2 Μαΐου 2024

Σε επίπεδα-ρεκόρ η ταξιδιωτική κίνηση – Δυναμικά ξεκινάει η σεζόν

 

Με 100% πληρότητα τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή θα ταξιδέψουν τα πλοία της ακτοπλοΐας προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους εκδρομείς του Πάσχα, ενώ πολύ λίγες είναι οι αεροπορικές θέσεις που παραμένουν διαθέσιμες στο δίκτυο της Aegean για ταξίδια είτε στην Ελλάδα είτε όμως και προς το εξωτερικό. Η ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση, υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή κατά τις φετινές αργίες του Πάσχα, συμπίπτει πρακτικά και με την έναρξη της θερινής σεζόν για ένα πολύ μεγάλο μέρος των εποχικών ξενοδοχείων τα οποία αρχίζουν να ανοίγουν από αύριο, Μεγάλη Πέμπτη  2 Μαΐου.

 Εως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί η συντριπτική πλειoνότητα των ελληνικών εποχικών ξενοδοχείων.

Εν τω μεταξύ, η εισερχόμενη από το εξωτερικό επιβατική κίνηση βαίνει σταθερά αυξανόμενη, με τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις τον Απρίλιο να είναι αυξημένες κατά 12,2% και για τον Μάιο η εικόνα παραπέμπει σε αύξηση 15,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata tracker, του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Η Αθήνα, αλλά και η Θεσσαλονίκη, γνωρίζουν ιστορικά υψηλή αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού, με την πρωτεύουσα να έχει καταστεί πλέον καθιερωμένος δωδεκάμηνος προορισμός

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία κατά την τρέχουσα περίοδο των εορτών είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με πληρότητα που αγγίζει κατά μέσον όρο το 80%, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Αγγελο Καλλία. «Υπάρχει ακόμα περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων κλινών όχι όμως σε όλους τους προορισμούς καθώς πολλά εποχικά ξενοδοχεία δεν έχουν ακόμα ανοίξει», σημειώνει μιλώντας στην «Κ».

Το 2024 καταγράφει έτσι μια δυναμική εκκίνηση, προδιαγράφοντας θετικές ενδείξεις για την καλοκαιρινή περίοδο, σημειώνει η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Μαρία Γάτσου, εξηγώντας πως το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, και 1,1 εκατ. οδικές αφίξεις, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να διαμορφώνονται στα 570 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 24,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Πρώτος προορισμός των Ελλήνων στο εξωτερικό το Μαρόκο. Τα αεροπορικά για Μαρακές έχουν εξαντληθεί εδώ και εβδομάδες.

«Χτίζοντας πάνω στη χρονιά-ορόσημο του 2023, ο ελληνικός τουρισμός έχει τις προϋποθέσεις, την ωριμότητα, και το σχέδιο, για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και να συμβάλλει στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον», υπογραμμίζει.

Οι παραδοσιακές αγορές συντηρούν τη δυναμική τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, η Ελλάδα παραμένει προτιμητέος προορισμός για τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, ενώ οι προκρατήσεις δείχνουν αυξητική τάση σε σχέση με πέρυσι.

Πού ταξιδεύουν όμως οι Ελληνες για τις γιορτές του Πάσχα; Σύμφωνα με στοιχεία από το δίκτυο της Aegean, το Μαρόκο πρωταγωνιστεί στη λίστα προτιμήσεων των Ελλήνων ταξιδιωτών, με τα εισιτήρια στις πτήσεις προς το Μαρακές να έχουν εξαντληθεί εδώ και εβδομάδες, ενώ η Μάλαγα, η Νάπολη, αλλά και η Στοκχόλμη κερδίζουν συνεχώς την προτίμηση των επιβατών. Αγαπημένος πασχαλινός προορισμός στην Ελλάδα παραμένει η Κέρκυρα, με την Ικαρία και τη Σητεία να αποτελούν τη φετινή ευχάριστη «έκπληξη» λόγω των υψηλών πληροτήτων στις πτήσεις, αναφέρουν κύκλοι της αεροπορικής.

Με βάση στοιχεία που έγιναν διαθέσιμα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, στο δίκτυο του εσωτερικού από τη βάση της Aegean στην Αθήνα, οι πτήσεις από τις 26 Απριλίου έως και το Μεγάλο Σάββατο καταγράφουν πληρότητα που ξεπερνάει το 80%, ενώ η κίνηση της επιστροφής καταγράφει ήδη πληρότητες που ξεπερνούν το 90% και κορυφώνεται την Τρίτη 7 Μαΐου, όπου μεταφέρεται και η αργία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Αντίστοιχη καταγράφεται και η εξέλιξη της κίνησης από τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, όπου στο δίκτυο του εσωτερικού οι πληρότητες είναι αυξημένες, αγγίζοντας το 90% με τις πτήσεις της επιστροφής να είναι ήδη γεμάτες.

Στο δίκτυο εξωτερικού από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, η πληρότητα είναι αρκετά αυξημένη συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ξεκινώντας από 75% έως 82%, με την κίνηση να κορυφώνεται από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» η μέση πληρότητα των διεθνών πτήσεων κυμαίνεται από 80% έως 86%.

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Στα 30 εκατ. οι επιβάτες φέτος
Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δρομολόγια όπως Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Αθήνα – Ηράκλειο, Αθήνα – Ρόδος και Αθήνα – Χανιά έχουν την τάση να συγκεντρώνουν αντίστοιχα υψηλές πληρότητες, παρόλο που η Aegean λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για τις μετακινήσεις ειδικών κατηγοριών επιβατών, όπως φοιτητές, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί κ.λπ., έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων προσθέτοντας επιπλέον συχνότητες.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FEDHATTA), μέχρι στιγμής κρατήσεις οργανωμένων διακοπών στα ελληνικά τουριστικά γραφεία παρουσιάζουν ισχυρή άνοδο της τάξης του 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή πασχαλινή περίοδο, με βοηθητικό παράγοντα την ευνοϊκή ημερολογιακή συγκυρία του συνδυασμού με την Πρωτομαγιά, ενώ σε γενικές γραμμές, οι τιμές διαμορφώνονται στα περυσινά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και σε χαμηλότερα από πέρυσι επίπεδα.

Πηγή kathimerini.gr