γνωστό σε όλους ιστορικό της υπόθεσης και να επαναλάβει τις ήδη γνωστές κυβερνητικές θέσεις. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε κανένα αλισβερίσι ανάμεσα στο Δημόσιο και τις μονές, αφού κατά τον υφυπουργό οι υπηρεσίες του Δημοσίου έκαναν τα πάντα για να υπερασπιστούν την ιδιοκτησία του και επανέλαβε τις γνωστές κυβερνητικές θέσεις περί παγώματος όλων των σχετικών διαδικασιών.

Ο Α. Μπέζας είπε ότι η ανταλλαγή γης με τη Μονή Βατοπεδίου στηρίχτηκε σε γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιακών οργάνων - το 1998, το 2002 και το 2003 (επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ) που έγιναν αποδεκτές από τους τότε υφυπουργούς Οικονομικών. Είπε επίσης ότι το 2004 (πάλι επί ΠΑΣΟΚ) ζητήθηκε επανεξέταση μετά από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης και ισχυρίστηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση - μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου - έχει «παγώσει» όλες τις σχετικές διαδικασίες και τις έχει στείλει στα αρμόδια γνωμοδοτικά όργανα προκειμένου να κριθούν από «μηδενική βάση».

Το ιστορικό της υπόθεσης είναι γνωστό, παρατήρησε ο Σπ. Χαλβατζής απαντώντας στον υφυπουργό και υπογραμμίζοντας ότι όχι μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια αλλά ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '70 υπήρχαν περιοχές σε όλη τη χώρα όπου διάφορες μονές κυνηγούσαν τους αγρότες, προκειμένου αυτοί να μην καλλιεργούν γη που διεκδικούσαν διάφορα μοναστήρια.

«Βοά η χώρα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, για τις επιχειρηματικές πράξεις της Μονής Βατοπεδίου και όχι μόνο. Πρόκειται, συνέχισε, για διαχρονικό σκάνδαλο με ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να καταργηθούν όλες οι σχετικές εμπορικές ανταλλαγές και να κηρυχτούν απαράδεκτες όλες οι πράξεις από και προς τις μονές και το κράτος. Σεβόμαστε, είπε, το θρησκευτικό πιστεύω όλων των ανθρώπων αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την κατοχή από μοναστήρια και ιδιώτες «βουνών, παραλιών, λιμνών ή ποταμών». Ολα αυτά, τόνισε, αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να ανήκουν στο ελληνικό κράτος.

Με την ευκαιρία ο Σπ. Χαλβατζής ανέφερε ότι είναι πλέον υπερώριμο το αίτημα για το χωρισμό «επί τέλους» του Κράτους και της Εκκλησίας προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ότι ο καθένας θα ασχολείται με αυτά που του ανήκουν.

Ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν τέτοιες υποθέσεις και είπε ότι η ίδια η Βουλή πρέπει να διερευνήσει με οποιονδήποτε τρόπο αυτά τα θέματα.

Πρόκειται, είπε, για τη διακίνηση αστρονομικών ποσών που γίνεται διαχρονικά την ίδια στιγμή που τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ επαινούν τη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ, που δίνει αύξηση στους μισθούς «ένα» (!) ευρώ την ημέρα, και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα ράσα και τα σάβανα δεν έχουν τσέπες».

Περιοδεία στην Ουρανούπολη

Σε περιοδεία που πραγματοποίησε χτες στην Ουρανούπολη στο Νομό Χαλκιδικής ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας κάλεσε το λαό της περιοχής να αγωνιστεί για να μη δοθεί ούτε μέτρο δημόσιας έκτασης στις μονές, όπως και να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που παραχωρούν δημόσιες εκτάσεις σε μονές και σε επιχειρηματικούς ομίλους. Επίσης ζήτησε να προστατευτούν οι μικροϊδιοκτησίες που με απαλλοτριώσεις τούς δόθηκαν νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Στη συνάντηση με τα μέλη του τοπικού συμβουλίου και με κατοίκους της περιοχής αναφέρθηκε στο σκάνδαλο της παραχώρησης από το κράτος στη Μονή Βατοπεδίου δάσους 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, που έχει κηρυχτεί μάλιστα και αρχαιολογικός χώρος. Το δάσος δόθηκε ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση από τη Μονή Βατοπεδίου 25.000 στρεμμάτων στην παραλίμνια περιοχή της Βιστονίδας.