Με επίσημη διαπιστωτική πράξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των δύο βασικών διαδημοτικών εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων του Βορείου Αιγαίου, δηλαδή, της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. από τη Λέσβο και της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. από τη Χιο. Η συγχώνευση είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα και βασίστηκε στις προβλέψεις του άρθρου 226Β του ν. 4555/2018, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του ν. 5151/2024.
Το αποτέλεσμα είναι η ίδρυση του νέου φορέα με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» και διακριτικό τίτλο «Φο.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Α.Ε.», ο οποίος αναλαμβάνει πλέον την πλήρη αρμοδιότητα για τη διαχείριση απορριμμάτων στο σύνολο των νησιών της Περιφέρειας.
Η συμμετοχή κάθε δήμου στον νέο φορέα καθορίστηκε βάσει του πληθυσμού που καταγράφηκε στην απογραφή του 2021. Το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο του νέου φορέα ανέρχεται σε 824.941 ευρώ και κατανέμεται αναλογικά:
Ο Δήμος Μυτιλήνης κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό με 30,28% και συμμετοχή 249.792,13 ευρώ, ενώ ακολουθεί ο Δήμος Χίου με 25,83% και 213.082,26 ευρώ. Τρίτος στη σειρά έρχεται ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με 12,68% (104.602,52 ευρώ) και τέταρτος ο Δήμος Ανατολικής Σάμου με 10,27% (84.721,44 ευρώ). Οι υπόλοιποι δήμοι συμμετέχουν ως εξής: ο Δήμος Λήμνου με 8,42%, ο Δήμος Δυτικής Σάμου με 6,47%, ο Δήμος Ικαρίας με 4,54%, οι Φούρνοι-Κορσεών με 0,69%, οι Οινούσσες με 0,47%, η Ηρωϊκή Νήσος Ψαρών με 0,22% και ο Άγιος Ευστράτιος με 0,13%.
Το γράφημα που ακολουθεί αποτυπώνει τη σχετική κατανομή συμμετοχής:
Στο νέο φορέα περιέρχεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε., καθώς και οι υποχρεώσεις και οι ενεργές συμβάσεις της. Συγκεκριμένα η ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. παραδίδει τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) του Δήμου Χίου, συνολικής έκτασης 86,3 στρεμμάτων, με ωφέλιμη χωρητικότητα που ξεπερνά τις 640.000 κυβικά μέτρα, και την Α' φάση να λειτουργεί από το 2012. Παράλληλα, μεταβιβάζεται το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Χαλκειό, πλήρως εξοπλισμένο με γραμμές διαλογής, πρέσες, γερανούς και σύστημα παρακολούθησης με κάμερες.
Όλα τα περιουσιακά στοιχεία έχουν καταγραφεί λεπτομερώς, όπως επίσης και οι δύο λογαριασμοί όψεως στην Εθνική Τράπεζα, συνολικού υπολοίπου 7.238,51 ευρώ. Μεταφέρονται επίσης οι 23 εργαζόμενοι, των οποίων το μηνιαίο μισθολογικό κόστος για τον Δεκέμβριο του 2024 ανήλθε σε 40.162,44 ευρώ.
Όσον αφορά τις υποχρεώσεις, η εταιρεία έχει οφειλές σε προμηθευτές ύψους 475.377,81 ευρώ, φορολογικές υποχρεώσεις 6.971,57 ευρώ και υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία ύψους 1.280,04 ευρώ. Ταυτόχρονα, εμφανίζει απαιτήσεις από πελάτες ύψους 105.468,56 ευρώ και δοσμένες εγγυήσεις 2.500 ευρώ.
Επιπλέον, στο νέο φορέα εντάσσονται όλες οι συμβάσεις με συνεργαζόμενες εταιρείες ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων (όπως η ΕΕΑΑ, η Recycom, η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.), καθώς και έργα σε εκκρεμότητα από Ανατολική και Δυτική Σάμο, όπως η λειτουργία ΟΕΔΑ, η Μονάδα Κομποστοποίησης και οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών.
Η ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. με έγγραφό της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση γνωστοποίησε ότι κατέθεσε αίτηση ακύρωσης και αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης συγχώνευσης. Η προσφυγή εστιάζει στη νομική αντισυνταγματικότητα της υποχρεωτικής ενοποίησης και στην έλλειψη συναίνεσης από πλευράς της Χίου.
Παρά τις ενστάσεις, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θεώρησε ότι η πράξη είναι σύννομη και δεσμευτική και προχώρησε στην έκδοσή της, επικαλούμενη τις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις και τη γνωμοδότηση των ορκωτών ελεγκτών για την καταγραφή της περιουσίας.
Η ίδρυση του νέου ενιαίου φορέα Φο.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για ορθολογική διαχείριση στερεών αποβλήτων και συγχώνευση των διάσπαρτων φορέων. Κεντρικός στόχος είναι η καλύτερη πρόσβαση σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, η αποτελεσματικότερη διοίκηση και η οικονομία κλίμακας.
Ωστόσο, η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την ικανότητα ενοποίησης διαφορετικών υποδομών, προμηθευτικών συμβάσεων και πολιτικών νοοτροπιών. Η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, τόσο νομικών όσο και λογιστικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του νέου σχήματος.
ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/