20 Ιουλίου 2008

Επέτειος τουρκικής εισβολής - Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής





Η Κύπρος τιμά σήμερα όσους έπεσαν υπερπασπιζόμενοι την ελευθερία του τόπου κατά την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974.

Στις 5:30 ώρα έναρξης της εισβολής ήχησαν οι σειρήνες ενώ από το πρωί οι σημαίες αναρτήθηκαν μεσίστιες. Στις 8 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων και άλλοι επίσημοι παρέστησαν στην ετήσια δέηση στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και κατέθεσαν στεφάνια.

Στις 9:30 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν, του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Ευριπίδη Στυλιανίδη, της Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και άλλων επισήμων ψάληκε παράκληση στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία για απελευθέρωση, επιστροφή και εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Ακολούθησε το ετήσιο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

Μνημόσυνα και εκδηλώσεις για όσους έπεσαν κατά τη διάρκειας της τουρκικής εισβολής έγιναν σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, στην παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης.

Εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής έγιναν και στο εξωτερικό.

Στην Αθήνα τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη Μητρόπολη. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στο Λονδίνο αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η αντικατοχική πορεία από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο προς την πλατεία Τραφάλκαρ, που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου με κύριο ομιλητή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου.

Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό - Δήλωση
-------------------------------------------------
Οι ΗΠΑ με δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσόρισαν το διορισμό του νέου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να υποστηρίξουν τα Ηνωμένα Εθνη και την Κύπρο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο διορισμός του κ. Ντάουνερ και οι συναντήσεις των δύο ηγετών στην Κύπρο, η σύσταση των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, και το άνοιγμα της οδού Λήδρας, ''δείχνουν μία ανανεωμένη δέσμευση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

''Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να υποστηρίξουν τα Ηνωμένα Εθνη και την Κύπρο σ’ αυτό το θέμα», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόεδρος Χριστόφιας - Εκδήλωση ''Μνήμης Μακαρίου και Αντίστασης'' - Ομιλία
---------------------------------------------------------------------
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεκτιμήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τη μέχρι τώρα πρόοδο και θα αποφασίσουν «αν και πότε θα ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία».

Μιλώντας χθες βράδυ στην εκδήλωση ''Μνήμης Μακαρίου και Αντίστασης'', στην Παναγιά ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, λέγοντας πως με τον ΓΓ, έχοντας υπόψη και τις πικρές εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος, προέβησαν στην «κοινή διαπίστωση ότι αυτή τη φορά, η λύση πρέπει να προέλθει από τους Κύπριους και όχι από οποιουσδήποτε ξένους».

«Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό το οποίο πιστεύουμε ότι και η Γραμματεία και ο Γενικός Γραμματέας θα τηρήσουν μέχρι τέλους», είπε, προσθέτοντας ότι «η δική μας επιδίωξη είναι εμείς μαζί με τους Τουρκοκύπριους να καταλήξουμε σε συμφωνημένη λύση ως επιτάσσει το συμφέρον της Κύπρου, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων''.

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως «παρά την κινητικότητα και τα θετικά βήματα που σημειώθηκαν, η λύση του Κυπριακού είναι πολύ δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία», τονίζοντας πως «τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε είναι πολλά και σύνθετα μέχρι να φτάσουμε στην πολυπόθητη εκείνη μέρα της λύσης».

Επανατονίζοντας ότι το κλειδί της λύσης είναι στα χέρια της Τουρκίας και από τη δική της θέληση εξαρτάται η λύση, δήλωσε εκ νέου ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο των δικών μας δυνατοτήτων και του δικού μας ρόλου για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις δημιουργικού διαλόγου για να φτάσουμε σε λύση».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης πως οι προσπάθειες της πλευράς μας δεν αποτελούν παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά να πείσουν με αποφασιστικό τρόπο ότι επιδιώκουμε λύση, προσθέτοντας πως «μέχρι στιγμής πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα δικαιώνουν την πολιτική αυτή και τη θέση μας ότι απέναντι στη στασιμότητα και τα αδιέξοδα εμείς πρέπει να βγαίνουμε μπροστά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς διάφορες κατευθύνσεις που να στηρίζονται αταλάντευτα στις αρχές λύσης του Κυπριακού''.

«Με αποφασιστικότητα, ευελιξία και στηριζόμενοι αταλάντευτα στις αρχές λύσης του Κυπριακού αναλάβαμε πρωτοβουλίες. Προσπαθήσαμε και πετύχαμε να περάσουμε από τη στασιμότητα στην κινητικότητα με την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Παράλληλα αναστρέψαμε το αρνητικό κλίμα που υπήρχε διεθνώς σε βάρος της Ελληνοκυπριακής πλευράς», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διατυπώνοντας τη θέση πως «όλοι οι καλόπιστοι κριτές και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού εκτιμούν ότι έγιναν ενθαρρυντικά βήματα».

Πρόεδρος Βουλής - Χαιρετισμός - Μνήμη Μακαρίου - Παναγιά
-------------------------------------------------------
Η αντίσταση στο δίδυμο έγκλημα του μαύρου Ιούλη του 1974 και ο αγώνας για την αποκατάσταση της ελευθερίας, των δικαίων και των δικαιωμάτων της πατρίδας και του λαού μας συνεχίζεται, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Μνήμης Μακαρίου και Αντίστασης», στην Παναγιά, που διοργάνωσε το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Παναγιάς.

«Οι μορφές του αγώνα μπορεί να αλλάζουν. Οι στόχοι, όμως, και οι επιδιώξεις μας παραμένουν αμετάθετοι. Επιδιώκουμε μια δίκαιη, έντιμη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, όπως ο αείμνηστος Εθνάρχης Μακάριος την οραματίστηκε, και με σθένος, αποφασιστικότητα και σύνεση αγωνίστηκε να την προωθήσει», είπε ο κ. Καρογιάν.

Πρόσθεσε ότι δυστυχώς δεν μπορούμε να επιδιώξουμε το επιθυμητό, έχουμε αποδεχθεί τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σημείωσε. Ωστόσο ανέφερε ότι την ίδια στιγμή, «διακηρύσσουμε και πάλι ότι τα δίκαια και τα δικαιώματα μας είναι αδιαπραγμάτευτα και αναπαλλοτρίωτα και ότι η λύση του Κυπριακού προσδιορίζεται από τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τη διεθνή έννομη τάξη».

Ο κ. Καρογιάν επανέλαβε ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη για έναν έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό, χωρίς να αποδέχεται νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό.

«Δεν αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση ή που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα», τόνισε.

«Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις», ανέφερε ο κ. Καρογιάν, ο οποίος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, όλοι εργάζονται με πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης και με καλή θέληση γίνεται προσπάθεια να οδηγηθούν τα πράγματα σε πρόοδο.

Όπως επεσήμανε, η τουρκική στάση δεν επιτρέπει αισιοδοξία, ωστόσο συνεχίζονται οι προσπάθειες από την πλευρά μας. Την ίδια στιγμή, είπε, τονίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι για να υπάρξει πρόοδος πρέπει η βούληση για λύση και η καλή θέληση της πλευράς μας να βρουν ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά.

Αθήνα - Μπακογιάννη - Επέτειος εισβολής
----------------------------------------
Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη σε δήλωσή της με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο καλεί την τουρκική ηγεσία να μην ενθαρρύνει με τις ενέργειες της την αδιαλλαξία αλλά αντίθετα να ενθαρρύνει τη μετριοπάθεια και τη νηφαλιότητα ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια νέα, καλά προετοιμασμένη και ουσιαστική προσπάθεια διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι για την αμέριστη συμπαράσταση και σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η κυπριακή ηγεσία για την επίλυση του κυπριακού.

Οπως σημειώνει η σημερινή ημέρα θυμίζει σε όλους όχι μόνο την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο αλλά και τη συνεχιζόμενη επί 34 χρόνια παράνομη κατοχή εδάφους ενός ευρωπαϊκού κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρει επίσης ότι η 20η Ιουλίου «υπογραμμίζει την ανάγκη να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση με την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα οδηγήσει σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μιας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας και μιας διεθνούς προσωπικότητας. Μιας λύσης που θα βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Οι προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η κυπριακή ηγεσία θα έχουν, όπως πάντα, την αμέριστη συμπαράσταση και σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας» διαβεβαιώνει η κ. Μπακογιάννη.

Παράλληλα τονίζει πως «η τουρκική ηγεσία δεν πρέπει να ενθαρρύνει με τις ενέργειές της την αδιαλλαξία αλλά αντίθετα να ενθαρρύνει τη μετριοπάθεια και τη νηφαλιότητα ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια νέα, καλά προετοιμασμένη και ουσιαστική προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Μίας διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ που θα παρέχει εχέγγυα επιτυχίας».

«Το σημερινό status quo στην Κύπρο είναι απαράδεκτο. Πρέπει να αλλάξει προκειμένου και οι δύο κοινότητες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να μπορέσουν να απολαύσουν τα οφέλη της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει στη δήλωση της η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών.

Παπανδρέου - Πρόεδρος Χριστόφιας - Επέτειος εισβολής
-----------------------------------------------------
Να δώσει τέλος στην συνεχιζόμενη τραγωδία της Κύπρου, να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής και να συμβάλει ουσιαστικά στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, κάλεσε προχθές την τουρκική Kυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε επίσης ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στον οποίο μετέφερε το μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης του Εθνικού Συμβουλίου του Kινήματος και τον διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνά.

Ο κ. Παπανδρέου, από τη Θεσσαλονίκη από όπου πραγματοποιήθηκε η 2η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε την ομιλία του θυμίζοντας σε όλους την 20η Ιουλίου, λέγοντας πως είναι μέρα μνήμης οργής, αλλά και περισυλλογής για ολόκληρο τον Ελληνισμό.

«Είναι μέρα μνήμης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Είναι η μέρα της έναρξης της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια, το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανοιχτό. Και παραμένει ως κατ' εξοχήν πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

«Καλούμε από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, την τουρκική κυβέρνηση να δώσει επιτέλους τέλος σε αυτή την τραγωδία. Να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο. Την καλούμε να συμβάλει έμπρακτα και να συνεργαστεί εποικοδομητικά. Να συμβάλει στην απελευθέρωση των Τουρκοκυπρίων από την κηδεμονία τους. Να κινηθεί μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της καλής γειτονίας και ειρηνικής συνεργασίας, όπως και έχει υποχρέωση, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Επίσης κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει ουσιαστικά στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με σεβασμό στις συνθήκες, στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Να πέσει επιτέλους αυτό το τελευταίο τείχος, που αποτελεί ντροπή στην ενωμένη Ευρώπη και, να δούμε την Κύπρο μας επανενωμένη, ως ένα κράτος, με μία και μόνο κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, είπε οτι αποτελεί και πάλι μία απαράδεκτη παράβαση του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας πως «την καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο».

Καρογιάν - Παράνομη επίσκεψη Ερντογάν
--------------------------------------
Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτήρισε την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης του στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο ευρείας σύσκεψης νύν και πρώην Υπουργών, βουλευτών, μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και άλλων στελεχών του ΔΗΚΟ, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταδικάζονται. Πρόσθεσε πως έχει ευθύνη η διεθνής κοινότητα, γιατί παραβιάζονται η διεθνής τάξης και το διεθνές δίκαιο, την ίδια ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

''Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού'', είπε, ''υποδηλώνει και καταγράφει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Τουρκία δεν έχει την πολιτική βούληση να συνδράμει προς την κατεύθυνση ουσιαστικής προόδου και να συμβάλει θετικά, έτσι που να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, που να επανενώνουν την Κύπρο και θα την απελευθερώνουν από τα κατοχικά στρατεύματα''.

Οπως πρόσθεσε ''οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού καταδεικνύουν ποιά είναι η πολιτική της Τουρκίας, ποιά είναι η φιλοσοφία της και τί θα επακολουθήσει''.

Διακομματική αντιπροσωπεία Βουλής των Ελλήνων - Κυπριακό
----------------------------------------------------------
Οι βουλευτές μέλη της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, που βρίσκονται στην Κύπρο για να παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή του 1974 και τις τελετές εις μνήμη των πεσόντων, εξέφρασαν τη στήριξη τους στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για επίλυση του Κυπριακού, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαϊδου ανέφερε ότι οι πληγές που άνοιξε το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής παραμένουν μέχρι σήμερα ανοιχτές. Πρόσθεσε πως η Βουλή των Ελλήνων τιμά τις θυσίες που έγιναν για να κρατηθεί το νησί ελεύθερο και ανεξάρτητο, αυτούς που έπεσαν και αυτούς των οποίων τύχη αγνοείται.

«Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διοργανώνονται κάθε χρόνο για 34 χρόνια στην Κύπρο και σε πολλούς δήμους πανελλαδικά, αποτελούν απόδειξη ότι ο λαός δεν ξεχνά και αρνείται να βυθιστεί στα σκοτάδια της αμνησίας και τις προσπάθειες παραπλάνησης και διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας», πρόσθεσε, διατυπώνοντας την πεποίθηση πως οι λαοί που δεν διδάσκονται από την ιστορία τους είναι λαοί που οδηγούνται σε επικίνδυνες ατραπούς.

Η κ. Νικολαϊδου είπε πως ο ελληνικός δεν συμπαρίσταται απλά αλλά παρακολουθεί από κοντά όλες τις μέχρι σήμερα εξελίξεις και την ακούραστη προσπάθεια των Κυπρίων για να απελευθερώσουν τον κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ, από την κατοχή και τον de facto διαχωρισμό.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Τραγάκης αφού ανέφερε πως η εκπροσώπηση της Βουλής των Ελλήνων φέτος είναι αναβαθμισμένη, πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει πως όλα τα κόμματα στο ελληνικό κοινοβούλιο στηρίζουν μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, την οποία επικροτούν σχεδόν όλα τα κυπριακά κόμματα και η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, δηλαδή λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοχάρης Τσιόκας είπε πως η παρουσία των Ελλήνων Βουλευτών στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα πως δεν ξεχνούμε και δεν παραιτούμαστε. «Δεν παραιτούμαστε από ένα δίκαιο αγώνα που πρέπει να οδηγήσει στη διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία με μια κρατική οντότητα», είπε, προσθέτοντας πως σε αυτό το βασικό στόχο στεκόμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες».

Ο κυπριακής καταγωγής βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους ανέφερε πως η λύση, όσο δύσκολη κι αν είναι, θα επέλθει μέσα από το μοναδικό δρόμο που υπάρχει, αυτό του διαλόγου και θα είναι μια λύση δίκαιη, όσο μπορεί να ειπωθεί, που θα επανενώνει την Κύπρο μέσα από διζωνική – δικοινοτική και θα καθιστά την Κύπρο κοινή πατρίδα για τους Ε/κ και τους Τ/κ.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Φιλίνη τόνισε πως οι Ελληνες βουλευτές εισέπραξαν στη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Χριστόφια μια αισιοδοξία και αίσθηση ευθύνης, ότι πλησιάζει, με πολλές δυσκολίες για μια Κύπρο ενωμένη και χωρίς στρατεύματα κατοχής.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, αφού ανέφερε πως ως σαραντάρης μεγάλωσε με την κυπριακή τραγωδία και το όραμα για επίλυση του Κυπριακού, είπε πως δεν εκτιμά ότι τα πράγματα είναι εύκολα.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά είπε πως «η Κύπρος ασκεί μια γοητεία και μια ένταση στην πατριωτική μας συνείδηση». Πρόσθεσε πως παρουσία της διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στοχεύει να διαμηνύσει πως ο ελληνικός λαός και η ηγεσία του ενώνουν τη φωνής τους με τον κυπριακό λαό και διατρανώνουν την αποφασιστικότητα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

ΑΚΕΛ - Επέτειος τουρκικής εισβολής - Διακήρυξη
--------------------------------------------
Το ΑΚΕΛ για μια ακόμα φορά καταδικάζει και καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή και την κατοχή, τις βαρβαρότητες του Αττίλα, τον ξεριζωμό, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τον εποικισμό, το ψευδοκράτος και όλα τα τετελεσμένα.

Σε διακήρυξη του, με αφορμή την 34η μάυρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ''η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή παραβιάζουν κατάφορα το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού και κάθε έννοια διεθνούς δικαίου'', προσθέτοντας ότι ''η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρωπαϊκό δίκαιο''.

Καταδικάζει και καταγγέλλει ταυτόχρονα την παράνομη και προκλητική παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα στην κρίσιμη φάση που περνά το Κυπριακό σήμερα, που κάθε άλλο παρά ενισχύει τις προσπάθειες για λύση του προβλήματος, όπως αναφέρει.

Επίσης τιμά τη μνήμη των πεσόντων, που προδομένοι από τη χούντα, αντιστάθηκαν στον τουρκικό Αττίλα και υπεράσπισαν την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ σημειώνει πως στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και συνεχίζει να εργάζεται, για να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού το συντομότερο.

''Στόχος μας παραμένει'', αναφέρει η ανακοίνωση, ''μια λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα, το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων''.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στους συγγενείς των αγνοουμένων, σημειώνοντας ότι ''η ταυτοποίηση λειψάνων των τελευταίων χρόνων απάλλαξε συγγενείς αγνοούμενων από την αγωνία της αβεβαιότητας, δεν έλυσε όμως την τραγικότερη πτυχή του κυπριακού δράματος για τούτο και απαίτηση μας είναι η διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοούμενου, Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου''.

ΔΗΣΥ - Επέτειος τουρκικής εισβολής - Διακήρυξη
----------------------------------------------
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) καταδικάζει για άλλη μια φορά τη συνέχιση της κατοχής και τη διαίρεση της Κύπρου και επαναβεβαιώνει τη διακηρυγμένη πολιτική του για εθνική ενότητα, σύμπνοια, ομοψυχία και επιστράτευση λαού και ηγεσίας στη συνέχιση των προσπαθειών επίτευξης δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Σε διακήρυξή του, με αφορμή την 34η επέτειο της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας είναι ιστορικές και χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις για να φτάσουμε το συντομότερο σε ένα εντατικό διάλογο ουσίας, που θα οδηγήσει σε μια συνολική και συμφωνημένη λύση.

Ο ΔΗΣΥ αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στους ηρωικούς μαχητές, Κύπριους και Ελλαδίτες, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενη την πατρίδα, στους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγες και υπόσχεται συνέχιση του αγώνα μέχρι την εξεύρεση βιώσιμης και ειρηνικής λύσης που να επανενώνει την Κύπρο σε συνθήκες ασφάλειας και με προοπτική ευημερίας και προκοπής όλων των κατοίκων της.

''Η ιστορική ευθύνη και το εθνικό χρέος έναντι των νεκρών της τουρκικής εισβολής μας επιβάλλουν όπως συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση'', προσθέτει η ανακοίνωση.

Προσθέτει ακόμα ότι ''η Κύπρος πρέπει να απαλλαγεί το κατοχικό συρματόπλεγμα και ενωμένη να ευημερήσει και πάλι μέσα σε συνθήκες μόνιμης ασφάλειας στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας''.

ΔΗΚΟ - Επέτειος τουρκικής εισβολής - Διακήρυξη
------------------------------------------------
«Μέσα στις σημαντικές, από πολλές απόψεις, ιστορικές και πολιτικές στιγμές που διέρχεται σήμερα η πατρίδα μας, η ενότητα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο θα στηρίξουμε τον αγώνα μας για την ελευθερία και αποκατάσταση των απαράγραπτων δικαίων και δικαιωμάτων του λαού μας», αναφέρεται σε διακήρυξη του ΔΗΚΟ με αφορμή την 34η επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974.

Το ΔΗΚΟ καταδικάζει για μια ακόμα φορά το βάρβαρο έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και επισημαίνει ότι το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση.

Στην ανακοίνωση του κόμματος καταδικάζεται η τουρκική εισβολή και διακηρύσσεται ότι «ουδέποτε θα συμβιβαστούμε με τα αποτελέσματά της, ουδέποτε θα αποδεχτούμε την τουρκική κατοχή, ουδέποτε θα εγκαταλείψουμε την πορεία του αγώνα και της διεκδίκησης των δικαίων και των δικαιωμάτων μας».

Το ΔΗΚΟ αναφέρει επίσης ότι για τριάντα τέσσερα χρόνια επιχειρήθηκαν διάφορες προσπάθειες και αναλήφθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες για την επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος και καταλογίζει ευθύνες στην τουρκική αδιαλλαξία για τη μη εξεύρεσης λύσης.

Το ΔΗΚΟ αναφέρει επισης ότι εδώ και λίγους μήνες «με πρωτοβουλία της δικής μας πλευράς και χάριν στη δική μας βούληση και θέληση το Κυπριακό μπήκε σε πορεία νέας κινητικότητα».

Το ΔΗΚΟ στη διακήρυξή του επαναβεβαιώνει και επαναδιακηρύσσει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωσή του, δηλαδή όπως εξηγεί, μέχρι την εξεύρεση μια έντιμης, αξιοπρεπούς, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, μιας λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της και θα σέβεται και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού στο σύνολό του και ουδενός άλλου.

ΕΔΕΚ - Επέτειος τουρκικής εισβολής - Διακηρύξη
-----------------------------------------------
Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ καταδικάζει για μια ακόμα φορά το τουρκικό έγκλημα και την επιμονή στη συντήρηση της αναχρονιστικής κατοχής.

Σε διακήρυξη του για την 34η μάυρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, το ΚΣ ΕΔΕΚ δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένο στο στρατηγικό στόχο της λύσης του Κυπριακού, λύσης όμως που να είναι λειτουργική και βιώσιμη, χωρίς την καταθλιπτική κηδεμονία της Τουρκίας και λύσης δημοκρατικής, που να στηρίζεται στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, το ΚΣ ΕΔΕΚ στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού σε μια πορεία ρεαλιστικής, αλλά και αγωνιστικής διεκδίκησης, με επιδίωξη λύσης δίκαιης – δημοκρατικής, στηριγμένης στις αρχές τους Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, που θα τερματίζει την κατοχή και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του συνόλου του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ.

''Τριαντατέσσερα χρόνια μετά το τουρκικό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου'', προσθέτει η ανακοίνωση, ''το ΚΣ ΕΔΕΚ απευθύνει μήνυμα αγωνιστικής συστράτευσης και εθνικής ομοψυχίας. Με πνεύμα διεκδικητικό. Με αποφασιστικότητα. Με αξιοποίηση του νέου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Με εμμονή στις βασικές αρχές λύσης όπως αυτές ορίζονται από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για τη δικαίωση, και τον τερματισμό των δεινών και του μαρτυρίου του Κυπριακού λαού''.

Η ΕΔΕΚ τιμά τους ήρωες και τους αγωνιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας, επαναβεβαιώνοντας την απόφαση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Νέα γενιά
----------------------------------------
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες πως «θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές θέσεις που βρίσκονται εκτός του γράμματος και του πνεύματος των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979».

Σε ομιλία του στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της Φοιτητικής Παράταξης του ΑΓΩΝΑ, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ πρόσθεσε πως το μήνυμα προς τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι πως «αν επιθυμούν λύση του Κυπριακού και διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασία στην Ανατολική μεσόγειο, οφείλουν τώρα να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας, να την πειθαναγκάσουν να εγκαταλείψει την επιδρομική της πολιτική και να συμφιλιωθεί με μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει ουσιαστικά την Κύπρο, την κοινωνία, τον χώρο, τους θεσμούς και την οικονομία».

Αφού ανέφερε ότι «34 χρόνια μετά τη φοβερή τραγωδία του 1974 η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει στην αναχρονιστική στρατιωτική κατοχή μιας Ευρωπαϊκής χώρας όπως είναι η Κύπρος και να περιφρονεί σκαιότατα αρχές, ψηφίσματα και αποφάσεις της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας», πρόσθεσε πως «ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται την κατεχόμενη Κύπρο ως τροπαιούχος στρατηγός με την ευκαιρία της 34ης θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής».

Σημείωσε επίσης πως ταυτόχρονα συνεχίζεται ο παράνομος εποικισμός των κατεχομένων από την Τουρκία ενώ προωθείται συστηματικά η καταλήστευση Ε/Κ περιουσιών.

«Στηρίξαμε και στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την έναρξη απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων» συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ για να επισημάνει πως «οι ομάδες εργασίας έχουν ως αποστολή να συζητήσουν τις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού και να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο επαρκούς διαπραγματευτικής βάσης που να καθιστά χρήσιμο και παραγωγικό ένα απ’ ευθείας διάλογο».

Αφού διευκρίνισε ότι «αυτό σημαίνει στοιχειώδη γεφύρωση των χασμάτων και κοινή αντίληψη για τη μορφή της λύσης», είπε πως «κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως «η τουρκική πλευρά εξακολουθεί, δυστυχώς, να εκπέμπει αρνητικά μηνύματα, με δηλώσεις για λύση δύο κρατών, για συνδημιουργία του κράτους που θα προκύψει από τη λύση από δύο υφιστάμενες κρατικές οντότητες, η εμμονή σε συγκυριαρχία, σε επεμβατικά εγγυητικά δικαιώματα και σε παραμονή του συνόλου των εποίκων, δεν διαμορφώνουν και δεν συντελούν στην εκπλήρωση της αναγκαίας προϋπόθεσης για να οδηγηθούμε σε να διάλογο με προοπτική επιτυχίας».

Ακολούθως επανέλαβε ότι «είμαστε έτοιμοι για λύση το συντομότερο δυνατό» ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως «δεν είμαστε, όμως, διατεθειμένοι να αποδεχθούμε μια οποιανδήποτε λύση. Μια λύση που θα θέτει σε κίνδυνο την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού στην Κύπρο, που θα μετατρέπει την Κύπρο σε δεύτερης κατηγορίας χώρα στην ΕΕ και δεν θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για το σύνολο του Κυπριακού λαού Ε/Κ και Τ/Κ».

Αναφερόμενος στη νέα γενιά, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επαναδιατύπωσε την άποψη ότι «οι σύγχρονες σειρήνες προσπαθούν να ξεστρατίσουν τους νέους από το δρόμο της πάλης και της συμμετοχής και να τους ρίξουν στο τέλμα της ιδιώτευσης και του ωφεμιλισμού», προσθέτοντας πως «απέναντι σε αυτή την αποχαυνωτική, αντιδραστική αντίληψη αντιτάσσουμε τα όνειρα του νέου και του κάθε πολίτη, τα κοινωνικά οράματα, τις ηθικές αξίες, μια νέα πολιτική κουλτούρα και προωθούμε «μια άλλη αντίληψη για την πολιτική με στόχο την καλύτερη οργάνωση της κοινωνίας, το συλλογικό της ήθος, τον προσανατολισμό και τον πολιτισμό της με κέντρο πάντοτε τον άνθρωπο, την ολοκλήρωση και την ευημερία του, την ικανοποίηση των υλικών αλλά και των πνευματικών του αναγκών».

Καλώντας τους νέους και τις νέες της Κύπρου να μπουν μπροστά με δυναμισμό, με τη φαντασία και το κριτικό πνεύμα αμφισβήτησης, κριτικής και ανατροπής για το κτίσιμο του καινούριου δεσμεύτηκε έναντι της νέα γενιάς ότι η ΕΔΕΚ θα αγωνιστεί ανυποχώρητα για ένα μόνιμο και αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων, για την επιδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, για την άμεση ανακούφιση των νέων ανέργων, την επιδότηση της στέγασης νέων εργαζομένων ζευγαριών, την εκπαίδευση και την απασχόληση κατά προτεραιότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκη και για μια Παιδεία με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δεσμεύτηκε ακόμα πως το Κίνημα θα αγωνισθεί για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, θεραπείας και καταπολέμησης της χρήσης ναρκωτικών, την αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας για την επαγγελματική κατάρτιση και για την παροχή στους φοιτητές όλων των αναγκαίων διευκολύνσεων, επιδομάτων, συνθηκών στέγασης και σίτισης για να μπορούν άνετα και απρόσκοπτα να ασχολούνται με τις σπουδές τους.

ΕΥΡΩΚΟ - Επέτειος τουρκικής εισβολής - Ανακοίνωση
--------------------------------------------------
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα καταδικάζει για ακόμα μια φορά τη βάρβαρη, εγκληματική εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και τιμά όσους έδωσαν τη ζωή τους και όσους πολέμησαν για να μπορούμε σήμερα να ζούμε ελεύθεροι, έστω και σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την 34η επέτειο της τουρκικής εισβολής, το ΕΥΡΩΚΟ αναφέρει ότι με τις τελευταίες εξελίξεις άνοιξε ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ωστόσο προσθέτει ότι η παρουσία και οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού αποδεικνύουν ότι ανεξαρτήτως της καλής θέλησης της δικής μας πλευράς, η Αγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμένουν στην πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Επίσης, παραμένουν προσηλωμένες στην εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο με δύο ιδρυτικά κράτη, με ίσο καθεστώς και πολιτική ισότητα και την παραμονή των εγγυήσεων της Τουρκίας ως μέρος της λύσης.

Το ΕΥΡΩΚΟ υποστηρίζει ότι τα μόνα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να κτίσουμε το ασφαλές μέλλον της Κύπρου είναι η απόδοση δικαιοσύνης και ο σεβασμός στην αλήθεια. ''Σε κάθε άλλη περίπτωση η αδικία, η καταπίεση, οι διακρίσεις, οι ξένες παρεμβάσεις και η καταπάτηση των αρχών και δικαιωμάτων θα οδηγήσουν σε βία, δυστυχία, καταστροφή και χάος'', υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Αναφέρει ότι η 20η Ιουλίου επαναφέρει μνήμες της εισβολής και κατοχής με τους πρόσφυγες, τους αγνοουμένους, τους εγκλωβισμένους και τους νεκρούς ήρωες.

Επιπλέον, αποτίει φόρο τιμής στους αγνοουμένους και τους συγγενείς τους, χαιρετίζει τους ηρωικούς εγκλωβισμένους, καθώς και τις χιλιάδες εκτοπισμένους που παραμένουν με τον άσβεστο πόθο την επιστροφή.

Κίνημα Οικολόγων - Κυπριακό - Επίσκεψη Ερντογάν
------------------------------------------------
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο πριν από τη συνάντηση της 25ης Ιουλίου και σημειώνει ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί η κατάλληλη βάση για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων και προβληματίζεται για την προβολή «μιας εικονικής πραγματικότητας περί δήθεν προόδου στις συζητήσεις των ομάδων εργασίας».

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα αναφέρει πως θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων είναι η μόνη εφικτή διαδικασία. Ωστόσο οι Οικολόγοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι η έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, χωρίς τη σωστή προετοιμασία και την προαπαιτούμενη σύγκληση στα ουσιώδη θέματα θα οδηγήσει σε χειρότερα αδιέξοδα.

Το Κίνημα επισημαίνει ότι καμιά ουσιαστική πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στα ουσιαστικά θέματα του κυπριακού, ενώ αναφέρει ότι στα κεφαλαιώδη ζητήματα των εποίκων και εγγυήσεων, τα οποία αποτελούν για το Κίνημα κόκκινες γραμμές (και διερωτάται αν για κάποιους δεν είναι), όχι μόνο δεν υπήρξε πρόοδος αλλά μάλλον οπισθοδρόμηση παρατηρήθηκε, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις Ερντογάν και Ταλάτ.

«Ο δολοφόνος επιστρέφει στη σκηνή του εγκλήματος» σημειώνει το Κίνημα αναφερόμενο στην επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Οπως αναφέρεται ο Πρωθυπουργός της κατοχικής δύναμης επισκέπτεται παρανόμως την Κύπρο, συνοδευόμενος από μια κουστωδία Υπουργών και στρατιωτικών και στέλλει ξεκάθαρα το μήνυμα των προθέσεων της Τουρκίας το οποίο εξακολουθεί να είναι η διχοτόμηση της Κύπρου, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα δοθεί και ο έλεγχος της μέσω της διατήρησης των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.

«Εν μέσω συζητήσεων στις ομάδες εργασίας για επίτευξη σύγκλησης στα ουσιώδη θέματα και μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ, ο κ. Ερντογάν δηλώνει αδίσταχτα ότι η λύση που υποστηρίζει η Τουρκία βασίζεται στην εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού που θα στηρίζεται σε δύο ιδρυτικά κράτη με ίσο καθεστώς και πολιτική ισότητα, επιμένοντας ταυτόχρονα στις εγγυήσεις της Τουρκίας που θα αποτελούν μέρος της λύσης», σημειώνεται.

Οικολόγοι - Επέτειος τουρκικής εισβολής - Ανακοίνωση
---------------------------------------------------
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί την κυπριακή ηγεσία και τον κυπριακό λαό με σύμπνοια και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε πιέσεις ''γιατί καμιά λύση δεν είναι αειφόρος και βιώσιμη αν δεν στηρίζεται στην ελευθερία και στον σεβασμό όλων των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες'', όπως αναφέρει.

''Τιμούμε αύριο τους νεκρούς αυτού του λαού. Τα θύματα της τραγωδίας. Μετρούμε ως επιβάλλεται το μέγεθος των λαθών και των ευθυνών. Κυρίως μετρούμε το μέγεθος των κινδύνων'', αναφέρεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων.

Οπως σημειώνεται, ''δυστυχώς υπάρχουν ηγεσίες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους της Κύπρου, που λειτούργησαν και λειτουργούν ως φορείς και εργαλεία των στρατηγικών συμφερόντων του παγκόσμιου συστήματος της ολιγαρχίας και της καταστροφής, πρωταγωνιστής του οποίου είναι το τούρκικο φασιστικό κράτος και η επεκτατική πολιτική της Άγκυρας''.

Για τους Οικολόγους καμιά μεγάλη ιδέα, καμιά σκοπιμότητα και κανείς ιστορικός συμβιβασμός δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την υποδούλωση των ανθρώπων και τον περιορισμό της ελευθερίας των πολιτών, αναφέρουν οι Οικολόγοι.

Ως Οικολόγοι, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της διχοτόμησης της πατρίδας μας, το δράμα του λαού μας, με μια παγκοσμιοποιημένη, πανανθρώπινη και διαχρονική προσέγγιση. Ότι συνέβηκε στο λαό μας, ό,τι τον απειλεί, είναι αποτέλεσμα και συνέπεια ενός συστήματος συμφερόντων και στρατηγικών σχεδιασμών απάνθρωπων, άδικων και καταστροφικών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Λεμεσός - Κηδεία συγγενών Χαρίτας Μάντολες
--------------------------------------------
Το στερνό αντίο στον πατέρα της Νεόφυτο Δαμασκηνό, το σύζυγο της Ανδρέα Μάντολες και τους δυο της γαμπρούς Θεόδωρο Αχιλλέως και Φοίβο Κυπριανού, είπε χθες η γυναίκα σύμβολο του αγώνα των συγγενών των αγνοουμένων, η Χαρίτα Μάντολες, η οποία εδώ και 34 χρόνια ζητούσε να μάθει που βρίσκονταν οι συγγενείς της, που χάθηκαν στην τουρκική εισβολή.

Ο Ιερός Ναός Αποστόλου Λουκά, στον συνοικισμό Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, αποδείχθηκε πολύ μικρός για τους φίλους και συγγενείς των τεσσάρων αγνοουμένων, τα λείψανα των οποίων βρέθηκαν και εκτάφηκαν από ομαδικό τάφο στο κατεχόμενο χωριό Ελιά της Κερύνειας και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Της κηδείας προέστη ο Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος, ενώ παρέστησαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο δημοσιογράφος και στενός φίλος της οικογένειας Δημήτρης Αντρέου ενώ εκ μέρους της οικογένειας μίλησε ο γιος της Χαρίτας Μάντολες, Νεόφυτος.

Η ταφή των λειψάνων των τεσσάρων αγνοουμένων έγινε στο νέο κοιμητήριο Παναγίας Σφαλαγγιωτίσσης.

Υπουργός Αμυνας - ΕΛΔΥΚ - Πεσόντες - Μνημόσυνο
----------------------------------------------
Στο στρατόπεδο Ταγματάρχη Σταυριανάκου στη Μαλούντα τελέστηκε χθες το πρωί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών της ΕΛΔΥΚ κατά την τουρκική εισβολή.

Αναπέμφθηκε επίσης δέηση για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και έγινε κατάθεση στεφάνων.

«Τιμούμε τους ήρωες που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία και τη δημοκρατία της πατρίδας μας», δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στο μνημόσυνο και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Είπε επίσης ότι είναι σε όλους γνωστό ότι οι ΕΛΔΥΚάριοι πολέμησαν ηρωικά, σε πολλές περιοχές ειδικότερα εδώ στην περιοχή του κυκλικού κόμβου Κολοκασίδη.

«Προσωπικά έχω ιδίαν αντίληψη των γεγονότων. Ηταν πράγματι μια ανεπανάληπτη μάχη εκεί στην οποία πρωτεύοντα ρόλο έπαιξαν οι ΕΛΔΥΚάριοι», πρόσθεσε.

«Σήμερα τιμούμε τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, οι οποίοι το 1974 στο πλευρό των Ε/κ συναδέλφων τους με αυταπάρνηση, αυτοθυσία, με απαράμιλλο θάρρος δεν δίστασαν να προσφέρουν τη ζωή τους μπροστά στον εισβολέα προκειμένου να υπερασπιστούν τα ιερά και τα όσια του ελληνισμού», δήλωσε ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ Γεώργιος Θαλασσινός.

«Ελπίζοντας στην ταχεία επανένωση της νήσου μας και στην όσο το δυνατό συντομότερη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας η ΕΛΔΥΚ θα συνεχίσει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για τη διαφύλαξη των ιερών και οσίων του έθνους», πρόσθεσε.

Στη δέηση παρέστη και η ελληνική διακοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή και τις τελετές εις μνήμη των πεσόντων.

Αθήνα - Πλατεία Συντάγματος - Αντικατοχική εκδήλωση
-----------------------------------------------------
Την προσδοκία του ότι στις 25 του μήνα που θα γίνει η επόμενη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα μπορέσει να υπάρξει ακόμα ένα θετικό βήμα προόδου, το οποίο θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, εξέφρασε από την Αθήνα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Κύπρος Χρυσοστομίδης, σε ομιλία του στην πλατεία Συντάγματος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τις μαύρες επετείους του 1974, που οργανώνουν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και η Ενωση Κυπρίων Ελλάδας με τη στήριξη του Σπιτιού της Κύπρου.

Ο κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε «θετικό το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, στηρίζουν τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια, λέγοντας πως «μόνο με την ομόνοια, τη σύμπνοια και την ενότητα μπορούμε να προσδοκούμε καλύτερες ημέρες».

Αναφερόμενος στη επέτειο της τουρκικής εισβολής, επεσήμανε πως τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου έχουν μακρά ιστορία και η αφροσύνη της Χούντας έδωσε την ευκαιρία εφαρμογής τους με την παράνομη εισβολή και κατοχή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974.

Αθήνα - Υπουργός Δικαιοσύνης - Εγκαίνια έκθεσης
-----------------------------------------------
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η τουρκική εισβολή στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων» που περιλαμβάνει πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ''Ακρόπολις'', ''Απογευματινή'', ''H Αυγή'', ''Το Βήμα'', ''Η Βραδυνή'', ''Ελεύθερος Κόσμος'', ''Τα Νέα'' και ''Μακεδονία'', τέλεσε χθες στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Ο κ. Χρυσοστομίδης υπογράμμισε πως ''αυτές τις ημέρες ξυπνούν θλιβερές αναμνήσεις της εποχής εκείνης, που οδήγησε στον ακρωτηριασμό της μικρής μας πατρίδας, ξεκινώντας από το προδοτικό πραξικόπημα με το οποίο η Τουρκία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για την εισβολή, οδηγηθήκαμε τα τελευταία 34 χρόνια να αγωνιζόμαστε για την επανένωση της χώρας μας και την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων''.

Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως εγκαινιάζει την έκθεση ''με αισθήματα λύπης και πικρής ανάμνησης'', τονίζοντας πως '' πρέπει να ξέρουμε την ιστορία μας γιατί χωρίς τη γνώση της ιστορίας είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος''.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Στο πλαίσιο της έκθεσης λειτουργεί και έκθεση βιβλίου για το Κυπριακό.

Δήμαρχοι Αμμοχώστου και Μόρφου - Λονδίνο - Κυπριακό
---------------------------------------------------
Σε δηλώσεις τους στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR) οι Δήμαρχοι Αμμοχώστου και Μόρφου Αλέξης Γαλανός και Χαράλαμπος Πίττας, αντίστοιχα, ενώ διαπιστώνουν ένα καλύτερο κλίμα για το Κυπριακό, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της ελληνοκυπριακής πλευράς, συμφωνούν ότι το μεγάλο εμπόδιο στην προοπτική λύσης παραμένει η τουρκική στάση, δίδοντας ως παράδειγμα την προκλητική παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Ο κ. Γαλανός παρατήρησε, όμως, ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν πρέπει να ερμηνευθούν και κάτω από το πρίσμα των κρισίμων εξελίξεων στην Τουρκία. Εξέφρασε εξάλλου την άποψη ότι το θετικό κλίμα παραμένει και ότι ως αποτέλεσμα της συνάντησης της 25ης Ιουλίου μεταξύ των δυο ηγετών θ’ανακοινωθεί ημερομηνία έναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Οι δυο Δήμαρχοι διετύπωσαν έντονη ανησυχία για το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στη Μόρφου και στην Αμμόχωστο, με τον κ. Γαλανό να μιλά για ''όργιο χρήματος'' και να καταγγέλλει συγκεκριμένα ''ισραηλινά συμφέροντα'' που βρίσκονται είναι πίσω από τη νέα αυτή φάση εποικισμού.

Οι κύριοι Γαλανός και Πίττας, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις αυριανές εκδηλώσεις της πορείας και του συλλαλητηρίου που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία, εξήραν το ρόλο των αποδήμων και ειδικότερα της παροικίας της Βρετανίας, λόγω και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η Βρετανία στις εξελίξεις του Κυπριακού, στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου. Ο κ. Γαλανός ζήτησε τη διάθεση μεγαλυτέρων κονδυλίων για τη διαφώτιση.

Λονδίνο - Κυπριακή παροικία - Επέτειος τουρκικής εισβολής
---------------------------------------------------------
Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Γρηγόριος, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Χάρης Σοφοκλείδης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Πίτερ Δρουσιώτης, τα παραρτήματα των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, κοινοτικοί σύνδεσμοι και άλλοι ομογενειακοί οργανισμοί, με εγκυκλίους , ανακοινώσεις και μηνύματα απευθύνουν έκκληση για μαζική συμμετοχή στην σημερινή πορεία και συλλαλητήριο στο Λονδίνο που αποτελούν το αποκορύφωμα των φετεινών παροικιακών κινητοποιήσεων, με αφορμή τις θλιβερές επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τελικά το δίκαιο θα επικρατήσει και οι εισβολείς θ’αντιληφθούν ότι μια τέτοια κατάφωρη παραβίαση του δικαίου προκαλεί στους ιδίους μεγαλύτερη ζημιά και αμαυρώνει ανεξίτηλα το όνομα τους. ''Καλούμε όλους και όλες να μετάσχετε στην καθιερωμένη πορεία και στις άλλες εκδηλώσεις'', αναφέρει η εγκύκλιος.

Ο κ. Σοφοκλείδης τονίζει τη σημασία συμμετοχής της νεολαίας στις εκδηλώσεις που αποβλέπουν στην ανατροπή των δεδομένων της κατοχής.

Ο κ. Δρουσιώτης αναφέρεται στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και στις προσδοκίες που δημιούργησαν οι μέχριτώρα συναντήσεις του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να παρατηρήσει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, τονίζοντας ότι ο αγώνας για να καμφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας θα είναι δύσκολος. Η κινητοποίηση της παροικίας επιβάλλεται και από την ανάγκη όπως η Βρετανία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου τονίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας που διοργανώνει τις εκδηλώσεις.

H πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία Belgrave όπου είναι η πρεσβεία της Τουρκίας στις 3 το απόγευμα (5 ώρα Κύπρου) και αναμένεται να φθάσει στις 4 στην πλατεία Trafalgar. Εκεί θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο με κύριο ομιλητή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου. Βρετανοί βουλευτές και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της Βρετανίας θ’απευθύνουν χαιρετισμούς.

Οι Δήμαρχοι Αμμοχώστου και Μόρφου Αλέξης Γαλανός και Χαράλαμπος Πίττας, αντίστοιχα, που θα συμμετάσχουν στην πορεία, επίσης, θα μιλήσουν στο συλλαλητήριο.

Κυπριακή παροικία Αμερικής - Μαύρες Επέτειοι - Εκδηλώσεις
---------------------------------------------------------
Με αφορμή τη συμπλήρωση 34 χρόνων από τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Κυπριακή παροικία Αμερικής διοργάνωσε την Παρασκευή 18 Ιουλίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης εκδήλωση μνήμης, την οποία παρουσίασε ο Πολιτιστικός Όμιλος ''Cypreco'' και στην οποία παρέστησαν, o Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Ανδρέας Παναγιώτου, πρόεδροι ομογενειακών οργανώσεων, ομογενείς και μέσα ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου στο χαιρετισμό του είπε ότι 34 χρόνια μετά, το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο και η Κύπρος διαιρεμένη. Καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα κρίσιμη φάση στο κυπριακό, τόνισε, ο αγώνας της ομογένειας της Αμερικής συνεχίζεται και οι ομογενείς είναι έτοιμοι να μεταφέρουν δυναμικότερα αυτό τον αγώνα στην Ουάσιγκτον την ερχομένη Πέμπτη , 24 Ιουλίου, όπου θα μιλήσουν σε βουλευτές και γερουσιαστές.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ υπογράμμισε ότι πέρασαν 34 πολύ δύσκολα χρόνια και ότι όλοι μας είμαστε απογοητευμένοι, θυμωμένοι που ύστερα από τόσα χρόνια ο στρατός κατοχής παραμένει στην Κύπρο, οι πρόσφυγες περιμένουν ακόμα να επιστρέψουν και οι εκκλησίες μας, ο πολιτισμός συνεχίζει να καταστρέφεται.

Πρέπει, είπε, όμως να υπογραμμίσουμε και τα θετικά που έχουν σημειωθεί και που αυτά είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα ενδυναμωμένη και μέλος της ΕΕ και συνεχίζει να αγωνίζεται για την δίκαιη υπόθεση της.

Ο κ. Κρίστοφερ κάλεσε τους ομογενείς να μην εγκαταλείψουν τις ελπίδες και τον αγώνα και να συνεχίσουν από όπου και αν βρίσκονται και με όποιο τρόπο μπορούν, είτε με επιστολές σε βουλευτές και γερουσιαστές, είτε συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή στις επαφές του ελληνοαμερικανικού λόμπι. Όλα, είπε, συνεισφέρουν στον αγώνα μας όσο είμαστε ενωμένοι.

Ο κ. Κρίστοφερ είπε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία της παροικίας θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με 55 βουλευτές και 30 γερουσιαστές για το θέμα της Κύπρου. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η Ομογένεια της Αμερικής ανεξάρτητα με το ποιός είναι Πρόεδρος στην Κύπρο, ακολουθεί πάντα την γραμμή που χαράζει η Λευκωσία.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, ο κ. Γιώργος Χρυσομαλλίδης μετέφερε θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Καλαμαρά και ευχήθηκε το 2009 μια Κύπρο ελεύθερη.

Ο Γενικός Πρόξενος Ανδρέας Παναγιώτου ευχαρίστησε την ομογένεια για τη συμπαράστασή της προς το λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου στον αγώνα που διεξάγει για αποκατάσταση της δικαιοσύνης και απαλλαγή από την κατοχή και τόνισε ότι ο κυπριακός λαός, όσα χρόνια και να περάσουν, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσει με τα αποτελέσματα της κατοχής ούτε και να απεμπολήσει νόμιμα δικαιώματα. Έχουμε, είπε, δεχθεί τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας κάνοντας τον ιστορικό συμβιβασμό αλλά δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε λύση παρθενογένεσης και επεμβατικά δικαιώματα.