Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ' αριθμ. 740-742/2008 αποφάσεις του ανέστειλε τη λειτουργία τριών κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολικά συγκροτήματα.
Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του δεύτερου δημοτικού σχολείο Ρεθύμνου Κρήτης και κάτοικοι του Χολαργού. Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ανακληθούν αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που χορηγούσαν άδειες εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στις εταιρείες Κοσμοτέ, Πάναφον και WIND (πρώην ΣΤΕΤ) στο Ρέθυμνο (Μοάτσου 44) και στο Χολαργό (Σαρανταπόρου 45). Ο Σύλλογος Γονέων υποστήριζε ότι από τη λειτουργία κεραιών υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών του δημοτικού σχολείου, που είναι δίπλα.
Στις τρεις αποφάσεις του ΣτΕ αναφέρεται ότι μετά το νέο νομικό πλαίσιο (Ν. 3431/2006) για τη λειτουργία των κεραιών έπρεπε οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να υποβάλλουν για κάθε εγκατεστημένη κεραία προ του 2006, μελέτη περιβαλλοντικών όρων και επιπτώσεων. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για όσες κεραίες πρόκειται να εγκατασταθούν στο μέλλον.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις, στην μελέτη περιβαλλοντικών όρων πρέπει να «αποδεικνύεται» ότι η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τη λειτουργία των κεραιών «δεν υπερβαίνει το 70% των τιμών» που καθορίζονται από τη σχετική υπουργική απόφαση του 2000. Μάλιστα σε περίπτωση που η κεραία είναι εγκατεστημένη σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από βρεφονηπιακό σταθμό, σχολείο, γηροκομείο και νοσοκομείο το όριο έκθεσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% των τιμών της εν λόγω υπουργικής απόφασης. Στην προκειμένη περίπτωση οι σύμβουλοι Επικρατείας, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν οι ανάλογες μελέτες για τις τρεις αυτές κεραίες και ανέστειλε τις άδειες λειτουργίας τους.
Και σημειώνουν στις αποφάσεις τους: «Με αυτά τα δεδομένα και εν όψει της υφιστάμενης επιστημονικής αβεβαιότητας, τόσο ως προς το βαθμό του κινδύνου από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, όσο και ως προς τις συνέπειες που αυτή ενδέχεται να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν προκύπτει στη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι διασφαλίζεται από τους σχετικούς κινδύνους η υγεία των προσώπων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την επίμαχη κεραία και ιδίως εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι μαθητές που φοιτούν στον πλησίον της επίμαχης κεραίας στεγαζόμενο δημοτικό σχολείο».
Τέλος, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ότι θα υποστούν οικονομική βλάβη από την μη λειτουργία των κεραιών.
πηγή καθημερινή