26 Ιουλίου 2024

«Γαλάζιο» αντάρτικο στους ιατρικούς συλλόγους

 

Οι δύο μεγαλύτεροι ιατρικοί σύλλογοι και τουλάχιστον δύο της Κρήτης καλούν τα μέλη τους σε διήμερη αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εκτός επειγόντων περιστατικών και ΑμεΑ
Με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την απόφασή του να απαντήσει δυναμικά στον εκβιασμό της κυβέρνησης για τα «μπαλώματα» στις εφημερίες του ΕΣΥ εν μέσω τουριστικής σεζόν συντάσσονται οι μεγαλύτεροι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας. 


Συγκεκριμένα στη σημερινή απόφαση του ΠΙΣ να απέχουν οι γιατροί από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για δύο ημέρες (Παρασκευή και Δευτέρα) θετικά ανταποκρίθηκαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

Η δυσαρέσκεια στον ιατρικό κόσμο δεν μπορεί να συγκρατηθεί, ακόμα και απ' τα «γαλάζια» προεδρεία. 


Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ο ΠΙΣ, πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι θα δώσει και μπόνους 1.000 ευρώ σε όσους ανταποκριθούν στην έκκληση του υπουργού Υγείας, τελικά ο πρόεδρος του, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος ήταν και υποψήφιος με την Ν.Δ. στις πρόσφατες ευρωεκλογές, προχώρησε σήμερα σε μια δυναμική απόφαση.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, οι γιατροί ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και διάλογο με το υπουργείο Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πέρυσι το πρόβλημα λύθηκε με συνεργασία, αλλά φέτος ο υπουργός προσπαθεί να το λύσει με απειλές. Εκτίμησε ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη στα νοσοκομεία αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από το υπουργείο Υγείας. Τα κενά στο ΕΣΥ αγγίζουν τις 6.000 και οδεύουμε προς τα χειρότερα, είπε. Αντιλαμβανόμαστε είπε ο κ. Εξαδάκτυλος ότι πρόκειται για σκληρή αντίδραση και γι' αυτό ζήτησε συγνώμη και την κατανόηση των πολιτών.


Ακολουθούν ο ΙΣΑ και ο ΙΣΠ
Την συμμετοχή του στην αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ανακοίνωσε ακολούθως και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, πρόεδρος του οποίου είναι ο Γιώργος Πατούλης.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρει ότι «στην σημερινή έκτακτη σύσκεψή του ομοφώνως συντάσσεται με το ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και την Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που αποφάσισαν αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή 26 έως τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. Ζητούν να αποσυρθεί το άρθρο 65 του κατατεθέντος Νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία που προβλέπει κυρώσεις, για τους ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν άγονες θέσεις, σε δημόσιες δομές υγείας».

Ο ΙΣΑ, με τη σειρά του, «ζητά την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία, αλλά, όπως αναφέρει «αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο και αποδοτικό σύστημα υγείας».

Σημειώνει ότι «απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική, με ουσιαστικά κίνητρα οικονομικά και επαγγελματικά, για την κάλυψη των άγονων περιοχών με συναίνεση από τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να δομηθεί ένα ελκυστικό Σύστημα Υγείας, ειδικά για τους νέους γιατρούς που εγκαταλείπουν τη χώρα».

Αντίστοιχα, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά δηλώνει τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις.

«Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εντάξει στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην Ψυχική Υγεία άρθρο που αφορά την επίταξη ιδιωτών Ιατρών για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, καθώς και πιθανές κυρώσεις, όπως διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και άρση της συνταγογράφησης σε περίπτωση που δεν δεχθούν να καλύψουν τις εφημερίες σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας», αναφέρει ο ΙΣΠ.

Επισημαίνει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ δεν είναι ούτε σημερινό ούτε έκτακτο. «Η σειρά άγονων προκηρύξεων, ένα πράγμα μόνο σημαίνει, ότι οι προκηρύξεις αυτές δεν είναι ελκυστικές για τους νέους συναδέλφους. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να έρθει σε συζήτηση, τόσο μαζί μας όσο και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους, προκειμένου να βρεθούν λύσεις τέτοιες, ώστε οι προκηρύξεις να γίνουν ελκυστικές και να δεχθούν οι νέοι συνάδελφοι να χτίσουν ένα μέλλον τόσο στα νησιά μας όσο και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας».

Ο ΙΣΠ δηλώνει ότι είναι στη διάθεση του υπουργού και του υπουργείου να συζητήσουν εκτενώς τα ζητήματα και καλεί τον υπουργό, «από τη στιγμή μάλιστα που δηλώνει ότι το πρόβλημα των εφημεριών έχει σχεδόν λυθεί, να αποσύρει τη διάταξη περί επίταξης και να ξεκινήσει μία εποικοδομητική συζήτηση, ώστε να μην υπάρχει το ίδιο πρόβλημα κάθε χρόνο».

►Στην αναστολή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έκδοσης ή εκτέλεσης παραπεμπτικών, καλούν επίσης τα μέλη τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Χανίων και Ηρακλείου, από αύριο, Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και τα ΑμεΑ. Ο δε ΙΣΗ κάνει λόγο για «πρωτοφανή επίθεση κατασυκοφάντησης των ιατρών, ώστε να δικαιολογηθεί η επίταξη των ιδιωτών γιατρών, με σκοπό να καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ, που το υπουργείο, επί χρόνια, απέτυχε να καλύψει».
ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/