2 Ιουλίου 2025

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕ: Τα “πλυντήρια” της ενημέρωσης και η Δημοκρατία στο στόχαστρο



 Τις τελευταίες ημέρες, ένα σκάνδαλο με επίκεντρο τον ΟΠΕΚΕ (Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις της τρέχουσας περιόδου. Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια και πελατειακές πρακτικές πλήττουν ευθέως την αξιοπιστία των θεσμών και αγγίζουν τον πυρήνα της κυβερνητικής αξιοπρέπειας. Ωστόσο, η μεγαλύτερη προσβολή δεν είναι μόνο ό,τι έγινε — είναι ό,τι αποσιωπάται.

Ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Σάμο, αντί να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο ως φύλακες της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας, επιλέγουν τη σιωπή. Μια σιωπή όχι αθώα ή τυχαία, αλλά επιλεκτική και αποκαλυπτική. Φοβούνται μήπως δυσαρεστήσουν τον “ευεργέτη” τους — εκείνον που τους χρηματοδοτεί, τους ευνοεί ή τους κρατά υπό την επικοινωνιακή του ομπρέλα.
Ο κόσμος το έχει αντιληφθεί. Και πλέον τους αποκαλεί “πλυντήρια”. Πλυντήρια εξουσίας, πλυντήρια ευθυνών, πλυντήρια σκανδάλων. Όταν τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν όχι για να ελέγχουν την εξουσία αλλά για να τη “ξεπλένουν”, τότε η δημοσιογραφία παύει να είναι πυλώνας της Δημοκρατίας και μετατρέπεται σε προπαγανδιστικό μηχανισμό.

Σε μια περίοδο που οι πολίτες απαιτούν καθαρούς θεσμούς, λογοδοσία και διαφάνεια, η αποσιώπηση της αλήθειας από τα ΜΜΕ ισοδυναμεί με συνενοχή. Όταν ένα σκάνδαλο έχει τη δυναμική να κλονίσει μια κυβέρνηση, δεν είναι επιτρεπτό να κρύβεται κάτω από το χαλί της τοπικής σκοπιμότητας και των πελατειακών εξαρτήσεων.

Η Δημοκρατία δεν απειλείται μόνο από αυτούς που παρανομούν, αλλά και από εκείνους που σιωπούν όταν πρέπει να μιλήσουν. Η δημοσιογραφία οφείλει να είναι ανεξάρτητη. Ο τύπος πρέπει να υπηρετεί την αλήθεια — όχι την εξουσία ή τα συμφέροντά της.

Η σιωπή, στην προκειμένη περίπτωση, είναι πολιτική πράξη. Και είναι καιρός να την ονομάσουμε όπως πραγματικά είναι: συνειδητή απόπειρα συγκάλυψης.

Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να στήσουν τοπικά καθεστώτα, ελέγχοντας τη ροή της πληροφορίας, ξεχνούν πως η κοινωνία πλέον αφυπνίζεται. Και όταν η κοινωνία ξυπνά, ούτε “ευεργέτες” τη σταματούν, ούτε παλιές τακτικές μπορούν να τη χειραγωγήσουν.