10 Μαΐου 2024

Μακρυμάλληδες και ύποπτοι ως… αναρχικοί στόχοι ελέγχων στο λιμάνι Χίου

 

Με την φράση «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα», καυτηριάζει εκ νέου τους εξευτελιστικούς ελέγχους επιβατών στο λιμάνι της Χίου από στελέχη της τοπικής λιμενικής αρχής, η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Είχε προηγηθεί ανάλογη οργισμένη καταγγελία της στις 19 Μαρτίου 2024 και τότε, υπό το βάρος των καταγγελιών και της αρνητικής δημοσιότητας, το λιμεναρχείο Χίου είχε κάνει γνωστό ότι με την συνδρομή του Λιμενικού Ταμείου Χίου θα προχωρούσε στην εγκατάσταση οικίσκου, εντός του οποίου και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα θα γινόταν ο έλεγχος επιβατών, ύποπτών για μεταφορά ναρκωτικών κ.λπ. ουσιών.

Σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ επανέρχεται στο θέμα και διατυπώνει νέες καταγγελίες, περιγράφοντας – μάλιστα – με γλαφυρό τρόπο ένα περιστατικό, που έλαβε χώρα την Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2024 και στο οποίο υπήρξε αυτόπτης μάρτυς ο πρόεδρός της κ. Στέλιος Κουμπιάς.

Σύμφωνα με την καταγγελία:

«Ο πρόεδρος του σωματείου μας, πλησίασε το νεαρό ζευγάρι μετά την έξοδο τους από το λιμάνι και τους ρώτησε τι συνέβη και υπήρξε αυτός ο έντονος διάλογος. Ο νεαρός συμπατριώτης μας ήταν έξω φρενών γιατί του γινόταν για πολλοστή φορά αυτός ο απρεπής τρόπος ελέγχου και συνέχισε λέγοντας:

“Όποτε έρχομαι στο νησί μου, δέχομαι αυτόν τον ρατσιστικό και απρεπή τρόπο ελέγχου, και στην ερώτησή μου για πιο λόγο γίνομαι μόνιμα στόχος, μου απάντησαν ότι αν είσαι μακρυμάλλης… τότε πιθανόν να είσαι αναρχικός και ύποπτος! Και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μου, είπαν ότι αν συνεχίσω να ζητώ απαντήσεις, θα με πάνε στον εισαγγελέα για παρεμπόδιση έρευνας, κάτι που τους παρότρυνα να γίνει”!».

Η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ απευθύνει την επιστολή – καταγγελία που ακολουθεί στον υπουργό Ναυτιλίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, στους βουλευτές της Χίου, στον λιμενάρχη και σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες του νησιού:

Συνεχίζεται αμείωτη η άναρχη συμπεριφορά και ο εξευτελισμός της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, στις 19 Μάρτη 2024 είχε καταγγείλει τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με τον τρόπο τον οποίο διενεργείται ο έλεγχος των αποσκευών για ναρκωτικές και άλλες συναφείς ουσίες, να ανοίγονται οι αποσκευές των επιβατών και να ελέγχονται μπροστά στα εκατοντάδες μάτια άλλων επιβατών που εξέρχονταν από το πλοίο και όχι μόνο, από στελέχη της περιφερειακής ομάδας δίωξης ναρκωτικών (ΠΟΔΙΝ) και του γραφείου ασφάλειας του κεντρικού λιμεναρχείου Χίου, στους επιβάτες που εξέρχονται από τα ακτοπλοϊκά πλοία με την άφιξή τους στο λιμάνι της Χίου.

Μετά από λίγες ημέρες διαβάσαμε στα τοπικά ΜΜΕ για την άμεση παρέμβαση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου σε συνεννόηση με το κεντρικό λιμεναρχείο Χίου, για την τοποθέτηση «κοντέινερ» εντός του κεντρικού λιμένα Χίου για τον αξιοπρεπή έλεγχο των επιβατών που αποβιβάζονται από τα πλοία, κάτι που δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας ότι έχει εγκατασταθεί, και “οι φωνές” για τον τρόπο ελέγχου συνεχίζονται, γιατί όλο αυτό το διάστημα από την ημέρα της καταγγελίας μας, είχαμε νέες πληροφορίες – καταγγελίες ότι ο έλεγχος συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο.

Πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα την Μεγάλη Πέμπτη 2 Μάη 2024 το πρωί, γίναμε ξανά αυτόπτες μάρτυρες περιστατικού ελέγχου κατά τον κατάπλου του Ε/Γ – Ο/Γ «Νήσος Σάμος» προερχόμενο από τον Πειραιά, σε νεαρό ζευγάρι ακριβώς με την αποβίβασή τους από το πλοίο, και παρατηρήσαμε τον έντονο διάλογο του νεαρού με στελέχη της περιφερειακής ομάδας δίωξης ναρκωτικών (ΠΟΔΙΝ) και του γραφείου ασφάλειας του κεντρικού λιμεναρχείου Χίου.

Ο πρόεδρος του σωματείου μας, πλησίασε το νεαρό ζευγάρι μετά την έξοδο τους από το λιμάνι και τους ρώτησε τι συνέβη και υπήρξε αυτός ο έντονος διάλογος. Ο νεαρός συμπατριώτης μας ήταν έξω φρενών γιατί του γινόταν για πολλοστή φορά αυτός ο απρεπής τρόπος ελέγχου και συνέχισε λέγοντας:

“Όποτε έρχομαι στο νησί μου, δέχομαι αυτόν τον ρατσιστικό και απρεπή τρόπο ελέγχου, και στην ερώτησή μου για πιο λόγο γίνομαι μόνιμα στόχος, μου απάντησαν ότι αν είσαι μακρυμάλλης… τότε πιθανόν να είσαι αναρχικός και ύποπτος! Και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μου, είπαν ότι αν συνεχίσω να ζητώ απαντήσεις, θα με πάνε στον εισαγγελέα για παρεμπόδιση έρευνας, κάτι που τους παρότρυνα να γίνει”!

Όπως φαίνεται, η εξωτερική εμφάνιση, το στυλ και το χρώμα του δέρματος αποτελούν «κόκκινο πανί» για τα όργανα, δείχνοντας έντονα τα ρατσιστικά τους κίνητρα, άσχετα αν το ποινικό σου μητρώο είναι πιο λευκό από το άσπρο».

Ρωτάμε, λοιπόν, προς τι αυτή η άναρχη συμπεριφορά, αυτός ο συνεχιζόμενος εξευτελισμός της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, σε ποιόν αιώνα ζούμε, τι πολίτευμα έχουμε, υπάρχει ισότιμο και κράτος δικαίου, περνάμε πολιτισμικό σοκ, προς τι αυτή η άναρχη και ρατσιστική αντιμετώπιση των πολιτών εκ μέρους των οργάνων.

Εννοείται ότι δεν καταγγέλλουμε τους ελέγχους για τους οποίους είμαστε υπέρμαχοι, αλλά όχι με αυτόν τον εξευτελιστικό και απρεπή τρόπο.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι μόνο θεμελιώδες δικαίωμα αυτή καθαυτή, αλλά αποτελεί την ίδια τη βάση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.         

Απαιτούμε την άμεση και πραγματική αποκατάσταση του τρόπου ελέγχου των επιβατών κατά την επιβίβαση ή αποβίβασή τους από τα πλοία. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη, πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται.   

Έχουν που έχουν καταπατηθεί τόσα δικαιώματα μας, ας μην επιτρέψουμε να καταπατηθεί και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.   

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην ισχύει εκ μέρους σας, το… «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»!

ΠΗΓΗ https://astraparis.gr/