Αυστηρό μήνυμα και προς την 'Αγκυρα για το Κυπριακό και ελληνοτουρκικές και προς τα Σκόπια για την ονομασία, έστειλε απ’ το Παρίσι, μιλώντας σε εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου, η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κάνοντας παράλληλα άνοιγμα προς Μόσχα με αφορμή τις εξελίξεις στον Καύκασο.
Σε ό,τι αφορά στο Σκοπιανό η κ. Μπακογιάννη, εξέφρασε την ανησυχία της για την «απόπειρα μονοπώλησης του ονόματος «Μακεδονία» από τα Σκόπια», τονίζοντας πως «ο αγώνας μας δεν οφείλεται σε καθαρά συναισθηματικούς λόγους. Στην πραγματικότητα, από γεωγραφικής άποψης, πάνω από το 50% της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα. Εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα αυτό, τα Σκόπια δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».
Για να αιτιολογήσει το ελληνικό βέτο, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε πως «η Ελλάδα παρείχε συστηματικά πολιτική και οικονομική υποστήριξη στα Σκόπια. Σαφής μας στόχος είναι να βρεθεί μια – εδώ και μεγάλο διάστημα καθυστερημένη – αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου Μακεδονία, έναντι όλων. Ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί μια λύση που θα ωφελήσει τόσο τα Σκόπια όσο και την Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, η υπουργός επανέλαβε την ελληνική θέση για ένταξη της Τουρκίας, ως πλήρες μέλος στην Ε.Ε., παρά τη διαφωνία της Γαλλίας που επιθυμεί ειδική σχέση, λέγοντας πως «μια δημοκρατική Τουρκία θα είναι πλεονέκτημα για την Ευρωπαϊκή Eνωση». Από την άλλη όμως επέμεινε στην «πλήρη αποδοχή και εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και τον σεβασμό των αξιών μας και των θρησκευτικών μας δικαιωμάτων. Η μη αναγνώριση ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Eνωσης παραβιάζει κατάφωρα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Η Τουρκία δείχνει μια αμφίσημη θέση: Θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεν, αλλά δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη ένα από τα κράτη μέλη της. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει Ευρώπη «α λα καρτ».
Στο σημείο αυτό, η υπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας πως μέσα απ’ τη λύση περνά, η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. «Είναι απαραίτητη η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης με σκοπό την επανένωση της νήσου. Μόνο έτσι η Τουρκία θα μπορέσει να φτάσει στο τέρμα μιας δύσκολης πορείας που θα την οδηγήσει στην Ευρώπη. Μιας λύσης από τη βάση προς την κορυφή που θα επιτρέπει τόσο στους Ελληνοκυπρίους όσο και στους Τουρκοκυπρίους να ζήσουν αρμονικά και να ευημερήσουν.