17 Σεπτεμβρίου 2008

Το δημοτικό συμβούλιο της Πάτμου αποφάσισε αποκλεισμό του λιμανιού από τις 20 Σεπτεμβρίου

Τον αποκλεισμό του λιμανιού της Πάτμου από τις 20 Σεπτεμβρίου στα σκάφη που θα μεταφέρουν παράνομα εισερχόμενους στη χώρα αλλοδαπούς από το Αγαθονήσι αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του νησιού σε έκτακτη συνεδρίαση. Στην Πάτμο των 3.000 κατοίκων μεταφέρθηκαν φέτος 3.931(!) άνθρωποι από το ακριτικό Αγαθονήσι των 100 κατοίκων που απέχει μόλις οκτώ χλμ. από τις τουρκικές αρχές...

Σε ανάλογη απόφαση κατέληξε και το συμβούλιο της κοινότητας Αγαθονησίου. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο κοινοτάρχης κ. Ευάγγελος Κόττορος, «δεν θα τους μεταφέρουμε πλέον από τις βραχονησίδες». Οπως εξηγεί, επειδή η δύναμη του λιμενικού στην Πάτμο είναι ισχνή, όταν άνθρωποι «ξεβράζονται» στις βραχονησίδες οι ψαράδες τρέχουν να τους μαζέψουν για να τους μεταφέρουν με τα σκάφη του λιμενικού στην Πάτμο. Εξάλλου «το γκρουπ... των λαθρομεταναστών συνθέτουν γυναίκες, μικρά παιδιά, ακόμη και ανάπηροι». Στην άνυδρη, όμως, νησίδα που ζει από τις υδροφόρες της Ρόδου δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν δεκάδες άνθρωποι που συνήθως υπερτερούν αριθμητικά του πληθυσμού. Δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές ούτε τα μέσα... Ο κοινοτάρχης περιμένει να δει τι θα γίνει και η έπαρχος Καλύμνου κ. Χρυσούλα Συφουνιού ζήτησε από το υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας τη δημιουργία στο Αγαθονήσι λιμενικού σταθμού.

Πέρα όμως από την αντικειμενική σοβαρότητα του προβλήματος, η κοινωνία της Πάτμου επιδεικνύει μια σαφή... αποστροφή προς τους μετανάστες. Σε επιστολή της Ενωσης Ξενοδόχων Πάτμου αναφέρεται ότι οι ξενοδόχοι είναι «αντίθετοι σε κάθε σκέψη και σε κάθε πολιτική να μετατραπεί η Ιερή Πάτμος σε γκέτο πεινασμένων λαθρομεταναστών από την Αφρική και την Ασία». Δεν είναι δυνατόν «η Πάτμος να διατηρηθεί παραδοσιακή, καθαρή, ασφαλής, ένα νησί για προσέλκυση υψηλού τουρισμού και από την άλλη να υποβαθμίζουμε και να μετατρέπουμε το νησί σε τόπο συγκέντρωσης εκατοντάδων λαθρομεταναστών που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, πεινασμένοι και ρακένδυτοι ανάμεσα στους χιλιάδες τουρίστες ζητιανεύοντας, κλέβοντας και δημιουργώντας εστίες μόλυνσης και προσβολής της ανθρώπινης ύπαρξης».

Ο Δήμος Πάτμου έχει στην ιδιοκτησία του 13.500 στρ. όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί καταυλισμός με ανθρώπινες συνθήκες. Ομως, η συνολική άρνηση των Πατμίων να δεχθούν το πρόβλημα είχε ως αποτέλεσμα ο μοναδικός επιχειρηματίας που διέθεσε μια κενή ντισκοτέκ σε όροφο κτιρίου για παραμονή των μεταναστών, να «επιβραβευθεί» με το αζημίωτο. Ιδιοκτήτης και άλλων κέντρων που απασχολούν αλλοδαπές από τις πρώην ανατολικές χώρες, αναμένει 180.000 ευρώ από το υπ. Εσωτερικών για την ακατάλληλη στέγη που προσφέρει.

Η Ε.Ε. και το υπ. Εσωτερικών καταβάλλουν αποζημίωση 12 ευρώ για την ημερήσια διαμονή κάθε μετανάστη και 5,87 ευρώ για την ημερήσια σίτιση. Κι όμως, οι συνθήκες διαβίωσης στην πρώην ντισκοτέκ καταγράφονται ακατάλληλες και ανθυγιεινές. «Την ημέρα της επισκέψεως φιλοξενούνταν 137 άτομα, εκ των οποίων ένα βρέφος, ένα παιδί, ένα έφηβο αγόρι και τέσσερις γυναίκες» αναφέρεται σε έκθεση του Κέντρου Υγείας Πάτμου. «Ο χώρος αποτελείτο από βρώμικα στρώματα στο πάτωμα χωρίς κανένα κάλυμμα, αφήνοντας μεταξύ τους ελάχιστο χώρο να περάσει κάποιος». Η σίτιση καταγράφεται ανεπαρκής (ούτε γάλα στα παιδιά δεν είχε χορηγηθεί), η απειλή για τη σωματική και σεξουαλική ακεραιότητα των αδυνάτων υπαρκτή. Τελικά, η δραστήρια πρόεδρος του Κέντρου Υγείας κ. Ελεονώρα Απέργη απαίτησε τη σύσταση Επιτροπής Παρέμβασης, που -όπως διαβεβαίωσε την «Κ»-

πηγή καθημερινή