26 Ιουλίου 2024

Ανοιχτός πόλεμος ΠΙΣ-Γεωργιάδη: Απέχουν από τις ηλεκτρονικές συνταγές οι γιατροί



 Σκληρά λόγια για τους λεονταρισμούς και τις απειλές • Το Μαξίμου προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους χωρίς να αδειάζει τον υπουργό • Ο Γεωργιάδης χαρακτηρίζει ως «εκβιασμό» το μέτρο που ο ίδιος είχε προαναγγείλει.
Ένα ακόμη μεγάλο μέτωπο στον πολύπαθο χώρο της Υγείας κατάφερε να ανοίξει και να βγάλει εκτός ελέγχου ο Άδωνις Γεωργιάδης με τις απειλές και τους λεονταρισμούς του κατά των ιδιωτών γιατρών, που αποδεικνύουν την κυβερνητική αποτυχία στο ΕΣΥ.


Τα τιμωρητικά μέτρα που αποφάσισε να εισάγει μπας και καλύψει με μπαλώματα τα κενά που υπάρχουν τουλάχιστον κατά την μεγάλη τουριστική περίοδο γυρίζουν μπούμερανγκ με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να σηκώνει το γάντι και να προχωρά σε δικά του… αντίμετρα που θα προκαλέσουν, βέβαια, επιπρόσθετη ταλαιπωρία για τους πολίτες. 



Ταλαιπωρία που είχε, ουσιαστικά, προαποφασίσει ο ίδιος ο υπουργός με την απειλή του να κόψει στους γιατρούς την πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αποχή από την ΗΔΙΚΑ
Το σκληρό αυτό μέτρο θα εφαρμόσει την Παρασκευή και τη Δευτέρα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όπως επισημοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης από το προεδρείο του Συλλόγου.


Όπως ενημέρωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος οι γιατροί θα απόσχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για δύο ημέρες, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με αναπηρία. Θα χορηγούνται, βέβαια, προς όλους τους ασθενείς χειρόγραφες συνταγές.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπογράμμισε ότι οι γιατροί ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και διάλογο με το υπουργείο Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πέρυσι το πρόβλημα λύθηκε με συνεργασία, αλλά φέτος ο υπουργός προσπαθεί να το λύσει με απειλές. Εκτίμησε ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη στα νοσοκομεία αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από το υπουργείο Υγείας. Τα κενά στο ΕΣΥ αγγίζουν τις 6.000 και οδεύουμε προς τα χειρότερα, είπε.

Αντιλαμβανόμαστε είπε ο κ. Εξαδάκτυλος ότι πρόκειται για σκληρή αντίδραση και γι αυτό ζήτησε συγνώμη και την κατανόηση των πολιτών.

«Δεν θέλαμε να φτάσουμε εδώ μέσα στο κατακαλόκαιρο, παρά το ότι οι δικές μας πρωτοβουλίες ακυρώθηκαν» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος και ζήτησε από την κοινωνία κατανόηση και συγγνώμη, προσθέτοντας ότι «είμαστε εδώ και θα εξετάζουμε διαρκώς την κατάσταση, περιμένοντας να δούμε μία λύση στις περιοχές που έχουν πρόβλημα».

Με τη σειρά του ο Δημήτρης Βαρνάβας, γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, εκτίμησε ότι θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα και κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας για ακραία απαξιωτική συμπεριφορά. 

«Την πρώτη συνάντηση με τους γιατρούς τη διέκοψε σε 10 λεπτά, για να κόψει μία πρωτοχρονιάτικη πίτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρνάβας για να συμπληρώσει ότι το πρώτο θέμα που είχαν θέσει οι γιατροί ήταν οι άγονες περιοχές και πως το κίνητρο δεν έχει υλοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2023. Η υπόσχεση - είπε - είναι πως θα υλοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου.

Τα προεδρεία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας θα βρεθούν στην Αθήνα τη Δευτέρα προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. 

Στήριξη από Μαξίμου, «εκβιασμό» βλέπει ο Γεωργιάδης
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα έχει αρχίσει και κυκλοφορεί η είδηση πως ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας στο Μαξίμου και του εξέφρασε την πλήρη στήριξή του αναφορικά με τα τιμωρητικά μέτρα που προωθεί. 

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η επίσημη τοποθέτηση από τον Παύλο Μαρινάκη ο οποίος επισήμανε ότι «η διάταξη αυτή είναι η έσχατη λύση και πιθανόν να μην χρησιμοποιηθεί ούτε τώρα» για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση δεν έχει αποξενωθεί από καμία επαγγελματική ομάδα και πως η πρωινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας είναι ενθαρρυντική ότι θα υπάρχει σημαντική ανταπόκριση των γιατρών στην έκκληση για βοήθεια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ευχαρίστησε τους γιατρούς για τη συνεισφορά τους, είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Κω το οποίο το διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας και πως θα δείξει κατανόηση και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με τον ίδιο στόχο, δηλαδή να μην κλείσουν κλινικές. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως το πιο σημαντικό για την κυβέρνηση είναι να προχωρήσει συνολικά τη μεταρρύθμιση στην υγεία, ενώ είπε πως «αυτό που ονομάστηκε επίταξη και δεν είναι, είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί».

Σημειώνεται ότι, χθες, σε μια... φοβερή ανατροπή ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τους γιατρούς για εκβιασμό επειδή ετοιμάζονται να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, από το ίδιο, δηλαδή, μέτρο που ο ίδιος προωθεί μέσω τις επίμαχης διάταξης.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε σχετικά «λυπούμαι σφόδρα, για την απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, να καλέσει τα μέλη του να μην εκτελούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή και έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να εφαρμοστεί και πιστεύω ότι εάν εφαρμοστεί δεν θα έχει πραγματική συμμετοχή από τους γιατρούς. Θα ισοδυναμούσε με εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών, οι οποίοι θα έμπαιναν ή θα μπουν σε μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, εάν παίρνουν έγχαρτη συνταγή, να πρέπει να πάνε σε μια δημόσια δομή και να την κάνουν ηλεκτρονική για να μπορεί να εκτελεστεί, ειδάλλως να εκτελούν την συνταγή από την τσέπη τους. Θεωρώ λοιπόν ότι η απόφαση του ΠΙΣ, αν πράγματι εφαρμοστεί, θα είναι τραγική. Ελπίζω να το ξανασκεφτούν».