Η πρώτη εντύπωση που δίνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, είναι του συμπαθητικού κολεγιόπαιδου. Γελαστός, ευγενής, άνετος. Μιλά με ενθουσιασμό για τη ζωή του στην Αθήνα -και γίνεται πειστικός, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι προηγουμένως υπηρετούσε στη Βαγδάτη και το Μινσκ- και δηλώνει ότι «λατρεύει» τη Θεσσαλονίκη. Μόλις, όμως, η συζήτηση αγγίζει τους αγωγούς -και τα αμερικανικά συμφέροντα- ο Σπέκχαρντ δε μασάει τα λόγια του. «Μην υποσκάπτετε την πολιτική μας», λέει ως εκπρόσωπος της υπερδύναμης, μην αφήνετε τους Ρώσους να γίνουν μονοπώλιο. Η καλή είδηση -εάν επαληθευτεί- είναι ότι εντός του 2008 θα καταργηθεί η βίζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συνέντευξη στην ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ
- Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει ανεπιφύλακτα την κατασκευή των αγωγών πετρελαίου και αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Πώς αντιμετωπίζετε αυτήν τη στήριξη; Πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος για δύο αγωγούς, και για το South Stream και για το Nabucco;
Εμείς πιέσαμε την ελληνική κυβέρνηση να μην κάνει τίποτε που να υποσκάπτει την ίδια την πολιτική της, που είναι και αμερικανική πολιτική: τις πολλαπλές δυνατότητες επιλογής στον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια. Συνεπώς, όσο εξελίσσετε την ενεργειακή πολιτική σας, όσο κάνετε τις εθνικές σας επιλογές για αγωγούς, σας υπενθυμίζουμε ότι δεν πρέπει να θέσετε σε κίνδυνο τις πολλαπλές δυνατότητες. Εμείς θέλουμε, όταν στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση μια απόφαση, αφενός να έχει βεβαιωθεί ότι αυτή είναι οικονομικά βιώσιμη, αφετέρου να έχει ληφθεί με μεγάλη προσοχή.
Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να πετύχει το έργο του TGI (σ.σ. ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο), για τον οποίο έχει κάνει πολλά η Ελλάδα και τον στηρίζουμε. Πιστεύω, ακόμη, ότι είναι σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης να πετύχει ο Nabucco.
Οσο για τον South Stream…, κοιτάξτε, η Gazprom, ως ρωσικό μονοπώλιο, δε θέλει να υπάρχουν πολλαπλές επιλογές. Η Gazprom έχει τη δυνατότητα να προωθήσει έργα που με όρους αγοράς δεν είναι βιώσιμα, μπορεί να υποστηρίξει την κατασκευή αγωγών ακόμη και με ζημίες, ώστε να εδραιώσει τη μονοπωλιακή της θέση και να μπορεί στη συνέχεια να ανεβάσει τις τιμές. Μην ξεχνάτε ότι οι Ρώσοι διαγωνίζονται για το ίδιο αέριο της Κασπίας που θα γεμίσει τόσο το Nabucco και τον TGI, όσο και το South Stream. Γι' αυτό είναι σημαντικό η Ελλάδα να λάβει υπόψη της όλες αυτές τις παραμέτρους πριν πάρει την όποια απόφαση. Βεβαίως, η τελική απόφαση είναι της Ελλάδας.
- Το αέριο της Κασπίας δεν ανήκει ούτε στους Ρώσους αλλά ούτε και στη Δύση. Φτιάχνοντας έναν αγωγό που χρειάζεται χρόνια να γίνει και δεκαετίες για να αποσβεστεί η επένδυση, δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι θα κάνουν οι προμηθευτές… Γιατί να μην πουν «θα δώσουμε το περισσότερο αέριο στην Κίνα», για παράδειγμα;
Κοιτάξτε, το πετρέλαιο και το αέριο τότε μόνον έχουν αξία, εάν μπορούν να διοχετευτούν στην αγορά. Γι' αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό ποιοι θα είναι οι δρόμοι της ενέργειας. Εφόσον η κατασκευή των αγωγών στηρίζεται στα δεδομένα της αγοράς, εφόσον οι αποφάσεις για την κατασκευή τους λαμβάνονται με εμπορικά κριτήρια, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Εάν οι αποφάσεις υπαγορεύονται από την πολιτική, από τα μονοπώλια, από τις πιέσεις των κυβερνήσεων, τότε μας ενοχλούν.
- Αλλά και η απόφαση για την κατασκευή του αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν, όταν ελήφθη, ήταν πολιτική. Ηταν ένας πολύ ακριβός αγωγός, από τον οποίο θα περνούσε σχετικά λίγο πετρέλαιο…
Οταν ξεκίνησε η συζήτηση γι' αυτόν τον αγωγό, στην πρώτη θητεία του προέδρου Κλίντον, ήμουν στην Ουάσινγκτον και ασχολούμουν ακριβώς με αυτό. Μπορώ να σας πω, λοιπόν, ότι οικονομικά δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για την επιτυχία του, πολλές εταιρίες ήθελαν να τον χρηματοδοτήσουν. Πολιτικό μόνο ήταν το ρίσκο. Το ερώτημα ήταν τότε -και δε διαφέρει και σήμερα- εάν οι Ρώσοι θα επιτρέψουν να γίνει αυτός ο αγωγός. Κι αυτό ακριβώς το ερώτημα προκαλούσε νευρικότητα στις εταιρίες που ήθελαν να επενδύσουν. Επί της ουσίας όμως, είναι ένας αγωγός που θα βγάλει τα λεφτά του και με το παραπάνω, εάν η πολιτική το επιτρέψει.
Ο Καύκασος
- Πιστεύετε ότι η παρούσα κρίση στον Καύκασο θα τελειώσει σύντομα;
Βεβαίως. Ηδη ισχύει η εκεχειρία και ο τρόπος διεξόδου από την κρίση είναι να τηρηθούν οι όροι της, να αποσυρθούν οι Ρώσοι στρατιώτες στις θέσεις που είχαν πριν από τις 6 Αυγούστου. Είναι σημαντικό να κάνει αυτό το βήμα αποκλιμάκωσης η Ρωσία, να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της, ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.
- Πιστεύετε ότι η εμφάνιση των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης;
Οταν το ζητούμενο είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, τότε επιλέγεις το ταχύτερο μέσο। Αυτό που βαραίνει στην απόφαση είναι οι ανθρώπινες ζωές. Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία, δεν είναι αυτός ο στόχος αυτών των πλοίων. Εχουν σταλεί εκεί για ανθρωπιστική βοήθεια
infognomonpolitics