26 Μαρτίου 2025

ΠΑΣΟΚ: Ίλιγγος από τις χαμηλές πτήσεις – Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη

 

Στα κόμματα οι συγκρούσεις της ηγεσίας με στελέχη πρώτης γραμμής και οι αποχωρήσεις υποκρύπτουν ή φανερώνουν εσωτερικές αντιπαλότητες, με πολιτικά επίδικα ή με διαγκωνισμό για εσωτερικά τιμάρια, άλλοτε ως αποτέλεσμα αρχηγικής ανασφάλειας ή επίδειξης δύναμης και άλλοτε ως έκφραση φιλοδοξιών ή σημάτων προειδοποίησης για αλλαγή πλεύσης. Ολα αυτά σιγοκαίνε στο πολιτικό σύστημα, σε μια περίοδο με καταστάσεις κρίσης στη χώρα, όπου συνυπάρχουν οι κινητοποιήσεις για το έγκλημα των Τεμπών με αιτήματα κατά των αντιλαϊκών πολιτικών, η σταδιακή απομόνωση της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και η αδυναμία πολιτικής εκπροσώπησης της κοινωνικής αντίδρασης από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, περιλαμβανομένων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και προερχόμενων από αυτόν σχημάτων που ταγοί και στελέχη τους είχαν συμβολή στη μνημονιακή διακυβέρνηση κ.λπ.

Διανύουμε μέρες πολιτικής/κομματικής αποσύνθεσης, με τον λαϊκό παράγοντα επισπεύδοντα στο προσκήνιο και με ζητούμενα την ανασύνθεση για εναλλακτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στις δεξιές πολιτικές και κυρίως νέο οραματικό πλαίσιο.

 Εχει σημασία μια επισήμανση του πολιτικού αναλυτή Γιάννη Μαυρή για έναν κύκλο κομματικής αποδόμησης/δόμησης που θυμίζει κατακερματισμούς των αρχών της μνημονιακής περιόδου: Από το 2010 μέχρι σήμερα συγκροτήθηκαν και διαλύθηκαν 80 κόμματα, τριπλάσια σε αριθμό σε σχέση με όσα σχηματίστηκαν και διαλύθηκαν από το 1974 έως το 2010! Είναι ανοιχτές οι εξελίξεις για δημιουργία νέων σχημάτων ή άνοδο ανασυγκροτημένων κομματικών δομών κ.ά.
Σήμερα τα στριμώγματα δημοσκοπικών χαμηλών επιδόσεων αλλά και ο άνευρος πολιτικός λόγος, που δεν συνδέεται με θέσεις στη βάση των λαϊκών αναγκών, προκαλούν εξάρσεις αντιπαραθέσεων γύρω και εντός των κομμάτων φιλελεύθερου κέντρου/κεντροαριστεράς, όπως στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και μουδιάσματα έως αργόσυρτες κινήσεις, όπως στην Κουμουνδούρου και τα πέριξ, από τον φόβο μη χαθεί ό,τι έχει απομείνει ως οργανωτικό και πολιτικό κέλυφος μιας ανανεωτικοαριστερής ιδεολογικής παράδοσης.
Ολοι θωρακίζονται πίσω από την παραδοχή ότι στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, με τους αναποφάσιστους στις μετρήσεις της κοινής γνώμης να κυμαίνονται από 16,5% μέχρι 24%, δεν είναι σαφής η διάταξη των κομμάτων όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Απαντες ελπίζουν σε αναστροφή έχοντας μια συνεχή αναδιάταξη θέσης στον πολιτικό χάρτη δημοσκοπικά με ντόμινο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει σε μονοψήφια ποσοστά (περί το 7%) έχοντας ήδη χάσει στο κοινοβούλιο λόγω των αποχωρήσεων βουλευτών του τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που την κατέλαβε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως στην πορεία δημοσκοπικά έφτασε να ξιφουλκεί με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη δεύτερη θέση! Μάλιστα, υπήρξε δημοσκόπηση (Alco/Alpha) που στην πρόθεση ψήφου δείχνει το ΠΑΣΟΚ να έχει τέτοια πτώση (11,7%) που «σπάει» και το ψυχολογικό όριο των τελευταίων εκλογικών ποσοστών του (12,79% στις ευρωεκλογές 2024 και 11,84% στις εθνικές εκλογές Ιουνίου 2023). Στις περισσότερες δημοκοπήσεις πάντως με εκτίμηση ψήφου το ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται από 13,3% (Metron Analysis/ Mega) έως 15,4% (MRB/Open).

Η κόντρα με τη Λιακούλη
Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου (ΚΤΕ) Δικαιοσύνης και πρώην γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Ευαγγελίας Λιακούλη για το ζήτημα της Προανακριτικής για το έγκλημα των Τεμπών έχει πολιτικό βάθος όχι τόσο γιατί προμηνύει (κάποτε) αμφισβήτηση του Ν. Ανδρουλάκη ως ηγέτη, αλλά γιατί η ηγεσία αρχίζει να δρα σπασμωδικά σαν να διογκώνεται στην οπτική του η διάσταση του… εσωτερικού εχθρού. Κι αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν είναι γόνιμη ηγετική απάντηση ακόμη και αν υπάρχουν «δελφίνοι» (πρωτίστως όσοι/ ες διεκδίκησαν την ηγεσία: Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χάρης Δούκας, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης) και ακόμη κι αν υπάρχουν στελέχη που επιμένουν να μην έχουν αποδεχτεί ακόμη ότι ο Ν. Ανδρουλάκης νίκησε σε πολλαπλές έως και πρόσφατα (Οκτώβριος 2024) εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Η Ευαγγ. Λιακούλη είχε στηρίξει στις τελευταίες εσωκομματικές κάλπες για την ηγεσία τον Χ. Δούκα. Ετσι, πολλοί θεώρησαν ότι ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ πίσω από την κίνησή της να ζητήσει τον λόγο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στις 19 Μαρτίου γιατί δεν εκλήθη να συμβάλει στη στάση του κόμματος ή και να ενημερωθεί γι’ αυτήν, αν και δικηγόρος με πείρα και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ (μαζί με τη Μιλένα Αποστολάκη και τον Γιώργο Μουλκιώτη).

Αλλοι θυμήθηκαν ότι προ διμήνου, πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, γευμάτισε ο Χ. Δούκας με περίπου 80 μέλη της ΚΠΕ, ενώ πιο πρόσφατα έγιναν διαδικτυακές επαφές με στελέχη που συσπειρώνονται γύρω του, μεταξύ των οποίων οι Απόστολος Πάνας, Ευαγγ. Λιακούλη, Μανώλης Χριστοδουλάκης κ.ά. Αλλοι θυμήθηκαν την περίφημη φράση «κραταιός Νικόλας είναι» που είπε τον Φεβρουάριο του 2020 ως γραμματέας της ΚΟ η Ευαγγ. Λιακούλη υπερασπιζόμενη τον Ν. Ανδρουλάκη κατά του υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος μιλούσε για κρυπτόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με αναφορές στον Ομηρο και στην «ωραία Ελένη».

Πάντως, εκ του επιτελείου Δούκα αποσείουν την αιτίαση για οργανωμένη αντίδραση Λιακούλη κατά Ανδρουλάκη, με δεδομένο ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια είχε τηλεφωνήσει δυο φορές στον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μπιάγκη, είχε στείλει μήνυμα στον Ν. Ανδρουλάκη για τη στάση στα θέματα της προανακριτικής, ενώ είχε καταρτίσει προτάσεις για πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή τεσσάρων συνταγματολόγων και επόμενες κινήσεις, χωρίς κανείς να έχει απαντήσει. Πάντως, έκπληξη αποτέλεσε για βουλευτές που μετείχαν στη συνεδρίαση της ΚΟ η οξεία αντίδραση του Ν. Ανδρουλάκη στην ερώτηση Λιακούλη γιατί δεν ενημερώθηκε. Οπως έλεγαν βουλευτές, ο πρόεδρος ξεπέρασε τα εσκαμμένα, πέρα από τη φρασεολογία, κυρίως γιατί εξέπεμψε αυταρχική απαξίωση του διαλόγου. Ομως, έχει σημασία ότι στελέχη κοντά στον Ν. Ανδρουλάκη επισήμαναν προς το Documento ότι ουσιαστικά αυτό που εξέπεμπε ήταν το «όχι στην εσωστρέφεια».

Για κάποιους είναι και προειδοποίηση ότι ακόμη και οι διαγραφές είναι πάνω στο τραπέζι.

Βολές παπανδρεϊκών
Σε αυτό το κλίμα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αντίδραση από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά τις συνεχείς πολιτικές βολές που ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης εκτοξεύει για την πορεία της Χαριλάου Τρικούπη. «Χρειάζεται μια ηγετική ομάδα που να μπορεί να συλλάβει τι συμβαίνει στο επίπεδο κοινωνικών διεργασιών, για να διαμορφώσει μια σαφή πρόταση διακυβέρνησης» τόνισε σε δημόσια ραδιοφωνική παρέμβασή του (21.3.2025). Ομως, αν και ο Χ. Καστανίδης σημείωσε ότι αποφεύγει να σχολιάσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει, υπογράμμισε ότι επιλέγει να πει μόνο μια φράση «με την οποία θα μπορέσετε να ξεκλειδώσετε περισσότερα νοήματα». Ποια φράση; «Είναι άλλο πράγμα να ηγείσαι μιας φράξιας και είναι άλλο πράγμα να διοικείς ένα κόμμα»!
α παπανδρεϊκά στέλεχη οξύνουν την πολιτική αντιπαράθεση. Ηρθε και η αποχώρηση του πρώην υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη (υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου), με βολές προς την ηγετική ομάδα επί Ν. Ανδρουλάκη για μικρό ΠΑΣΟΚ αλλά και με προειδοποίηση για κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. Εχει βαρύτητα μια αναφορά του στην οποία δεν δόθηκε σημασία, ότι θα βοηθήσει αν κάποιος βγει μπροστά από τους ανθρώπους με κοινές πολιτικές διαδρομές και αναζητήσεις και εκφράσει τις κοινωνικές ανάγκες και την υποστήριξη των αδυνάτων.

Στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι αυτή την περίοδο του ρευστού πολιτικού τοπίου τα μεγαλοστελέχη δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες από τον φόβο των εξελίξεων, αφήνοντας να βγάλει το φίδι από την τρύπα ο Ν. Ανδρουλάκης. Αλλα στελέχη ζητούν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην αφήνει εκτός της τακτικής του κόμματος τον πολιτικό ακτιβισμό.

Πάντως, ο κόσμος να… γυρίσει ανάποδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα συγκρατεί «αλώβητη» σαν ιερό δισκοπότηρο την πολιτική τακτική του ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα κινείται θεσμικά, στο προσκήνιο, για να δείχνει κατ’ αντίστιξη ότι η ΝΔ κυβερνά με επικοινωνιακά παιχνίδια στο παρασκήνιο και με καταρράκωση των θεσμών.

ΠΗΓΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ